Майбутні тваринники започаткували виїзні практичні заняття на базі УЛЯБП АПК

1 квітня 2016 року

     1 квітня пройшло перше виїзне практичне заняття студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК. Другокурсники завіталисюди зі своїм викладачем професором кафедри біології тварин Миколою Повозніковим у рамках вивчення дисципліни «Утримання і гігієна тварин».
     Як відзначив Микола Повозніков, розпочинаючи заняття: тільки повний аналіз того, що споживає тварина, дає можливість отримати заплановану кількість і якість продукції. Тобто лишатися конкурентоспроможним в умовах сучасного жорсткого ринку.
     І оскільки студенти якраз закінчили вивчати три модулі, які складають основу, – про якість води, повітря і ґрунту, то заступник директора УЛЯБП АПК В’ячеслав Данчук запропонував подивитися, як же ці аналізи проводяться у сучасних лабораторіях.

     

     У науково-дослідному відділі об’єктів довкілля та хімічних речовин старший науковий співробітник Мирослава Предоляк розповіла про хід аналізу ґрунту, показала зразки найбільш поширених в Україні мінеральних добрив та ознайомила з принципом роботи спектрофотометра. А далі студентки Наталія Резіна та Галина Островська з допомогою професіонала провели аналіз вмісту амонійного азоту.

     

     Перейшовши у сусідню лабораторію, де молодший науковий співробітник Галина Бабенко проводить аналіз води, студенти дізналися як проводиться відбір проб, за якими показниками вони досліджуються, які прилади при цьому застосовуються, та змогли провести аналіз вмісту заліза у звичайній водопровідній воді.

     

     А у науково-дослідному відділі біометоду професор Валентин Дрозда показав справжнісіньке диво: тут живе група тропічних метеликів з родини Махаонів. Зараз у планах вчених закріпити їх в Україні як вид, а для цього потрібно детально спостерігати як вони ростимуть, а головне вирішити питання, чим харчуватимуться.

     

     Студенти мали можливість також прослухати лекцію експерта-порадника Мінагрополітики України, завідувача відділу УЛЯБП АПК професора Олени Волосянко «Екологічна та біологічна безпека продукції АПК».

     Тож виїзне заняттяв лабораторії виявилося дуже цікавим і результативним. Адже одна справа вивчити теорію, а інша – побачити на власні очі, як можна застосувати ці знання на практиці та спробувати самостійно провести потрібний аналіз на сучасному обладнанні.

Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook