Міжнародники пам’яті Великого Кобзаря

11 березня 2024 року

Триває науково-пошукова робота навчальних гуртків кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, зокрема одного з них – «Інформація і політика».

     

     

Цього разу його актив вирішив провести спеціальне позапланове засідання напередодні 210-ї річниці із дня народження нашого славного лицаря правди і свободи, присвятивши його світовому значенню мистецької спадщини Тараса.
Це не перший випадок, коли гуртківці-міжнародники ставлять у центр уваги власної роботи інформаційну складову всесвітньої культурної спадщини геніїв нашого народу. П’ять років тому, коли а ні Верховна Рада, а ні уряд, чи то його спеціальні установи, а ні інші організації ані слова не сказали на честь 250-х роковин із дня народження іншого батька нашої літератури, засновника української літературної мови М. П. Котляревського, звертаючись до пам’яті якого сам Тарас писав:

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть.

Саме тодішні гуртківці гуманітарно-педагогічного факультету «врятували честь нащадків», провівши не одне засідання, присвячене культурному доробку генія та його міжнародного значення.
Ось й зараз, зібравшись у переддень ювілейної дати 8-го березня, студенти піднялись в обговоренні до, без перебільшення, висот професійного філософсько-політичного аналізу та узагальнення світового значення творчої та громадсько-соціальної спадщини класика вітчизняної культури.
Це відбилось у виступах доповідачів:
- студентки групи МВ 21001 б, заступниці старости гуртка Тимощук Каріни «Феномен Тараса Шевченка у культурному світовому просторі»;
- членкінь гуртка групи МВ 23001 б Юрченко Владислави «Вплив творчості Тараса Шевченка на національно-культурне відродження українського народу»;
Білошапки Мар’яни «Поетична спадщина Шевченка: значення та вплив на сучасність»;
Бровченко Софії «Філософсько-політичні ідеї у світогляді Тараса Шевченка»;
Якименко Катерини ««Значуще слово» Тараса Шевченка та його вплив на український народ»;
Кравченко Ірини «Місце Тараса Шевченка в українській культурі».
Культурним пам’яткам Тарасові Шевченку за кордоном як відбиттям української творчості було присвячено виступи Гончаренко Марії та Гуцол Наталії.
Розлогий огляд на тему: «Тарас Шевченко: дитинство, становлення митця, політичні погляди, культурний спадок» дала студентка групи МВ 23002 б Пашинська Ульяна.

     

     

Як бачимо, і проблематика виступів, і, якщо повірить нам читач, їх зміст та наукова й громадянська насиченість, варті представлення на щонайпрезентабельніших міжнародних наукових форумах.
Зауважимо насамкінець, що й цей і інші подібні заходи гуртків неабияким чином сприяють виховній щодо політики пам’яті та професійно-орієнтаційній роботі серед студентства та майбутніх абітурієнтів.

 

 

Сергій Асатуров,
науковий керівник гуртка
Ян Манза,
активіст гуртка, бакалавр групи МВ 23001 б

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook