Інноваційні технології оздоровчих харчових продуктів створюють студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
Інноваційні технології оздоровчих харчових продуктів створюють студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
20 жовтня 2024 року
Відповідно до графіку освітнього процесу з 01 жовтня 2024 року студенти 3 курсу приступили до очного навчання.
Вівторок для студентів 3-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК видався продуктивним та насиченим першим днем очного навчання. Студенти даного курсу мають чотири тижні, аби очно здобути нові знання, навички та вміння, застосувати на практиці вивчене раніше.
Дисципліна «Технології оздоровчих харчових продуктів» не є виключенням. На першому очному лабораторному занятті студенти готували страви, наближені до класичних рецептів, поживні за своїм складом та вмістом нутрієнтів та покращені, шляхом внесення змін до рецептури студентами.
Цього дня обладнана лабораторія перетворилася на кулінарну майстерню під керівництвом доцента кафедри Бровенко Тетяни. Кожен студент демонстрував свої вміння та здобуті теоретичні знання, застосування яких дозволяло вирішувати спеціалізовані задачі та практичні проблеми у розробці, організації та впровадженні виробництва оздоровчих страв.
На занятті студенти відпрацьовували технології страв з овочів, демонстрували вміння вносити авторське бачення та удосконалення технологічних процесів, роботу на сучасному обладнанні з дотриманням безпечних умов праці.
Здобувачі вищої освіти оцінювали чинники впливу на перебіг технологічних процесів під час приготування страв з моркви та баклажанів з метою фізіологічної користі та ресурсоощадних технологій. Креативно підійшли до приготування легендарного Українського баношу - найвідомішої страви закарпатської кухні з ніжним смаком і ароматом.
Студенти поринули в історію створення баношу. Банош готують лише гуцули, і лише чоловіки, мабуть, це наголошує на тому, що гуцули справжні «джентельмени», адже тільки на свята догоджають своїм жінкам та коханкам, готуючи токан на сметані, який лагідно називають банош! – із захопленням розповідає староста групи Єва Литвин.
На лабораторному занятті студенти також засвоїли технологію найпопулярнішого повітряного ніжного десерту з контрастом солодкого авторського крему та гіркуватого смаку міцної кави.
Після приготування прийшов час для найулюбленішого заняття усіх студентів – дегустації. На дегустацію були запрошені декан факультету Лариса Баль-Прилипко та головний технолог компанії «Метімекс» Михайло Соломчук для оцінки старань сумісної праці викладачів зі студентами. Вони поділилися своїм досвідом, дали цінні поради та високо оцінили компетентність студентів-технологів.
Дегустація приготованих страв відбувалась відкритим способом. Порядок дегустації визначався порядком подачі страв та ступенем смакових якостей.
Гарячі страви дегустувались відповідно до вимог - при температурі 45°С; солодкі - 14°С.
Заняття пройшло в теплій та невимушеній атмосфері. Студенти активно обговорювали нюанси приготування страв та здобули нові навички.
Такі лабораторні заняття не лише збагачують знання, але й надихають на нові кулінарні звершення, формуючи у студентів навички роботи в колективі та автономно,що необхідно для майбутніх бакалаврів з харчових технологій.
Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно задоволені такими лабораторними роботами, адже це і можливість спробувати себе на керівній посаді, і попрацювати в команді, і навчитись професійно оцінювати дотримання технології виготовлення страв та визначати їх якість.
Проведення таких лабораторних занять ще раз доводить перевагу очного навчання – поєднання теоретичних знань з практичними навичками, що забезпечує найкращий результат!
Ми дякуємо ректорату, зокрема ректору Вадиму Ткачуку, деканату факультету, в особі декана Лариси Баль-Прилипко, за можливість навчатись в очному форматі у сучасних лабораторіях, невпинна подяка Збройним Силам України за можливість організовувати та проводити такі заходи та зустрічі!
Тетяна Бровенко,
доцент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції