Знайомимося з новітніми досягненнями генетичної інженерії: магістри факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відвідали Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України

19 жовтня 2016 року

     13 жовтня 2016 року магістри факультету захисту рослин, біотехнологій та екології напряму ДНК-паспортизація та картування геному разом із старшим викладачем кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Тетяною Івановою відвідали Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України.

     Тут їм розповіли про історію створення інституту, основні напрями діяльності та нові розробки установи. Сьогодні його вчені займаються з'ясуванням молекулярно-біологічних та молекулярно-генетичних механізмів життєдіяльності рослинних клітин, створенням нових біотехнологій на основі клітинної і генетичної інженерії, розробкою наукових засад збереження різноманіття рослин (зокрема, шляхом використання банку зародкової плазми). А також вивчають вплив хронічного опромінення на формування нестабільності геному рослин, створення оптимальної системи засобів і методів використання рослинних груп з метою дезактивації радіонуклідзабруднюючих територій, проблеми біобезпеки використання генетично модифікованих рослин, моніторять розповсюдження ГМ рослин в Україні, досліджують структурно-функціональної організації клітинної стінки вищих базидіальних грибів та багато іншого. Вчені інституту беруть участь у підтриманні банку зародкової плазми, що є національним надбанням, вивчення механізмів захисту рослин від несприятливих умов та забруднюючих речовин, створення стійких рослин та багато іншого.

     

     Магістри ознайомилися з роботою відділу генетичної інженерії, де займаються розробкою нових методів переносу генетичного матеріалу серед представників господарсько важливих видів рослин, отриманням трансгенних, транспластомних і трансгеномних форм рослин різних видів та молекулярно-біологічний і генетичний аналіз експресії тощо.

     Побували і в лабораторіях імунітету рослин, біофізики сигнальних систем, адаптаційної біотехнології, систем біосинтезу природних сполук. На власні очі побачили як виявляють молекулярно-біологічні та молекулярно-генетичні механізми стійкості рослин до несприятливих умов, створюють нові біотехнології на основі клітинної та генетичної інженерії, шукають шляхи збереження різноманіття рослин.

     Ця екскурсія стала для студентів магістратури чудовою можливістю ознайомитися з новітніми досягненнями генетичної інженерії. За що висловлюємо особисту подяку директору інституту Миколі Кучуку.

Микола Патика,
завідувач кафедри
екобіотехнології та біорізноманіття 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook