У стінах НУБіП: депутати підставляють плече лісівникам і лісовій галузі

19 жовтня 2016 року

     19 жовтня. Сьогодні вперше в історії нашого університету в його стінах відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Депутати зібралися, щоб розглянути проблему лісової галузі, яка без державного фінансування приречена на загибель, і дізнатися думку провідних науковців і фахівців, аби цього не сталося. Саме про це, відкриваючи засідання, сказав заступник голови комітету Олександр Бакуменко

     Парламентарі буцімто відчули крик душі лісівників України, що лунав у цих стінах якийсь тиждень тому, коли в університеті на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства пройшов круглий стіл із промовистою назвою «Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?». Щоправда, представників ні законодавчої, ні виконавчої влади, які могли б дослухатися і спробувати допомогти, тоді майже не було. Про це серед іншого, представляючи університет і його потенційні можливості, говорив у вітальному слові ректор Станіслав Ніколаєнко

     А сьогодні саме для цього — дослухатися до проблем лісової галузі, що залишилася без державного фінансування, і спробувати вивести справу із глухого кута — і зібрався профільний парламентський комітет. 

    

    Т. в. о. голови Державного агентства України Христина Юшкевич, директор НДІ лісового господарства та агролісомеліорації Віктор Ткач, завідувач кафедри дендрології та лісової селекції Юрій Марчук (якому вдавалося захищати 15 попередніх бюджетів лісової галузі), голова профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язов, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства — Закарпатської Валерій Мурга, Житомирської Андрій Курінський та інші говорили про наболіле. Зокрема йшлося про необхідність надання податкових пільг, створення національної лісової стратегії, Лісового фонду, щоб фінансувати лісгоспи південно-східних регіонів, які перебувають у жалюгідному стані, реформування системи управління, відновлення охорони лісів господарств Держлісгоспу від пожеж та шкідників, запровадження єдиного електронного обліку деревини та багато іншого.

 

     До цього уважно дослухалися народні депутати Микола Люшнюк, Іван Мірошниченко, Валерій Давиденко, Ігор Бриченко, Валентин Дідич, Олег Дмитренко, Петро Юрчишин, Леонід Козаченко. Кожен висловив свою точку зору. Резюмуючи, народні депутати висловилися за те, щоб підставити галузі плече. Але для того, щоб розробити необхідні законопроекти, сказав Олександр Бакуменко, слід мати конкретні пропозиції від виробничників. На них і очікують.

 

Валентин Обрамбальський 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook