Продовжуємо втілювати результати роботи форуму SEB 2024 у виробництво будівельної галузі

15 жовтня 2024 року
11 жовтня 2024 року студенти 4 курсу, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Будівництво та цивільна інженерія» першого освітнього ступеня здобуття вищої освіти «Бакалавр» спеціальності 192 – будівництво та цивільна інженерія у супроводі трьох НПП кафедри будівництва зав. каф. Яковенка І.А., доц. Березового М.Г. та асис. Башинського О.В. відвідали одне із найбільших будівельних підприємств ТОВ «Бетон Комплекс».

           

 

Це підприємство було засноване ще на початку 70-х років минулого століття та зараз входить до складу промислово-будівельної групи «Ковальська». Сучасна компанія спеціалізується на виготовленні відповідальних залізобетонних конструкцій, які широко використовуються у промисловому, агропромисловому, цивільному, транспортному та енергетичному будівництві. Окрім широкої лінійки залізобетонних виробів на підприємстві запущена безперервна автоматизована лінія із виробництва тротуарної плитки, фігурних елементів мостіння для облаштування верхнього шару тротуарів, автомобільних доріг загального призначення, промислових доріг, площ муніципального призначення. Також підприємство спеціалізується на виробництві бетонних сумішей різної пластичності та будівельних розчинів.
Екскурсія розпочалася із проведення фахового первинного інструктажу щодо дотримання техніки безпеки на підприємстві.  

 

 

 

У спеціалізованому приміщенні, оснащеному плакатами, інструкціями щодо суворого дотримання та виконання заходів із охорони праці на виробничих ділянках підприємства, усім учасникам екскурсії були надані спеціалізовані сигнальні жилети та будівельні каски.
Спікером виступив провідний інженер з охорони праці Дмитро Олександрович Манойло, який зафіксував кожного учасника у відповідному журналі інструктажу.
Далі під керівництвом досвідченого та доброзичливого головного технолога ТОВ «Бетон Комплекс» Вадима Вадимовича Терехіна усі учасники заходу вирушили на виробничі ділянки підприємства. 

 

 

 

 

 

В першу чергу спікером було закцентовано увагу на технології виотовлення залізобетонних плит перекриття методом екструзії на сучасній лінії безопалубного формування, які використовують у будівництві житлових та промислових об’єктів з несучими стінами із цегли або блоків, а також в каркасних і каркасно-монолітних спорудах.

Складування виготовленої багаточисельної номенклатури різних серій залізобетонних конструкцій – ригелів, багатопорожнистих плит перекриття, перемичок прямокутного та Г-подібного профілів, вентиляційних блоків, сходових майданчиків, двоскатних балок покриття тощо наочно продемонструвала студентам реальні габарити, схеми армування та особливості технологій виготовлення ЗБК. 

 

Якість поверхні виготовлених залізобетонних виробів досягається за рахунок самоущільнюючих сумішей, ретельної обробки поверхонь та якісної опалубки із бакелітової фанери, змащеної спеціальним розчином перед укладкою арматурних каркасів. 

 

 

 

 

 

 

Найбільш цікавим залізобетонним виробом із точки зору проєктування, розрахунків за граничними станами першої та другої групи, виготовлення просторового попередньо напруженого каркасу, схеми розміщення поздовжньої робочої та конструктивної арматури, поперечних хомутів та кроків їхнього розміщення, – безперечно стала двоскатна балка покриття, яку учасники змогли побачити у натурну величину. 

 

 

 

 

Студентів зацікавило армування цієї конструкції та процес виготовлення такого складного каркасу. Особливу увагу було приділено питанню створення попереднього напруження у конструкції, її несучої здатності, тріщиностійкості, монтажу та транспортуванню та сфері застосування у галузі будівництва. 

 

Далі студенти ознайомилися із особливостями складування залізобетонних виробів та особливостями конструктивних елементів, які використовуються у будівництві.

 

 


Завершальним етапом екскурсії під керівництвом головного технолога Вадима Вадимовича було пояснення складного безперервного та повністю автоматизованого циклу виробництва фігурних елементів мощення – тротуарної плитки різної конфігурації.

 

 

 

 

 

Вимощення з таких елементів досить добре зарекомендувало себе у практичному застосування, – пішохідних доріжок, площ загального користування, підїзних шляхів офісно-житлової забудови великих густонаселених міст України, паркових зонах та прибудинкових територіях тощо.

Колектив кафедри будівництва факультету конструювання та дизайну Національного університету біоресурсів і природокористування України щиро вдячний директору ТОВ «Бетон Комплекс» промислово-будівельної групи «Ковальська» Олександру В'ячеславовичу Василівецькому за надану можливість здійснення фахово-ознайомчої екскурсії на одному із провідних підприємств України з виготовлення залізобетонних конструкцій; кваліфікованому головному технологу Вадиму Вадимовичу Терехіну, який досить детально, чітко та лаконічно у цікавій та зрозумій студентам формі пояснив усі процеси виготовлення залізобетонних виробів та ФЕМ плитки; інженеру з охорони праці Дмитру Олександровичу Манойлу, який забезпечив належну охорону праці на підприємстві під час проведення заходу.
Бажаємо усім Вам міцного здоров’я, натхнення у важкій праці, розвитку підприємства, добробуту нашої країни та нових наукових, творчих та конструктивних здобутків!
Сподіваємося на подальшу плідну та ефективну співпрацю!


Ігор Яковенко,
професор  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook