Практична підготовка – важлива складова професійного становлення психологів

14 лютого 2023 року
   Серед професій, що набули особливої значущості в період воєнного стану в Україні, одне з чільних місць посідає спеціальність психолога. Важливість цього фаху зумовлює особливі вимоги до якості підготовки майбутніх психологів. Отож колектив кафедри психології гуманітарно-педагогічного факультету, зокрема й гарант освітньої програми «Психологія» (ОС бакалавр) – кандидат психологічних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри Ірина Мартинюк, – невпинно дбає про високий рівень теоретичної підготовки студентів, розвиток їхніх професійно важливих особистісних якостей, а також про практичну підготовку майбутніх психологів.

   Відповідно до навчального плану, студенти третього курсу (освітній ступінь бакалавр) проходять навчальну (реабілітаційну) практику. Вона є одним із важливих видів практичної підготовки здобувачів. Психологічна реабілітація – система заходів, спрямованих на відновлення, корекцію психічного й особистісного здоров’я, створення сприятливих умов для розвитку та утвердження людини. Саме тому студенти мають опанувати практичні навички надання психологічної допомоги особам, які пережили психотравмівні ситуації, мають порушення розвитку, залишилися без батьківської опіки, дітям з дизфункціональних сімей тощо.
   НПП кафедри психології мають досвід співпраці з кращими закладами столиці, що здійснюють психологічну реабілітацію певних категорій громадян, тому базами практики було обрано Київський міський Центр соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів, Інклюзивно-ресурсний центр № 1 Голосіївського району м. Києва, Київська міська наркологічна лікарня «Соціотерапія», Київський міський комунальний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Трамплін». Керівниками практики від НУБіП України було призначено доктора психологічних наук, професора Олексія Полуніна, кандидата психологічних наук, доцента Олену Шевцову, асистента кафедри Вадима Скварка.

     Закінчився перший тиждень практики, здобувачі освітньої програми «Психологія» поділилися своїми враженнями.
  Студенти третього курсу, які проходять навчальну (реабілітаційну) практику на базі Інклюзивно-ресурсного центру № 1 Голосіївського району:
   – Перші два дні ми були присутні на тренінгу, який проводила Тетяна Кострицька – фахівець із сенсорної інтеграції. Мали змогу спостерігати за її роботою з дітьми з ООП, навчитися, як проводиться діагностика. Також дізнались про особливості встановлення контакту й взаємодії з дітьми з ООП; принципи побудови індивідуального корекційно-реабілітаційного маршруту; методики, що доповнюють методичний інструментарій фахівця з сенсорної інтеграції; специфіку організації смуги перешкод відповідно до терапевтичних цілей. А також самі мали змогу дослідити особливості сприйняття власного тіла.

 

   У подальші дні ми були присутні при комплексній оцінці дітей різного віку, яка проводилась такими спеціалістами: логопедом, дефектологом, психологом та реабілітологом. Змогли дізнатись що саме є предметом дослідження психолога, а також на які особливості розвитку дитини він звертає увагу.
   Звісно, нам була надана можливість бути присутніми при корекційній роботі з дітьми з ООП різного віку – від 2,5 до 18-ти років з різними запитами (наприклад, розвиток уваги, дрібної/загальної моторики тощо). З допомогою психолога-супервізора провели декілька вправ з клієнтами ІРЦ.

  

    Отримали неймовірний досвід та емоції. Щиро вдячні, що мали змогу познайомитися з висококваліфікованими фахівцями, вивчити напрями роботи ІРЦ, виробити та удосконалити професійно важливі вміння психодіагностики та психокорекції. Дякуємо директорці ІРЦ Голосіївського району Ірині Білецькій та колективу, який вона очолює, за відкритість, самовіддачу, бажання поділитися своєю майстерністю з нами – студентами гуманітарно-педагогічного факультету.
   Студенти третього курсу, які проходять навчальну (реабілітаційну) практику на базі Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів.
   – Під час практики ми ознайомилися зі структурою центру, особливостями його роботи, послугами, які заклад надає інвалідам з метою їх реабілітації. Ми мали нагоду зрозуміти особливості психологічної, соціальної, професійної реабілітації людей з особливими потребами.
     Нам надали можливість участі в групових заняттях з арттерапії, кінотерапії – це неоціненний практичний досвід! І що було дуже очікуваним, а також хвилюючим – з допомогою психолога-супервізора ми провели корекційні вправи, ознайомилися з особливостями психологічного консультування.

   Щиру подяку за організацію практики висловлюємо колективу Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів, а саме директорці центру пані Оксані Вербовській, заступниці директора пані Діні Полагнюк, керівниці відділення психологічної реабілітації пані Інні Дончук, а також психологам відділення, які знайшли час і можливість поділитись своїм досвідом зі студентами гуманітарно-педагогічного факультету.
   Студенти третього курсу, які проходять навчальну (реабілітаційну) практику на базі Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія»:
   – Під час першої онлайн-зустрічі ми познайомилися із керівником практики та очільником клінічної лікарні. Нас надзвичайно вразив той обсяг послуг, які наркологічна клінічна лікарня надає населенню. Пізніше ми мали змогу спостерігати за проведенням групових тренінгових занять, опанувати релаксаційні методи для покращення самопочуття, спостерігали за особливостями роботи психолога на різних етапах реабілітації. Особливо вдячні за те, що нас ґрунтовно ознайомили з основними компонентами структури психологічної моделі реабілітації при поведінкових відхиленнях, навчили аналізувати ефективність психодіагностичних та психокорекційних можливостей групової роботи для розвитку вольових здібностей клієнтів.
   Щиро дякуємо керівниці Київської міської наркологічної лікарні «Соціотерапія» Лілії Нугмановій, а також керівникові практики Євгенію Хохі за доброзичливе ставлення, прагнення збагатити нас практичним досвідом, відповідальне ставлення до своїх професійних обов’язків.

   Студенти третього курсу, які проходять навчальну (реабілітаційну) практику на базі Київського міського комунального центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Трамплін»:
   – Під час практики ми пересвідчилися, наскільки важливо отримати досвід безпосереднього спілкування з професійними психологами, що здійснюють реабілітацію. Вони розкрили нам психологічні особливості осіб з порушенням інтелектуального розвитку, продемонстрували прийоми налагодження контакту з клієнтами різних вікових категорій. Ми мали змогу бути присутніми під час процедури діагностики, збагатити свій методичний інструментарій. Також ми опанували прийоми якісної комунікації у випадках ускладнення мовленнєвої діяльності клієнтів. Нам продемонстрували різноманітні методи корекції патопсихологічних симптомокомплексів, а також будувати індивідуальний корекційно-реабілітаційний маршрут клієнта. Ще нас підвели до важливого висновку про важливість того фаху, який ми обрали, та відповідальність, яку ми повинні усвідомлювати та приймати.

    Слова вдячності ми звертаємо до очільниці центру пані Соні Корецької, також керівника практики пана Романа Розважаєва.
   Кафедра психології уклінно дякує колегам Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів; Інклюзивно-ресурсного центру Голосіївського району м. Києва, Київської міської наркологічної лікарні «Соціотерапія», Київського міського комунального центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Трамплін» – за добре організовану та проведену навчальну (реабілітаційну) практику студентів-психологів НУБіП України. Зичить їм стійкості, творчих звершень, Перемоги. Колектив кафедри психології висловлює сподівання на подальшу співпрацю!

Студенти третього курсу
спеціальності 053 Психологія
Людмила Омельченко,
доцент кафедри психології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook