Тиждень гуманітарних дисциплін у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України»

31 жовтня 2023 року
  З 23 по 27 жовтня 2023 року в ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» проводився тиждень гуманітарних дисциплін. В рамках цього тижня було проведено багато різноманітних заходів.
  Розпочався тиждень тематичним виховним заходом «Кулінарні спокуси української літератури», який організували викладачі гуманітарних дисциплін Тетяна КРИСТОПЧУК та Мирослава СОРОКА. У заході взяли активну участь студенти 21-Ф, 31-О, 21-К, 22-Ю та 11-Д груп. Об´єктом дослідження стали  твори українських письменників-класиків І. Котляревського, Є. Гребінки, С. Руданського, І. Нечуя-Левицького, М. Коцюбинського, В.  Підмогильного, О. Довженка. Це була чудова можливість поринути у світ української культури та смаків, поглибити знання про українську художню літературу та відкрити для студентів цікавий світ традицій, образів та символів. Адже українська кухня часто зображується в творах як символ національної ідентичності. Наприклад, борщ, вареники, сало, галушки, мед – це лише кілька прикладів. Ці страви можуть виступати як метафори, символи або просто як частина образу персонажа.
  Українська художня література відображає багатство національної кухні та її важливе місце в житті людини. Тому сподіваємось, що виховний захід надихнув студентів на подальше вивчення української літератури!
  23-25 жовтня викладачі української мови та літератури провели I етап (на рівні навчального закладу) ХIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед здобувачів освіти ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України».
  До конкурсантів висувалися такі вимоги: володіння знаннями про літературно-художню й мистецьку спадщину Тараса Шевченка; ерудованість; дотримання норм літературної мови в писемному мовленні; поміркувати над словами поета у контексті сучасності, свої думки оформити як твір-роздум «Шевченко — це народ, і як народ, він буде вічно жити!» (обсяг: 2 сторінки). За основу своїх міркувань студентам було запропоновано взяти такі рядки Тараса Шевченка:
…не втечете
І не сховаєтеся; всюди 
Вас найде правда-мста; а люде
Підстережуть вас на тоте ж, 
Уловлять і судить не будуть, 
В кайдани туго окують, 
В село на зрище приведуть… 
                                ("Осія. Глава XIV").
 
  Найкращим щодо мовного оформлення, точності й правильності виконання запропонованих завдань, реалізації творчих навичок у писемній формі мовлення стала робота Артема САМЧУКА, здобувача освіти 2 курсу будівельного відділення, 21-Б групи, спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія». Вітаємо переможця та бажаємо творчого натхнення на обласному етапі!
  Висловлюємо вдячність усім студентам, які виявили мовно-літературну активність у конкурсі, зокрема: Поліна ПЕТРУК (11-М), Марія ВАКУЛИЧ (11-Ф), Анастасія ЛЕВЕЧКО (11-П), Денис СЕРГІЙЧУК (11-ІП), Марина МАЗУР (13-ІП), Єгор КИКОШ (11-ІП), Софія ПАРТИКА (13-ІП), Дмитро УДОДІШИН (12-ІП), Вікторія ГЕРГЕЛЮК (11-М), Анастасія ЛОМАЙЧУК (11-М), Анастасія ШЕВЧУК (12-Д).
  А 27 жовтня в День української писемності та мови традиційно  в рамках тижня гуманітарних дисциплін викладачі української мови провели І етап конкурсу з української мови імені П. Яцика. У заході взяли активну участь студенти 21-Ф, 21-Б, 11-К, 12-К та 11-М груп. Кращі результати показали студенти: Артем САМЧУК (21-Б група), Тетяна ПЕЛЕШАНКО (21-Ф група), Надія МАРЧУК (11-Д група).
  З нагоди Дня української писемності та мови відбувся Радіодиктант національної єдності, у якому взяли активну участь адміністрація, викладачі та студенти ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України».
  Також цього дня викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін Юрій КОНЯХІН провів відкритий захід на тему «Збереження історико-культурної спадщини в умовах війни» стейкхолдером заходу став Максим МЕЛЬНИЧУК член міжрегіональної громадської наукової організації «Дубенський археологічний осередок».
  Варто зауважити, що окрім зазначених заходів відбулись відкриті заняття викладачів циклової комісії гуманітарних дисциплін, гостьові лекції, інтелектуальний турнір з історії, інтелектуальна гра з української мови, квіз з української літератури, мовознавча лотерея, конкурс з англійської мови та багато іншого.
 

  Дякую всім викладачам циклової комісії, які взяли активну участь в організації та проведенні заходів тижня дисциплін! Бажаю всім Вам наснаги в роботі та творчих успіхів!

 
Тетяна КРИСТОПЧУК,

 голова циклової комісії гуманітарних дисциплін 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook