Наукова школа «Теплофізика та оптимізація енергетичних систем»


Drag 01

 Драганов Борис Харлампійович

Доктор технічних наук, професор,

академік Академії наук вищої освіти України,

почесний академік Національної академії наук Румунії



 

 

 

Назва наукової школи: Наукова школа «Теплофізика та оптимізація енергетичних систем». Рік заснування: 1952 р.

Засновник і керівник наукової школи: народився Б.Х.Драганов 19 липня 1920 р. у с. Татар-Копчаку (Молдова) в сім’ї вчителів місцевої школи. Закінчивши школу з відмінними оцінками, у 1940 р. вступив до Одеського індустріального (нині політехнічного) інституту. У січні 1945 р. Б.Драганов з відзнакою захистив дипломну роботу й отримав рекомендацію для вступу до аспірантури. У грудні 1945 р. став аспірантом кафедри парових машин. Того ж року він був зарахований асистентом цієї ж кафедри.

У 1946 р. Московський політехнічний музей звернувся до керівництва ОПМФ з проханням виготовити модель парової машини Ползунова – першої парової машини, побудованої в Росії. Розробку робочих креслень моделі дирекція інституту доручила аспіранту Б.Драганову. Виготовлені під його керівництвом моделі парових машин були відправлені до Московського політехнічного музею, а також до музеїв Свердловська, Барнаула та Одеси. У 1949 р. Б.Х. Драганов захистив кандидатську дисертацію й став асистентом кафедри парових машин інституту. 

У 1950 р. Міністерством морського флоту Радянського Союзу Драганов Б.Х. був направлений на роботу головним конструктором Управління Дунайського судноплавства, яке обслуговувало переважно закордонні судна (австрійські, угорські, румунські, югославські). Конструкторському бюро доводилось виконувати роботи на замовлення військово–морського флоту СРСР. Робота на посаді головного конструктора була прекрасною школою для вирішення практичних інженерних задач. Набутий досвід у подальшому став корисним для педагогічної й наукової діяльності.

У 1952 р. за конкурсом Б.Х. Драганов був обраний доцентом кафедри гідравліки й теплотехніки Київського сільськогосподарського інституту. З 1973 р. до 1988 р. він завідував кафедрою теплоенергетики. Докторську дисертацію захистив у 1974 р. в Ленінградському політехнічному інституті. У 1975 р. йому було присвоєно звання професора, а у 2001 р. - заслуженого професора. У 1995 р. Б.Х. Драганова обрано академіком Міжнародної академії холоду (International Academy of Rfigeration, IAR, Holland), а у 1997 р. - академіком Академії наук вищої освіти України.

У 1977-1990 рр. Б.Х. Драганов очолював Раду з навчальної літератури з теплотехніки Міністерства вищої освіти Радянського Союзу та був членом Президії Ради з двигунів внутрішнього згоряння СРСР (1975-1990 рр.), а також членом ради з теплових двигунів при Комітеті з науки і техніки Ради Міністрів СРСР (1980-1990 рр.). Протягом 1975-1992 рр. працював у спеціалізованих Радах із захисту докторських дисертацій (м. Київ та м. Харків). Сьогодні Б.Х. Драганов – член трьох спеціалізованих Рад.

За значний особистий внесок у науково-методичне забезпечення навчального процесу ВНЗ ІІ-ІV рівнів акредитації професору Б.Х. Драганову в 1999 р. присвоєно почесне звання «Відмінник освіти України», а у 2002 р. його нагороджено трудовою відзнакою «Знак пошани» Міністерства аграрної політики України. За вагомі наукові розробки у сфері енергозбереження у 2007 р. Б.Х. Драганова нагороджено нагрудним знаком Міністерства палива та енергетики України «Почесний енергетик України» та Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Указом Президента України від 9 лютого 2002 р. як видатному вченому призначена довічна державна стипендія.

Послідовники: А. Шкеле (Латвія), Л.С. Герасимович (Білорусія), А.Є. Бронфман (Молдова), Т.Л. Гулько та Р.А. Амерханов (Росія).

Загальна кількість учнів: 7 докторів та 16 кандидатів технічних наук.

Напрями досліджень: наукова робота академіка Б.Х. Драганова та його учнів стосується проблем гідродинаміки багатокомпонентних в’язких середовищ, нерівноважної термодинаміки, теорії тепломасообмінних процесів, теплофізики сільськогосподарських об’єктів і споруд, нетрадиційної енергетики, ексергоекономічного аналізу та оптимізації енергетичних систем.

Основні здобутку наукової школи: Б.Х. Драганов - автор більше ніж 540 наукових публікацій, серед яких 8 монографій, 38 підручників і навчальних посібників, яким надано відповідні грифи Міністерства освіти і науки України та Міністерства аграрної політики України, Міністерства сільського господарства Російської Федерації, а також 7 патентів та авторських свідоцтв на винаходи. У спрівпраці з відомими науковцями та освітянами Російської Федерації та Білорусії опублікував 3 підручники, 2 навчальні посібники та 2 монографії.

Академік Б.Х. Драганов виконував велику науково-дослідницьку роботу з госпдоговірної тематики в галузі двигунів внутрішнього згоряння на замовлення Міністерства транспорту УРСР, Володимирського тракторного заводу, Ярославського моторного заводу, Коломенського тепловозобудівного заводу; Інституту технічної теплофізики та Інституту кібернетики НАН України; Міністерства аграрної політики України та інших.

Сучасний стан наукової школи. Популярність наукової школи. Учні Б.Х. Драганова плідно працюють у галузі нетрадиційних та поновлюваних джерел енергії у багатьох наукових установах близького й далекого зарубіжжя. Результати досліджень наукової школи доповідались на багатьох міжнародних конференціях і симпозіумах (Японія, Фінляндія, Зімбабве, Туреччина, Угорщина, Румунія, Кіпр та ін.). 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook