«Пекельне відрядження»: про трагічні події на Чорнобильській АЕС та нескорених героїв

26 квітня 2024 року
НУБіП України

   Про Чорнобильську трагедію 1986 року, її наслідки за час, що минув, написано книжки, знято фільми і навіть відомий американський серіал, який так і називається «Чорнобиль». Незважаючи на те, що вибух на Чорнобильській атомній електростанції і його наслідки відчайдушно намагалися приховати – сьогодні, однаково, у пам’яті кожного спливає день найбільшої техногенної катастрофи. Напередодні 38-ї річниці цієї сумної дати студенти НУБіП – журналісти та екологи – мали можливість переглянути документальний фільм «Пекельне відрядження» виробництва Суспільного телебачення.

Фільм унікальний тим, що це свідчення тих, хто безпосередньо з місця події показував світові найбільшу техногенну катастрофу в історії. Це розповіді тих, хто завжди залишається за кадром, чиїми очима люди бачать події. Це чесні, захопливі, іноді гіркі і моторошні кадри і спогади телеоператорів, об'єктами зйомок яких було розпечене жерло четвертого реактора, машинний зал четвертого енергоблока або його дах з розкиданими смертоносними твелами...

Цікавою була і розповідь професора кафедри журналістики та мовної комунікації Тетяни Цимбал, яка в перші дні після вибуху на ЧАЕС була серед ліквідаторів аварії. Тетяна Василівна розповіла про особистий досвід відряджень на станцію і в 30-кілометрову зону, про зустрічі з ліквідаториами, про героїзм людей у двобої з атомною смертю.

Студенти почули про нескорених героїв, котрі попри загрозу для життя вирушили до Чорнобиля, щоб закарбувати моторошну правду навіки-віків. Оператори таїлися поза кадром, пробиралися пекельними шляхами, наражали себе на жахливу небезпеку, однак відважно продовжували виконувати свою роботу. Вони сміливо боронили істину, яку щосили намагалися приховати за сімома замками.

Важливо, що саме з тими подіями пов'язана поява телевізійних телемарафонів. У п'яті роковини чорнобильської аварії українські тележурналісти вперше провели безпрецендентну акцію гуманістичної солідарності – телевізійний благодійний телемарафон «Дзвони Чорнобиля».

Майбутні журналісти й екологи дивилися і слухали зі змішаними почуттями. Це була вдячность до людей, які дорогою ціною приборкали атомну стихію, і разом з тим, охоплювало відчуття власної причетності, адже наслідки аварії на ЧАЕС ще багато років потребуватимуть наукових досліджень і публіцистичного осмислення.

Анастасія Загоруй,
студентка 3 курсу спеціальності «Журналістика»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook