Стратегічне партнерство між НУБіП України та Українським інститутом експертизи сортів рослин: Практичне навчання магістрів за ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських наук»
Стратегічне партнерство між НУБіП України та Українським інститутом експертизи сортів рослин: Практичне навчання магістрів за ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських наук»
6 лютого 2025 року
В рамках стратегічного партнерства Український інститут експертизи сортів рослин регулярно проводить на своїй базі навчання студентів НУБіП.
На початку навчального семестру з метою забезпечення якості професійної підготовки студенти, які навчаються за освітнім напрямом «Магістр» зі спеціальності «Агрономія» та опановують дисципліну «Державна кваліфікаційна експертиза з основами інтелектуальної власності», ознайомились з роботою Українського інституту експертизи сортів рослин, провідної експертної установи, яка забезпечує проведення комплексу польових та лабораторних досліджень сортів рослин з метою їх державної реєстрації.

Майбутні фахівці разом з старшим науковим співробітником Інституту, доцентом кафедри генетики, селекції і насінництва імені проф. М. О. Зеленського Світлана Ткачик відвідали лабораторію показників якості сортів рослин, де проводять дослідження з вивчення технологічних якостей зерна сортів пшениці, жита і тритикале, технологічних і споживчих якостей круп’яних, зернобобових, олійних культур. Старший науковий співробітник Інституту, Анджела Кирильчук представила комплекс обладнання та матеріали для лабораторних досліджень з кваліфікаційної експертизи сортів рослин, визначення посівних властивостей насіння.

Також магістри змогли ознайомитись з комплексом досліджень з перевірки відповідності надісланої проби вказаному типу зерна, визначення склоподібності, твердозерності, вологості, умісту та якості білка, клейковини, фізичних якостей тіста на фаринографі й альвеографі, стану вуглеводно-амілазного комплексу, борошномельні, хлібопекарські якості лабораторного помелу для пшениці м’якої, жита і тритикале.

Також студенти мали змогу познайомитись процедурою проведення аналізу сортів на наявність в них ГМО, обладнанням, реактивами, які при цьому використовуються.
В лабораторії молокулярно-генетичного аналізу студентам було представлено сучасні альтернативні методи аналізу для здійснення сортової ідентифікації, сертифікації.
Також студенти мали змогу оглянути сховище довготривалого зберігання офіційних зразків, прийняли участь в підготовці зразків для закладки на зберігання.
