Переможемо, тільки об’єднавшись духовно

20 травня 2015 року

 20 травня. На факультеті ветеринарної медицини відбувся круглий стіл «Духовність і патріотизм у формуванні громадянського суспільства України». Заходи на зразок цього покликані формувати у сучасної молоді – студентів та аспірантів – духовну культуру і патріотизм, які на сьогодні  є плацдармом для побудови громадянського суспільства. 

 
Крім наших колег і студентів, участь у круглому столі взяли представники Української православної церкви Київського патріархату, випускники факультету, яких і представив професор Олег Мельник
 
 
Захід відкрив проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрій Кудін. Він зазначив, що сенс життя людини полягає в духовності, яка формує цінності кожного, а, отже, і патріотизм. Останнє повинно простежуватися  в усьому житті. У справі патріотичного виховання потрібно, перш за все, змінювати свідомість людей, переконаний проректор. За своєю суттю патріотизм покликаний  об’єднати людей, змінити їхній світогляд. Тільки в такий спосіб зможемо зберегти  Україну. 
 
 
Проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії протоієрей Віталій Клос теж відзначив актуальність тематики круглого столу. Говорячи про духовність і патріотизм, гість неодноразово звертався до Святого Письма, яке дає відповіді на ці та ще безліч інших запитань. Сьогодні основу міркувань кожної людини мають скласти заповіді Божі, зокрема, любити Господа свого і ближнього. Доповідач наголосив, що любов до Бога апріорі неможлива без любові до людини. А в чому ж вона виявляється? На переконання протоієрея, - у жертовності. Останню демонстрували наші побратими і на Майдані під час Революції Гідності. Але як можна проявляти любов у той час, коли фактично йде війна?  Ми повинні любити кожну людину, - продовжив Віталій Клос, - але разом з тим, боротися зі злом та зупинити його. Бо коли спостерігаємо за тим, як хтось чинить протиправне діяння, і не вживаємо заходів, - мимоволі стаємо співучасниками злочину. 
 
 
Принагідно гість нагадав, що цьогоріч відзначатимемо церковні та світські заходи, зокрема тисячоліття з часу упокоєння князя Володимира, чотириста років заснування нинішньої Києво-Могилянської академії та 117-ту річницю нашого славетного університету.
 
Потому протоієрей вручив нагороди від імені Святійшого Патріарха Київський і всієї Руси-України Філарета нашим колегам. Орденом Христа Спасителя нагороджено Олега Мельника, а орденом Святого Миколая Чудотворця – Миколу Цвіліховського. Медалі святого Юрія Переможця, святих Кирила і Мефодія отримали  відповідно Олексій Мельник та Наталія Друзь.
 
Благословенними грамотами нагороджено Наталію Сороку, Дмитра Засєкіна,  Віктора Томчука, Володимира Костюка, Василя Данілова, Юрія Жука, Миколу Стегнея, Вячеслава Соломона, Олексія Муравського, Ірину Даценко, Олександру Кислу та інших.
 
Професор Станіслав Рудик погодився з протоієреєм, що з двох винесених у назву круглого столу понять духовність більш важлива, бо формує патріотизм. Тож саме про неї потрібно дбати, працюючи за фахом та розвиваючи свою професію. А ще доповідач закликав молодь поважати свою історію.
 
Завітала на захід і випускниця факультету, знана українська поетеса Ніна Шаварська. Вона звернулася до аудиторії з авторськими поезіями та запросила до слова, чи то, вірніше, пісні  народного артиста України Олександра Василенка.
 
 
 
 
Ще один наш випускник – депутат Київської міської ради Руслан Андрійко – говорив про роль Московського патріархату у розпалюванні українсько-російської війни, яка розпочалася з духовної та інформаційної окупації. За його словами, ми програли битву за свідомість людей. Утвердження єдиної української церкви – це не просто релігійне питання, це питання національної  безпеки. 
 
Переможемо, тільки об’єднавшись духовно! 
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook