Землевпорядники освоюють найсучасніші електронні геодезичні прилади

8 липня 2015 року

 «ТІ, ЩО НАТЯГУЮТЬ СТРІЧКУ». Так називали їх в стародавньому Єгипті. Ким вони були? Ці люди належали до стародавньої гільдії, яка відповідала за розмітку наділів землі для стягнення податків. Робилося це щороку після того, як річка Ніл виходила з берегів. Вони були попередниками сучасних фахівців, яких називають геодезистами.

 
Сучасна геодезія є складною багатогранною наукою, що спирається на останні досягнення таких фундаментальних наук, як математика, фізика, астрономія, географія. Її основним призначенням являється вивчення фігури, розмірів і гравітаційного поля Землі, складання планів і карт і їх електронних аналогів – цифрових моделей місцевості і електронних карт, вирішення різних інженерних завдань на місцевості в інтересах народного господарства і оборони країни. 
 
У рамках реалізації положень «Голосіївська ініціатива 2020» та за порадами керівників установ та організацій – роботодавців наших випускників, у навчальні плани підготовки ОС «Бакалавр» за напрямом підготовки  «Геодезія, картографія та землеустрій», було введено тижневу практику  для роботи з найсучаснішими геодезичними приладами.
 
Навчальна практика студентів 2 курсу факультету землевпорядкування розпочалася 30 червня на базі території Національного університету біоресурсів та природокористування України 
 
Метою даної практики є не лише поглиблення знань та навиків у даній галузі, а й оновлення планово-картографічних матеріалів території нашого університету.
 
На території 2, 3, 4, 6, 9 та 10 навчальних корпусів НУБіП України, під керівництвом викладачів: доцента Олексія Жука, старшого викладача Євгенії Кривов’яз та асистента Миколи Ковальова  працює 8 студентських бригад.
 
За кожною бригадою закріплена окрема територія, на якій необхідно виконати топографічне знімання та скласти план.
 
Топографічна зйомка ведеться електронними тахеометрами Trimble M3, Leica TPS 1200 та Leica TPS 400, які надають можливість з високою точністю провести геодезичні виміри та значно прискорити робочий процес. 
 
Студенти дуже раді можливості попрацювати з новітніми приладами, адже в майбутньому вони працюватимуть в державних чи приватних установах саме з такими технологіями.
 
Багато перехожих розпитують наших студентів про прилади, про їхню спеціальність, а ті в свою чергу коротко і лаконічно дають обґрунтовані відповіді.
 
Отже, коли наступного разу побачите геодезистів, які працюватимуть уздовж дороги, то вже більше розумітимете їхню скрупульозну роботу.
 
Незважаючи на те, що практика триває лише один тиждень, студенти дуже задоволені, адже робота на свіжому повітрі в колі друзів згуртовує, навчає працювати колективно та приносить чимало приємних емоцій.
 
 
Доцент кафедри геодезії та картографії Олексій Жук,
заступник декана Наталія Мединська
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook