Плідні баталії навколо подальшої долі Господарського кодексу

12 березня 2023 року
  6 березня 2023 року в залі Пленуму Верховного Суду в Кловському палаці відбувся круглий стіл «Зміни в правовому регулюванні економічних відносин: перспективи та ризики».
  Головною метою цього неординарного з погляду формування господарського законодавства заходу стало обговорення проєкту Закону № 6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період», досить обширний зміст якого можна звести до двох глобальних питань: 1) припинення Господарського кодексу України; 2) виключення із законодавчого обігу поняття підприємства як суб’єкта права з поступовим протягом семи років після набрання чинності обговорюваним Законом перетворенням державних і комунальних підприємств в господарські товариства з їх подальшою приватизацією. Слід зауважити, що суб’єктами законодавчої ініціативи з подання і просування законопроекту 6013, який вже пройшов перше читання, стали 132 народні депутати, що вже саме по собі є унікальним явищем, що свідчить про рівень суспільної важливості піднятих питань.
  Відкрили круглий стіл і виступили з вітальними словами голова Верховного Суду Всеволод Князєв, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач, голова Південно-західного апеляційного господарського суду, голова Асоціації господарських судів України Наталія Богацька.
  У ході обговорення взяли участь представники широкого кола органів державної влади, зокрема Міністерства економіки України, Міністерства оборони України, Міністерства енергетики України, Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
  На серйозні ризики для економіки країни, які виникнуть у ході реалізації положень Закону, вказали практично всі присутні стейкхолдери (крім НАК «Нафтогаз України»), серед яких слід назвати керівників або представників ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів», Українського союзу промисловців і підприємців, Асоціації міст України, Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Асоціації арбітражних керуючих, Департаменту державної виконавчої служби та ін.
  Погляд представників законодавчої гілки влади виразили народні депутати Дмитро Наталуха, Денис Маслов, Сергій Власенко, Роман Бабій, Павло Павліш, причому їх погляди були далеко неоднозначні.
  Нарешті доктринальну оцінку положенням цього законопроекту надали представники юридичної науки, які сформували прямо полярне бачення позитивів і мінусів. Концептуальні засади двох протиборчих позицій було викладено у доповідях Володимира Устименка, доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента Національної академії правових наук України, директора Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» і академіка Наталії Кузнєцової, віцепрезидента Національної академії правових наук України. Виступи інших науковців концентрувалися навколо зазначених двох доповідей.
  Представником від юридичної громадськості нашого університету став завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука, член-кореспондент Національної академії правових наук України Володимир Єрмоленко, який висловив серйозне занепокоєння ймовірністю корпоратизації агросфери, яка полягатиме у законодавчій вимозі поступового перетворення фермерських господарств і сільськогосподарських кооперативів у господарські товариства, що знівелює їх первісну природу та не виключить можливість набуття земель сільськогосподарського призначення іноземцями.
  За наслідками обговорення сформовано резолютивні матеріали для їх подальшої передачі до Верховної Ради, які виражають абсолютно переважаючу думку органів державної влади, представників бізнесу та науковців щодо необхідності зняття законопроєкту 6013 з подальшого обговорення в парламенті.
 
 
Олена Гафурова,
професор кафедри аграрного, земельного та екологічного

права ім. академіка В.З. Янчука 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook