Виїзні лабораторні заняття з дисципліни «Технологія виробництва молока та яловичини»

29 лютого 2024 року
  У агропромисловому секторі України найбільш складною є проблема виробництва і споживання продуктів тваринництва. Так, за останні роки кожний громадянин України спожив від норми яловичини біля 23%, свинини – 82, м’яса птиці – 154, м’яса інших видів, у т.ч. баранини – 13,3, молока і молочних продуктів біля 51%. Виробництво і перероблення продукції тваринництва (окрім птахівництва) розвивається повільно. Це пов’язано з неврегульованістю питань їх управління, тривалістю в часі і ускладненою процедурою впровадження енергоощадних технологій, руйнацією сільськогосподарських підприємств, нанесених війною.

  Сучасний ринок праці вимагає від випускника вишу вміння використовувати набуті теоретичні знання за нестандартних ситуацій і тих, що постійно зазнають змін. Здійснюється своєрідний перехід від суспільства, в якому віддають перевагу знанням, до суспільства, яке складається із життєво компетентних громадян. Сьогоденню потрібні фахівці з широкими за обсягом і глибокими за змістом знаннями та вміннями, які здатні їх застосовувати в нетиповій ситуації. Поєднання теоретичної і практичної підготовки, інтеграція навчання з науково-дослідною та експериментальною роботою сприяють зростанню ефективності навчання. Активний пошук та впровадженню нетрадиційних форм і методів навчання студентів формують цілісність особистості майбутніх фахівців. За набутих і сформованих здібностей до безперервного самонавчання впродовж усього життя вони потрібні не тільки в малому і середньому бізнесі, але й в інших установах та організаціях.
  Виїзні практичні заняття здобувачів вищої освіти України – одна із найефективніших форм їх проведення, оскільки поглиблюють, розширюють і деталізують основи наукових теоретичних знань, одержаних на лекціях. Вони закріплюють у студентів навички використання їх на практиці, розвивають ініціативу до самостійної роботи, дають можливість наочно побачити технологічні процеси виробництва та розширюють їх професійне мислення. Це надзвичайно важливий та необхідний вид навчальної та організаційної діяльності, оскільки вже зовсім скоро здобувачі самостійно розпочнуть свій професійний шлях.
  Наприкінці лютого викладачами кафедри технологій виробництва молока та м’яса, доцентами Дмитром Носевичем та Тетяною Антонюк було проведене виїзне заняття для студентів 4 курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів спеціальності 204 ‒ Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва в умовах молочно-товарної ферми ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» в межах програми дисципліни «Технологія виробництва молока та яловичини».

  Доцент Дмитро Носевич ознайомив студентів із особливостями вирощування телят у молочний період. Особливу увагу акцентував на способах та нормативах випоювання молозива і молочних кормів, обладнанні приміщень і засобах механізації, прийомах годівлі, контролі продуктивності та формуванні рубцевого травлення та раціональному виконанні робочих операцій з обслуговування телят.

  На виїзному занятті студенти вивчали й правила контролю якості годівлі дійних корів. З цією метою вони відібрали зразки та провели їх аналіз за фракціями використовуючи сепаратор кормів.

  За результатами сепарування корму студенти зробили висновки щодо якості кормосуміші та визначали необхідні заходи з поліпшення підготовки кормів до згодовування.
  Доцент Тетяна Антонюк провела заняття з технології машинного доїння корів, первинного оброблення молока та його оцінювання відповідно до вимог діючих нормативних документів.

  Проведення таких виїзних занять підвищує інтерес студентів до обраної спеціальності. Вони одержують також певні практичні навики та підкріплюють теоретичні знання з виробництва продукції скотарства, що сприяє підвищенню якості спеціалістів, яких готують у НУБіП України.

Бажаємо студентам та викладачам плідної праці, налаштовуємось на здобуття фахових компетентностей та віримо в ЗСУ і Перемогу України!


Михайло Матвєєв,
старший викладач кафедри
технологій виробництва молока та м’яса 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook