На кафедрі загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності успішно пройшов І етап предметних студентських олімпіад

29 березня 2023 року

  І етап студентських олімпіад з навчальних дисциплін на кафедрі загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності проводився в очному та онлайн форматі протягом березня 2023 року відповідно до наказу ректора університету від 16.02.2023 № 108 «Про проведення І етапу студентської олімпіади у 2022-2023 н.р».
  Студентські олімпіади з навчальних дисциплін – невід’ємний атрибут навчального року у вищих закладах освіти, оскільки саме змагання студентів з досягнення найвищого рівня знань із певної дисципліни є стимулом, який допомагає студентам вдосконалюватись.
  Відповідно до розпорядження декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології № 50 від 20 лютого 2023 р. було організовано роботу журі І етапу студентських олімпіад у складі НПП кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності з наступних навчальних дисциплін:
1. «Екологія» («Загальна екологія»): професор Володимир Боголюбов, доцент Валерія Бондарь, старший викладач Анна Сальнікова кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
2. «Безпека життєдіяльності»: доценти Лариса Піскунова та Валерія Бондарь, старший викладач Анна Сальнікова кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
3. «Цивільний захист»: доценти Аліна Кудрявицька та Олена Ракоїд кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
4. «Радіобіологія»: професор Ігор Гудков, старший викладач Володимир Іллєнко кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
  Загалом в олімпіаді з 4 навчальних дисциплін прийняло участь 335 студентів ОС «Бакалавр» ІІ, ІІІ та IV курсів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, гуманітарно-педагогічного факультету, факультету тваринництва та водних біоресурсів, факультету землевпорядкування, ННІ неперервної освіти та туризму, ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження та ОС «Магістр» факультету захисту росли, біотехнологій та екології:
  • Загальна екологія (61 студент)
  • Безпека життєдіяльності (60 студентів)
  • Цивільний захист (164 студенти)
  • Радіобіологія (50 студентів)
  Актуальним є вивчення дисциплін екологічного спрямування особливо в умовах глобальних екологічних викликів, потреби концептуально змінювати підходи до виробництва сільськогосподарської продукції з урахуванням змін клімату, воєнних дій та постійного антропогенного впливу на довкілля. Загальна екологія - це дисципліна, що розглядає основні екологічні закономірності в навколишньому природному середовищі, тому її вивчення важливе не лише для фахівців-екологів, але й для інших спеціальностей.
  Результати олімпіади із дисципліни «Загальна екологія»:
• для екологічних спеціальностей із 24 осіб, які взяли участь переможцями визначено 4 студенти
1 місце – Валерія Скряга, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології;
2 місце – Діана Агоштон, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології;
3 місце – Валерія Козярчук, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології та Станіслава Гудзенко, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології.
• для неекологічних спеціальностей (спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» - 20 студентів, а також 187 «Деревообробні та меблеві технології» - 15 студентів)
1 місце – Софія Смаль, факультет землевпорядкування та Дмитро Кушнір, 4 курс ННІ лісового і садово-паркового господарства;
2 місце – Анастасія Пилипенко, Аня Тараненко, факультет землевпорядкування та Сергій Конончук, 4 курс ННІ лісового і садово-паркового господарства;
3 місце – Поліна Шиндер, факультет землевпорядкування та Дмитро Сухина, 4 курс ННІ лісового і садово-паркового господарства.

 
  В умовах воєнного стану, загроз природних, техногенних, соціальних, політичних та комбінованих небезпек необхідним стає потреба у формуванні знань, умінь та навичок з безпеки життєдіяльності для забезпечення стійкого розвитку суспільства та збереження життя і здоров’я людини. Кафедра постійно приймає активну участь в популяризації потрібних знань із дисципліни «Безпеки життєдіяльності» серед студентів багатьох спеціальностей нашого університету.
  Результати олімпіади із дисципліни «Безпека життєдіяльності»:
1 місце – Інна Миньковень і Дарина Мандрика, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології;
2 місцеДіана Агоштон і Станіслава Гудзенко, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології;
3 місцеАлла Литвинчук, 2 курс факультет захисту рослин, біотехнологій та екології та Анна Малімон, 017 «Фізична культура та спорт» гуманітарно- педагогічний факультет.
  При реалізації різних небезпек, в тому числі в умовах воєнного стану, гостро постало питання цивільного захисту населення. Функцію цивільного захисту регулює та здійснює держава, проте населення також повинно володіти відповідними знаннями щодо методів і способів зменшення негативних наслідків надзвичайних ситуації та своїх дій до прибуття рятувальників. Саме тому дисципліна «Цивільний захист» вкрай потрібна для формування відповідних знань і навичок у студентів.
  Результати олімпіади із дисципліни «Цивільний захист»:
1 місцеПавло Українець, спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія» та Аліна Пєтухова, спеціальність 101 «Екологія»;
2 місцеМикола Кабиш, спеціальність 101 «Екологія» та Йордана Курганевич, спеціальність 061 «Журналістика» гуманітарно-педагогічний факультет;
3 місцеСергій Коробко, спеціальність 207 «Водні біоресурси та аквакультура» факультет тваринництва та водних біоресурсів та Ольга Тертишна спеціальність 193 «Геодезія та землеустрій» факультет землевпорядкування.

 
  НУБіП України завжди був та наразі є основним осередком підготовки фахівців з радіоекології та радіаційної біології. Важливість та необхідність мати знання щодо радіоекологічного моніторингу довкілля та радіаційної безпеки в умовах сьогодення не викликають сумніву. «Радіобіологія» дозволяє оволодіти знаннями про вплив іонізуючого випромінювання на живі організми та їх угруповання.
  Результати олімпіади із дисципліни «Радіобіологія»:
1 місцеСофія Литвиненко, спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»;
2 місцеЛюдмила Савіцька та Єлизавета Дідур, спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»;
3 місце – Анастасія Марчук, спеціальність 101 «Екологія» та Анна Климчук, спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія».

 


  Проведення студентських олімпіад з навчальних дисциплін, спеціальностей і освітніх програм стимулює студентів поглиблювати свої знання та покращувати якість навчання. Нагороджуючи найбільш здібних студентів ми винагороджуємо їх працю та старання, а іншим показуємо, що наполеглива праця та зусилля дають свої плоди у майбутньому. Створення комфортних умов для розвитку власних сил, талантів та можливостей допоможе сформувати кваліфікованих та здатних до самонавчання та вдосконалення спеціалістів.
  Ми дякуємо усім студентам, які взяли участь у написанні завдань Олімпіад, бажаємо міцного здоров’я, майбутніх звершень та завжди вірити у свої знання, оскільки Знання – це сила, яка може здійснити те, що є неможливим для інших!

Анна Сальнікова,
старший викладач кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook