Євроінтеграційні процеси в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі України: підсумки Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції
Євроінтеграційні процеси в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі України: підсумки Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції
14 березня 2025 року
У Національному університеті біоресурсів і природокористування України 12 березня 2025 року відбулася Всеукраїнська науково-практична студентська конференція «Євроінтеграційні процеси в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі України» у змішаному форматі.
З вітальними словами до учасників конференції звернулися начальник науково-дослідної частини НУБіП України, професор Володимир ОТЧЕНАШКО та заступниця директора Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму, доцент Тереза МИКИЦЕЙ.


Дана конференція, ініціатором та організатором якої була кафедра готельно-ресторанної справи та туризму ННІ неперервної освіти і туризму, об’єднала здобувачів вищої освіти, викладачів та роботодавців з різних регіонів України. Цей захід став важливою платформою для обміну знаннями та досвідом щодо актуальних засад розвитку туристичної галузі та готельно-ресторанної сфери, перспектив інтеграції їх до європейського економічного простору.
Серед учасників здобувачі вищої освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України; Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, м. Запоріжжя; Поліського національного університету, м. Житомир; Інституту культури і креативних індустрій, м. Київ; Миколаївського національного аграрного університету, м. Миколаїв; Київського національного університету технологій та дизайну, м. Київ; Криворізького державного педагогічного університету, м. Кривий Ріг; Національного університету харчових технологій, м. Київ; Полтавського фахового коледжу підприємництва і ресторанного бізнесу, м. Полтава та Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства, м. Київ.
Програма конференції включала виступи, презентації результатів проведених наукових досліджень та обговорення актуальних питань галузі. Учасники мали можливість не тільки поділитись власними напрацюваннями, але й отримати цінні поради від провідних фахівців.

Відкрив конференцію помічник начальника продовольчої служби військової частини А2215 Віктор ГАЙДУЧЕНКО, який поділився власним досвідом побудови кар’єри у готельно-ресторанному бізнесі.


Обговорювались ключові питання розвитку туризму в Україні, інноваційні стратегії управління туристичними підприємствами, перспективи розвитку сільського зеленого туризму, інноваційні підходи в організації туризму, сталий розвиток сільського туризму, краєзнавчий туризм якінструмент збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини регіонів України, іміджу та репутації готелів, застосування технологій VR та AR у сферігостинності, особливості організації обслуговування у ресторанах для людей з особливими потребами, дизайнерські інновації у ресторанному бізнесі, корпоративної культури у діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу, а також новітніх тенденцій в управлінні туристичними підприємствами.
Під час роботи конференції були визначені та відзначені найкращі студентські доповіді.















Дипломом за І місце нагороджено:
НЕЧИПОРЕНКО Дар'ю, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа», НУБіП України, м. Київ — «Імідж та репутація мережевого готелю «INTERCONTINENTAL KYIV» (науковий керівник: к.е.н., доцент ГОПКАЛО Л.М.);
ПОМЕЛОВУ Ангеліну, здобувачку першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Туризм та рекреація», Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, м. Запоріжжя — «Краєзнавчий туризм як інструмент збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини регіонів України» (науковий керівник: к.е.н., доцент ДЕМКО В.С.);
ШЕЛЕСТЮК Ангеліну, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Дизайнерські інновації в ресторанному бізнесі» (науковий керівник: к.е.н., доцент СТРЕТОВИЧ О.А.);
ШЕВЧУК Варвару, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Сільський зелений туризм України: нові тренди та інноваційні підходи в умовах воєнного стану» (науковий керівник: к.е.н., доцент КУДІНОВА І.П.);
КУЛІШ Олександру, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа», НУБіП України, м. Київ — «Особливості організації обслуговування у ресторані для людей з особливими потребами» (науковий керівник: к.е.н., доцент ГОПКАЛО Л.М.).
Дипломом за ІІ місце нагороджено:
ГРИГОРЧИК Олександру, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Смарт-туризм як сучасний тренд у розвитку туристичної індустрії України» (науковий керівник: д.е.н., професор МЕЛЬНИЧЕНКО С.В.);
КАРПЕНКО Іванну, здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Туризм та рекреація», Київський фаховий коледж туризму та готельного господарства, м. Київ — «Туризм у стилі SLOW TRAVEL: як молодь обирає свідоме подорожування замість марафонських турів» (науковий керівник: к.соц.н., доцент МІНІЧ І.М.);
ЧАГОВЕЦЬ Євгенію, здобувачку освітньо-професійного ступеня «Фаховий молодший бакалавр», спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», Київський фаховий коледж туризму та готельного господарства, м. Київ — «Оптимізація маркетингових кампаній готелів за допомогою штучного інтелекту» (науковий керівник: викладач-методист, спеціаліст вищої категорії ЛЮБИМОВА А.Є.);
БУЗУН Софію, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Оцінка особливостей використання рекреаційного потенціалу США» (науковий керівник: PhD, старший викладач КОВАЛЬЧУК І.В.);
ТКАЧЕНКО Надію, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Аналіз сучасного стану туристично-рекреаційного потенціалу України» (науковий керівник: PhD, старший викладач КОВАЛЬЧУК І.В.).
Дипломом за ІІІ місце нагороджено:
МИХАЛЮКА Олега, здобувача першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа», Київський фаховий коледж туризму та готельного господарства, м. Київ — «Застосування технологій VR та АR у сфері гостинності» (науковий керівник: к.пед.н., доцент ЗЕМЛІНА Ю.В.);
ХОРУЖЕНКО Ладу, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Туризм і рекреація», НУБіП України, м. Київ — «Гастрономічний туризм у Полтаві» (науковий керівник: д.е.н., професор МЕЛЬНИЧЕНКО С.В.);
ДАВИДОВУ Анастасію, здобувачку першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Харчові технології», Полтавський фаховий коледж підприємництва і ресторанного бізнесу, м. Полтава — «Ризики відкриття власної справи у сфері HoReCa в умовах воєнного та поствоєнного стану» (науковий керівник: ЛУГОВА М.В.);
САДА Дмитра, здобувача освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа», НУБіП України, м. Київ — «Важливість корпоративної культури у діяльності підприємств готельного-ресторанного бізнесу» (науковий керівник: к.е.н., доцент СТРЕТОВИЧ О.А.);
КОСТЮК Марію, здобувачку освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа», НУБіП України, м. Київ — «Новітнє устаткування барбершопів» (науковий керівник: д.т.н., професор БАНДУРА В.М.).
Конференція стала важливим етапом у розвитку студентської наукової діяльності, стимулом для подальших досліджень та реалізації інноваційних проєктів серед молоді.
Висловлюємо подяку всім учасникам, науковим керівникам, модераторам та організаторам за активну участь та вагомий внесок у проведення цього заходу!
Дякуємо ЗСУ за можливість розвиватися!!!
Ірина КУДІНОВА,
доцентка кафедри готельно-рестранної
справи та туризму
Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувачка кафедри готельно-рестранної
справи та туризму