Українські продукти, шлях на ринок ЄС та «Блакитна настанова»

29 вересня 2015 року

     25 вересня в Київському національному торговельно-економічному університеті пройшла конференція «Блакитна настанова» ЄС та реформа технічного регулювання відкривають нові ринки для українських товарів», участь в якій взяли студенти та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
     Організаторами зібрання виступили проект «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар'єрів у торгівлі між Україною та ЄС», Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Київський національний торговельно-економічний університет. У роботі конференції взяли участь представники влади, бізнесу, громадських організацій, науковці та магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
      Основними питаннями, які розглядалися, були реформа системи технічного регулювання для непродовольчих товарів і внесок ЄС, наслідки Угоди про асоціацію та ACAA для системи регулювання непродовольчих товарів України, публікація Європейської комісії «Блакитна настанова» із впровадження правил Європейського Союзу щодо продукції», реформи та бачення майбутнього.

     Керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд Де Гроот, вітаючи учасників, наголосив, що «Блакитна настанова» і реформа технічного регулювання відкриє європейський ринок для українських товарів і зробить їх конкурентоспроможними.

     Директор Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Леонід Віткін доповів про стан реалізації стратегії розвитку технічного регулювання. Він відзначив, що сьогодні у сфері технічного регулювання відбуваються значні позитивні зміни, які передбачають усунення технічних бар’єрів, модернізацію економіки, покращення стандартів торгівлі та вагомо полегшать українську зовнішню торгівлю. У цьому напрямку вже зроблено багато прогресивних кроків, але є ще великий потенціал для покращення, і «Блакитна настанова» це корисний посібник для усіх небайдужих, хто бере участь у модернізації системи технічного регулювання.
     – Завдяки «Блакитній настанові» нам вдалося сформувати нове базове законодавство закони про стандартизацію, метрологію та технічну відповідність європейським стандартам. Такі кроки допоможуть зробити ведення бізнесу прозорим і зрозумілим для виробників та поліпшити інвестиційний клімат в Україні, зазначив Леонід Михайлович.

     Керівник проекту «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС» Стефанос Іоакімідіс зазначив, що «Блакитна настанова» є важливим джерелом інформації щодо технічної регуляції непродовольчих товарів. Спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі вже розробляється нова законодавча база для впровадження реформ. Також проект передбачає ще одну далекосяжну ціль наблизити систему української торгівлі до системи ЄС.
     Колишня плідна співпраця з університетом підштовхнула нас провести конференцію саме тут. Адже всі ці питання дуже важливі для академічних кіл та студентства. Я переконаний, що молоде покоління фахівців зможе реалізувати наші напрацювання, розвиваючи систему української торгівлі згідно європейських стандартів, зазначив пан Іоакімідіс.

     Експерт з юридичних питань проекту «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС» Дмитро Луценко розповів про наслідки імплементації Угоди про асоціацію та Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів для української системи регулювання непродовольчих продуктів.
     – Угода АСАА укладається в якості протоколу, поширюється поступово на всі види продукції та передбачає, що наші технічні регламенти мають бути ідентичними директивам ЄС, підкреслив він.

     Старший експерт проекту «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС» Йоахім Ламберт презентував останню редакцію «Блакитної настанови ЄС», що є результатом спільної праці багатьох експертів країн ЄС та її асоційованих членів. Пан Ламберт відзначив, що цей документ, який розроблявся протягом 30 років і налічує 125 сторінок та 10 розділів, пояснює спільні моменти та різноманітні директиви, прийняті в ЄС, а також нові законодавчі рамки. Це своєрідна Біблія для тих, хто бажає тісно співпрацювати у ЄС.
     Колишній керівник генерального директорату Європейської комісії з підприємництва та промисловості і екс-генеральний секретар Європейського комітету зі стандартизації Євангелос Вардакас, порівнюючи свою роботу 40 років тому в Греції, коли в економіці цієї країни склалася така ж ситуація, що і в Україні зараз, розповів про створення нових директив та реформ.

     Загалом відвідування таких семінарів та участь у них студентів та магістрантів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК стало на факультеті дуже популярним і корисним. Мабуть, не в останню чергу тому, що більшість студентів продовжують своє навчання на магістерській програмі факультету 8.18010010 «Якість, стандартизація та сертифікація».


Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook