Миколу Долю рекомендовано на посаду декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

17 квітня 2015 року

 17 квітня пройшла конференція трудового колективу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. 78 делегатів зібралися, аби з-поміж двох кандидатур – професора Миколи Долі і доцента Дмитра Гентоша – обрати декана.

 
Обидва кандидати виступили перед зібранням зі своєю програмою. Дмитро Гентош зробив наголос на підготовці висококваліфікованого конкурентоздатного фахівця. Для цього пропонує вдосконалювати навчальні курси, програми, зокрема магістерські, адаптувати навчальні плани до потреб ринку. Він висловився за ліцензування спеціальності «Карантин рослин», запропонував поновити роботу науково-методичних семінарів, конкурси на кращого лектора, академгрупу тощо. Особливу увагу Дмитро Гентош пропонує приділяти науковій роботі студентів. Аби знайти свого студента - займатися профорієнтацією з випускниками шкіл, коледжів і технікумів та залучати іноземних студентів. Для останніх він вважає необхідним створити навчальні плани, адаптовані до міжнародних стандартів. Кандидат також спинився на питанні заробляння факультетом коштів шляхом надання інформаційно-консультаційних послуг агровиробникам тощо. Окремо Дмитро Гентош наголосив: студент – центральна дійова особа в діяльності факультету.
 
У ході обговорення, яке видалося дуже жвавим, йому ставили дуже багато актуальних і гострих питань. Про шляхи поліпшення матеріально-технічного забезпечення претендента запитав професор Віталій Федоренко. Претендент зауважив, що в такі скрутні часи потрібно залучати спонсорів та заробляти гроші самим. Щодо питання рейтингу, яке  підняв професор Володимир Жеребко, зазначив: сказати, що він не потрібен, - не можна. Але, можливо, доцільно переглянути деякі його пункти. Академік Микола Кирик поцікавився, як плануються залучати іноземних студентів. Дмитро Гентош зазначив, що свого часу Микола Миколайович навчав дуже багато іноземних студентів та аспірантів. Тобто найкращий спосіб – особисті контакти. Студентка факультету, голова Студентської організації Вікторія Малук запитала, чи будуть студенти жити в гуртожитку згідно санітарних умов? Будемо до цього йти, але поки що такої можливості немає – такою була відповідь. Дмитро Гентош висловив свою особисту позицію: краще жити в тісноті по п’ятеро, ніж комфортно по троє, а двоє – на вулиці. А для покращення умов проживання пригадав свою практику роботи в деканаті, коли студентів селили в кімнату на 4 роки з тим, щоб вони зробили ремонт своїми силами. Ще один варіант вирішення цієї проблеми – знову ж таки залучати спонсорів. Запитань було стільки, що відведені для обговорення 20 хвилин не вмістили всіх охочих, та збори вирішили дотримуватись регламенту.
 
Професор Микола Доля прозвітував про роботу, за кілька місяців виконання обов’язків декана. Головною тезою його програми було те, що факультет повинен боротися за якість, практичність навчання, готувати гарного фахівця за вкрай необхідними напрямами підготовки. Для цього потрібно перейти на вищий рівень, до європейських норм та надати навчанню нової, якісної практичної сторони. Наступне питання, на якому спинився Микола Доля, - середній вік докторів наук. Він зазначив, що потрібно прагнути, щоб цей показник був 45 років. Претендент на посаду декана запропонував готувати кандидатів і докторів наук за певними проектами. Що стосується профорієнтації, то тут потрібно звернути увагу на учасників олімпіад, проводити Дні відкритих дверей та залучати до цієї роботи якомога більше співробітників. Зараз на факультеті навчаються студенти з Анголи, Туркменістану, Нігерії, Таджикистану, Ірану. Але їх число повинне постійно збільшуватися. Стосовно інноваційної діяльності, то тут треба впроваджувати вітчизняні ресурсоощадні та екологічно обґрунтовані технології ведення рослинництва. Наостанок Микола Доля сказав, що основою роботи факультету бачить положення програми розвитку університету «Голосіївска ініціатива 2020».
 
 
Вислухавши програму, професор Віталій Федоренко зазначив, що було б добре надати не лише звіт, а і власне бачення, перспективи розвитку факультету. Наступним же питанням було працевлаштування аспірантів. На що Микола Доля зазначив, що деканатом вже ведеться певний діалог з роботодавцями. Буквально минулого тижня цій темі була присвячена конференція, а конкретні перспективи – висвітлені на сайті.
 
 
Володимир Жеребко знову підняв питання рейтингу. Микола Доля навів приклад чотирьох асистентів, які мають рейтинг 2,7. Такого результату вони досягли завдяки участі у міжнародних проектах, публікаціям в міжнародних виданнях, розробкою нових методичних матеріалів. Тому слід робити акцент не на рейтингу, а на результаті своєї роботи.
 
 
Микола Кирик піддав сумніву рішення керівництва щодо створення НДІ та зазначив, що наукову роботу доречно перевести в деканат, де б за неї відповідав заступник декана з науки. Також Микола Миколайович зізнався, що для нього вибір особливо непростий. Дмитро Гентош – його учень, а Микола Доля навчався в часи його деканства. Але деканом повинен бути добрий вчений, помітна фігура і гарний організатор.
 
В обговорені взяли участь і Володимир Чайка, Віталій Гайченко, Микола Лісовий, Володимир Глим’язний. Всі вони зазначили, що хоча обидві програми не бездоганні, та факультетом повинен керувати декан, який має авторитет і досвід, а отже, здатний більше зробити для колективу.
 
 
 
А Віталій Федоренко висловив велике задоволення з приводу того, що декана знову обирають на демократичних виборах, та сказав: хто б не виграв – обидва почули зауваження, пропозиції і побажання від колективу і мають врахувати їх в своїй роботі. 
 
 
 
 
Підсумовуючи обговорення, перший проректор Ігор Ібатуллін вже вкотре зазначив, що у вищій освіті основною фігурою є студент. І в університеті всі повинні опікуватися його навчанням, вихованням і становленням як фахівця. Декан в цьому процесі повинен швидко реагувати на виклики часу, саме він приймає рішення і відповідає за все. А стосовно кандидатів сказав: демократичні вибори не передбачають поділу колективу. Він має лишитися єдиним і працювати на підготовку висококласного фахівця. Проте, наголосив Ігор Ілліч, його важко випустити, якщо вступає слабкий абітурієнт. Тож особлива увага - профорієнтаційній роботі! 
 
Ігор Ілліч нагадав, що число вишів суттєво скорочується, а отже ми повинні працювати як ніколи ефективно. Для того, щоб дати освіту європейського рівня, потрібно насамперед мати викладача того ж таки європейського рівня. А значить, потрібно працювати над собою. Студент може ставити будь-які питання, а викладач повинен виховувати його власним прикладом. 
 
У результаті таємного голосування вченій раді університету на посаду декана факультету рекомендовано кандидатуру Миколи Долі. За нього віддали свої голоси 51 делегат (65%). Дмитро Гентош отримав підтримку 27 делегатів (35%) та привітав Миколу Долю з перемогою. 
 
Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко засвідчив прозорість і демократичність процедури виборів та дотримання всіх норм та вимог. Також зауважив, що обрання декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології є останніми в череді виборів керівників структурних підрозділів. Остаточне голосування відбудеться 22 квітня на вченій раді університету.
 
Ірина Білоус
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook