НУБіП України – учасник круглого столу «Перше робоче місце: актуальний аспект»

28 вересня 2015 року

     28 вересня 2015 року в Торгово-промисловій палаті України відбулось засідання круглого столу з питань першого робочого місця для української молоді за підтримки Міністерства соціальної політики України та Державної служби зайнятості України.

    З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся Перший віце-президент ТПП України Непран Михайло Іванович і представив учасників круглого столу.

     Питання вирішення проблем працевлаштування молоді у розрізі реформування та створення Національного агентства зайнятості порушив заступник голови Державної служби зайнятості Кравченко Сергій Сергійович.
     «У Служби зайнятості багато новацій. Щодо першого робочого місця в планах – запровадження активних програм, серед яких, наприклад, кар'єрний портал. На такому порталі молода людина ще будучи студентом може зареєструвати свою кандидатуру. Не потрібно йти до служби зайнятості, ставати на облік, чекати. Шукати роботу можна буде безпосередньо через наш ресурс. Необхідно створити короткостроковий та середньостроковий прогноз ринку праці. На три-п'ять років. Цим мають займатись у тандемі – служба зайнятості, роботодавці, освітяни», – зазначив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

    Бершадська Любов Вікторівна, начальник Управління організації надання соціальних послуг Державної служби зайнятості зазначила, що за останні 8 місяців понад 450 тис. молодих осіб в Україні мали статус безробітних. З них 43% (202 тис.) зусиллями Служби знайшли роботу.


     «Для української молоді проблема першого робочого місця дійсно актуальна і криза перевиробництва фахівців як після повної освіти, так і після професійно-технічної – це факт. На сьогоднішній день Україна – практично єдина країна в Східній Європі, яка не має кар'єрних порталів. Основою вибору кар'єри є все-таки прогноз. На всіх ринках професійні галузеві асоціації формують і прогноз, і сучасні кваліфікаційні вимоги до професіоналів, які повинні будуть до них прийти. На ринку праці асоціації з цією функцією, на жаль, не дуже добре справляються. Кінцеве завдання – прогнозування перетворити на моніторинг, оскільки ринок праці дуже швидко застаріває – потреби змінюються, вакансії закриваються, вимоги зростають», – зазначив керівник Центру моніторингу ринку праці при «Всеукраїнській асоціації консультантів по управлінню», Олексій Володимирович Зволинський.

     Активними учасниками обговорення питань працевлаштування молоді, першого робочого місця, довіри роботодавця до освіти випускника, досвіду і доступу до вакансій були: Картавцева Ірина Юзефівна – керівник центру кар’єри та працевлаштування студентів та випускників Національного університету «Києво-Могилянської академії»; Калініна Світлана Петрівна – доктор економічних наук, професор кафедри управління персоналом та економіки праці Донецького національного університету (м. Вінниця); Головко Ярослав Дмитрович – кандидат фізико-математичних наук, проректор з наукової роботи та зовнішніх зв’язків Академії праці, соціальних відносин і туризму; Брагін Юрій Вікторович – приватний підприємець ФОП «Брагін» та інші учасники заходу.
     «Зайнятість молодих громадян повинна стати одним із пріорітетних напрямків роботи нового Національного агентства зайнятості. На жаль, наразі, не зважаючи на всі положення діючого законодавства про зайнятість, які покликані сприяти у працевлаштуванні випускникам навчальних закладів, проблема і досі гостро стоїть в Україні. Працевлаштування молоді може стати й пріоритетним напрямком роботи торгово-промислових палат в Україні у співпраці з органами зайнятості, навчальними закладами та іншими зацікавленими організаціями. Зі свого боку ТПП України намагається максимально співпрацювати із молодіжними організаціями та вузами, залюбки приймає студентів на практику та залучає до участі у різних проектах, у тому числі міжнародних», - підкреслив перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.


Л.М. Жуковська,
начальник відділу з працевлаштування випускників

та видачі документів про вищу освіту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook