Студенти-гуртківці кафедри нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну співпрацюють з українськими машинобудівними підприємствами

27 березня 2016 року

     Уже багато років на кафедрі нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну ведеться активна гурткова робота студентів. Велика заслуга у цьому належить професору Віктору Несвідоміну, який зумів зацікавити молодь і згуртував біля себе творчих студентів. Дослідження, які вони проводять, весь час змінюються і трансформуються до вимог сьогодення.

     Зараз одним з пріоритетних напрямів є 3-D моделювання. Воно розвивалося в двох напрямках: створення моделей із натурних зразків вузлів і механізмів та створення моделей за складальними кресленнями, виготовленими вручну. Дуже швидко з’ясувалася користь другого напрямку для машинобудівних підприємств. Адже створити складний механізм або машину, що нараховує велику кількість деталей, за допомогою традиційних креслень без помилок практично неможливо. Доопрацювання деталей і виправлення помилок раніше відбувалося на етапі складання вузлів із готових деталей. З появою 3-D моделювання з’явилася можливість складання машин із віртуальних деталей, змодельованих за заданими розмірами. Кожен студент отримував завдання створити 3-D моделі певної групи деталей, які потім складали. При цьому виявлялися неточності, допущені конструктором на етапі проектування машини, які можна було виправити до виготовлення реальних деталей. Таку допомогу науковці вже надали двом підприємствам – заводу «Коммаш» (Київ) та ВАТ «Хмільниксільмаш».


Бункер сміттєзбиральної машини та її окремий вузол. Завод «Коммаш»

3-D модель ґрунтообробного агрегату. ВАТ «Хмільниксільмаш»

     Крім того, студенти-гуртківці зі своїми роботами неодноразово брали участь у різноманітних конкурсах і олімпіадах із прикладної геометрії та комп’ютерної графіки, де часто посідали призові місця. Наприклад, на міжвузівській олімпіаді з геометричного моделювання та комп’ютерної графіки в Національному авіаційному університеті (Київ). А днями першокурсники факультету конструювання та дизайну Максим Стельмах та Юлія Хуторянська вибороли перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук в галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка».

Зіновій Ружило,
декан факультету конструювання та дизайну
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook