Продовжуємо вивчати історію українського народу та знайомити студентів з визначними пам’ятками та музеями Києва

4 листопада 2015 року

 У жовтні місяці студенти-першокурсники україномовних та англомовних груп факультетів гуманітарно-педагогічного напряму підготовки «Філологи», економічного, аграрного менеджменту, інформаційних технологій, агробіологічного на засіданнях наукових історичних гуртків «Історія батьківщини ─ історія моєї держави» та «The Unknown Pages of the History of Ukraine» (науковий керівник – Ісакова Н.П.) продовжили вивчати маловідомі сторінки історії нашої держави. Так 22 та 27 жовтня на засіданнях історичних гуртків з метою вшанування патріотизму і мужності української молоді, яка у жовтні 1990 року стала на захист прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів українського народу було проведено диспут «Революції на граніті. Чи засвоєно уроки?».

Студенти вважають, що Революція на граніті стала переломним моментом в утвердженні незалежності України, а молоде покоління вже на початку 90-х років засвідчило своє бажання і відстояло право жити у вільній демократичній державі. Юнацький ентузіазм, помножений на чітку та продуману організацію акцій, дав змогу проявити неабиякий політичний потенціал українського молодіжного руху, який змусив рахуватися з собою і тодішніх компартійних лідерів, і досвідчених діячів опозиції. Студенти висловили думку, що проблеми всіх революцій в Україні — у відсутності довгострокових стратегій та єдності дій у вирішальний момент.

 

У контексті культурно-виховних заходів, які прямо впливають на формування патріотичного, морально-духовного розвитку студентства та стимулюють вивчати, знати, любити та пишатися історією своєї держави, свого народу, було продовжено ознайомлення студентів з експозиціями музеїв м. Києва. Так, 28 жовтня 2015 р. доцент кафедри історії і політології к.і.н. Ісакова Н.П. організувала для студентів першого курсу гуманітарно-педагогічного факультету напряму підготовки «Філологія» екскурсію до провідного історичного музею України - Націона́льного музе́ю істо́рії Украї́ни, розташованого у мальовничому куточку Києва – Старокиївській горі, місці народження української столиці. Неподалік від будівлі музею студенти побачили унікальну пам’ятку історії – залишки фундаменту Десятинної церкви, що була першою кам’яною церквою на Русі.

У музеї історії України зберігаються етнографічні, археологічні, нумізматичні колекції, твори живопису і скульптури, стародруки та інші історичні експонати. . Особливо цінними тут є археологічні колекції. Серед них – матеріали Мезинської та Кирилівської стоянок древньокам’яного віку, Трипільських землеробських племен та інших культур епохи міді-бронзи, періоду ранніх слов'ян і давньоруської держави – Київської Русі. Музей має цінні колекції нумізматики, боністики і фалеристики, унікальні видання книг.


Під час тематичної екскурсії «Україна у 1917-1921 роках» студенти ознайомились з політичною ситуацією в Україні, доторкнувшись до унікальних видань та фотографій часів Центральної Ради, Української держави, Директорії, оригіналів документів та особистих речей Михайла Грушевського і його родини, гетьмана Павла Скоропадського та інших відомих діячів того часу. Студенти побачити справжню тачанку, яка використовувалася Червоною армією під час боїв з махновцями, друкарську машинку секретаріату Центральної Ради, холодну та вогнепальну зброю початку ХХ століття.
Студенти мали можливість оглянути виставки: «З історії грошового обігу в Україні», «1000 років української печатки».


Сповнені враженнями та позитивними емоціями, збагачені новими знаннями та духовно піднесені, студенти висловили побажання і надалі продовжувати знайомитись з іншими періодами вітчизняної історії, відвідуючи Національний музей історії України. Співробітники музею запропонували студентам брати участь у проекті «Відкрита школа історії», який стартує в музеї 31 жовтня 2015 року з лекції на тему «Назва і простір: формування території України». Цікаво долучитися і до містичної екскурсії з каганцями, та тут потрібна попередня реєстрація.

Підтримуючи ініціативу студентства та реалізуючи одне з основних завдань Програми розвитку НУБіП України щодо формування ідеології людиноцентризму у розвитку національної освіти, викладачі кафедри планують і на далі продовжувати знайомство студентів з історичними, військово-патріотичними і культурними надбаннями українського народу.

Наталія Ісакова, кандидат історичних наук,
доцент кафедри історії і політології НУБіП України

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook