Наука та практика – невід’ємні складові успіху галузі кролівництва

22 травня 2016 року

     У місті Черкаси 22 квітня відбулася чергова науково-практична конференція «Сучасні досягнення і перспективи розвитку кролівництва та хутрового звірівництва в Україні», організована Національною академією аграрних наук України на базі Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН. В її проведенні взяли участь науково-педагогічні працівники НУБіП України.

     Зокрема, доцент кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології Новіцька О.В. виступила з доповіддю «Стафілококи кролів та звірів», в якій зазначила, що Staph.aureus колонізує та уражує багато органів (носові ходи, шлунково-кишковий тракт, шкіру), демонструючи широкий діапазон адаптаційних можливостей. Це пов’язане з високим ступенем спорідненості мікроорганізму до епітеліоцитів. Умовою заселення стафілококомеконіши є здатність протистояти механізмам резистентності організму. Переважна кількість інфекцій за участю Staph.aureus має ендогенний характер, механізм інфікування пов'язаний з перенесенням збудника з ділянок колонізації на травмовану поверхню.

      Золотистий стафілокок виділяють як від хворих, так і від цілком здорових кролів. Є повідомлення, що він – постійний мешканець шкіри кролів, і, у разі травматизації останньої, може призводити до гнійних запалень. Стафілококи уражують практично всі органи та тканини. Так, наприклад, у людей, інфекції, що викликаються золотистим стафілококом, включають більше ста нозологічних форм, проте найбільше уражують шкіру, викликаючи піодермії та гнійно-запальні патології інших органів. Стафілококи проявляють виражену адгезивну активність до шкіри, суттєво інгібують фагоцитоз, здатні тривалий час персистувати всередині фагоцитів.

     Доцент кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи Ситнік В.А. представив доповідь «Сучасні ветеринарні препарати для кролів», у якій зазначив, що ринок ветеринарних препаратів представлений блоком профілактичних (вакцини проти геморагічної хвороби кролів, міксоматозу та пастерельозу кролів) та лікувальних препаратів (кокцидіостатики, антибіотики, протипаразитарні препарати). Доповідач зупинився на конкретних схемах введення препаратів у загальній схемі виробництва кролятини.

      Доповіді жваво обговорювалися учасниками конференції.
     На конференції був представлений довідник (2015 р.) авторського колективу факультету ветеринарної медицини (Новіцька О.В., Семенко О.В.) із заразної патології кролів, що містить сучасну інформацію про діагностування, лікування та профілактику хвороб інфекційної та інвазійної патології.

     

 

 

Тетяна Мазур,
в.о. завідувача кафедри мікробіології,
вірусології та біотехнології 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook