Навчання дає знання, а знання - це, сила, самовдосконалення

8 березня 2023 року
   Завдяки ВООЗ, МОЗ України та за підтримки фонду Novo Nordisk, ITLS Chapter Ukraine - Special Training Center проводять навчання фахівців екстреної медичної допомоги України. Це міжнародні курси з до госпітальної допомоги при травмах. Протягом трьох днів навчання на одному з найкращих курсів International Trauma Life Support Advanced Provider пройшла Білько Тамара Олександрівна, к.б.н. “Гігієна та професійна патологія”, доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України та отримала сертифікат про успішне навчання, складання теоретичного та практичного іспиту. Це вже другий (ITLS Advanced) сертифікат про проходження курсів International Trauma Life Support, перший, за проходження базового курсу (Basic) викладач отримала у 2018 році.

   
   Основна місія цього курсу, це попередження смерті та інвалідності внаслідок травм через навчання та поліпшення якості невідкладної допомоги. Травмування (це медична назва ушкодження) стало найдорожчою проблемою в галузі охорони здоров’я у всіх країнах світу. Наприклад, у США травма є четвертою за поширеністю причиною смерті людей різного віку та основною причиною смерті дітей і дорослих віком до 45 років. Травми спричиняють 73% всіх смертей у віковій групі від 15 до 24 років. Понад 5 млн осіб щороку помирають унаслідок травм, що становить 9% від усіх смертей у світі ( Всесвітня організація здоров’я). Найпоширенішою причиною смерті у цій категорії є травми внаслідок дорожньо-транспортних пригод, наступні у структурі причин смертності – навмисні травми та падіння ( Всесвітня організація здоров’я). Тому, навчання на курсі International Trauma Life Support охоплювало всі види травм, включаючи огляд постраждалих, травми голови, хребта, кінцівок, грудної клітки, живота, травми у літніх, вагітних, опіки та дитячі травми.

   
   Нам всім, необхідно постійно вдосконалюватись, розвиватись, вчитися і бути періодично не інструктором чи викладачем, а курсантом. Важливим вчитись, особливо, коли за спиною вже є професійні здобутки і відповідальність за справу і людей. Світ навколо нас змінюється і ми просто зобов’язані змінюватись і застосовувати плоди прогресу. Навчання дає знання, а знання - це, дійсно, сила, самовдосконалення. Хочете бути краще, навчайтесь самі та обирайте освічених та досвідчених.

 

Білько Тамара Олександрівна,
доцент кафедри охорони праці та біотехнічних
систем у тваринництві НУБіП України

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook