Проблему фінансового забезпечення відтворення земель сільськогосподарського призначення в умовах повоєнного відновлення України обговорили на міжкафедральному круглому столі

17 травня 2023, 12:54
   16 травня 2023 року на кафедрі фінансів відбувся Міжкафедральний круглий стіл: «Фінансове забезпечення відтворення земель сільськогосподарського призначення в умовах повоєнного відновлення України» з нагоди 125 річчя НУБіП України.
   Відкрив засідання круглого сталу декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор, Діброва Анатолій Дмитрович. У своїй доповіді він наголосив, що на сьогодні неможливо говорити про відновлення і збереження прийнятного стану навколишнього природного середовища, як і агроекосистем та агроресурсного потенціалу у відриві від постулатів зеленої економіки. При цьому не можна забувати, що військова агресія світового масштабу, в епіцентрі якої опинилась Україна, спровокувала появу кризових явищ у міжнародній економіці, що несе потенційну загрозу продовольчій безпеці, а тому новітні організаційно- та фінансово-економічні інструменти у конструкції еколого-економічного механізму потребують посиленої уваги, адже вони здатні забезпечити не лише збалансоване використання земель сільськогосподарського призначення, а і сформувати додаткове джерело фінансово-економічних інвестицій у агровиробництво.

   Також з вітальним словом до учасників круглого столу звернулася декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доктор сільськогосподарських наук, професор, Коломієць Юлія Василівна, яка відмітила, що родючі ґрунти − один з найбільших природних ресурсів України та світу, оскільки третина чорноземів у світі − українська земля. Внаслідок бойових дій найбільше страждають верхні, найбільш родючі шари ґрунту, які відновлюються найповільніше, тому потрібно планувати, як допомогти нашій землі швидше відновитися після цієї війни, а заходи щодо відновлення сільськогосподарських угідь повинні не тільки враховувати ступінь деградації земель, а й передбачати диференційні напрямки їх рекультивації.

   Привітала учасників і в.о. завідувача кафедри фінансів, доктор економічних наук, доцент, Лемішко Олена Олександрівна, відмітивши про доцільність співпраці економічного факультету та факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, оскільки багато важливих та нагальних проблем післявоєнного відновлення України будуть мати саме економіко – екологічний характер.

    На круглому столі була присутня завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Наумовська Олена Іванівна, яка доповіла про екологічний стан антропогенно - змінених грунтів за впливу воєнних дій та наголосила, що відбувається знищення верхнього родючого шару ґрунту внаслідок вибухів ракет, артилерійських снарядів різних типів, фугасних авіабомб, безпілотників, снарядів різних типів РСЗО, «вакуумних» бомб тощо. Величезні воронки, риття окопів та траншей, будівництво фортифікаційних споруд, рух важкої техніки — все це призводить до жахливих змін ландшафту. Внаслідок цього відбувається деградація рослинного покриву, посилення вітрової та водної ерозії. Також, відбувається забруднення ґрунтів паливно-мастильними матеріалами та іншими нафтопродуктами внаслідок руху та пошкоджень сухопутної військової техніки, що призводить до того, що в ґрунтах, просочених паливно-мастильними матеріалами, знижується водопроникність, витісняється кисень, порушуються біохімічні та мікробіологічні процеси. Внаслідок цього погіршується водний, повітряний режими та колообіг поживних речовин, порушується кореневе живлення рослин, гальмується їх ріст і розвиток, що спричиняє загибель.
 
     У своїй доповіді кандидат економічних наук, доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Файчук Олександр Михайлович, представ результати дослідження на тему «Компаративний аналіз викидів парникових газів та економічної продуктивності використання с. – г. земель в Україні та ЄС». Відмітив, що кваліфікований фермер може використовувати низьковуглецеве сільське господарство для управління накопиченням
 вуглецю та потоками парникових газів на рівні ферми з метою пом’якшення наслідків зміни клімату та створення практики сталого сільського господарства. Поєднання керованого даними розвитку сільського господарства з методами вуглецевого землеробства має потенціал для вирішення багатьох проблем, пов’язаних із стратегіями продовольчої безпеки в усій країні.
 
    Почесною учасницею круглого столу стала кандидат економічних наук, старший науковий співробітник науково–дослідного відділу воєнно–економічних проблем науково–дослідного управління проблем ресурсного забезпечення у воєнній сфері, в сфері оборони та військового будівництва Центру воєнно–стратегічних досліджень НУОУ Сотник Вікторія Вікторівна. Доповідач розповіла, що проблема розмінування на сьогоднішній день не вирішена, оскільки війна триває, а наявних саперів замало для обстеження всіх проблемних районів. Проте за останній рік зросла міжнародна підтримка України, тому процес може прискоритися. Зокрема, уряд США назвав розмінування України найбільшим викликом з часів Другої світової війни і виділив на це 91,5 млн дол. Канада дала 11 млн дол, Євросоюз – 25 млн євро. Гроші будуть спрямовані на закупівлю обладнання, навчання команд саперів і гранти для сертифікованих операторів. В Асоціації саперів вважають, що повне розмінування України може тривати десятки років. Однак досвід інших країн та нові технології можуть прискорити цей процес.

   У своїй доповіді асистент кафедри фінансів Клименко Максим Вікторович представив сучасні тенденції розвитку екологічного оподаткування в Україні та країнах ЄС, обґрунтував оптимальне навантаження з екологічних податків та їх співвідношення з іншими податками, при якому забезпечується не лише фіскально-регуляторна ефективність екологічних податків, але й рівень сукупного податкового навантаження стає оптимальним, досягається баланс у ланцюзі «національна безпека – детінізація економіки – раціональне природокористування».

    Заключною була доповідь кандидата економічних наук, доцента кафедри фінансів Лабенка Олександра Миколайовича, який наголосив на можливостях екологізації аграрного бізнесу в умовах Європейського зеленого курсу, що стимулюватиме органічне сільське господарство, попит на яке у Євросоюзі суттєво перевищує місцеву пропозицію, що дасть змогу Україні опинитися у вигідній позиції і вчасно розширити свою нішу на ринку.

    На завершення заходу в.о. завідувача кафедри банківської справи та страхування, кандидат економічних наук, доцент, Костюк Вікторія Анатоліївна, щиро подякувала учасникам за роботу протягом круглого столу та конструктивну дискусію щодо актуальних питань, які були обговорені під час доповідей.

Олександр Лабенко,
доцент кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook