Механіко-технологічний факультет готує дві нові лабораторії до 125-річчя НУБіП України

12 січня 2023 року
    Не зважаючи на канікулярний період та розв’язану росією війну, кафедра тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів продовжує розвивати свою матеріально-технічну базу, готуючи до 125-річного ювілею університету відкриття двох спеціалізованих лабораторій з конструкції тракторів і автомобілів. Це перші спеціалізовані лабораторії, що будуть впроваджені в навчальний процес кафедри за останні роки. Тут студенти усіх технічних спеціальностей набуватимуть практичних навичок з будови та конструювання систем і агрегатів сучасних колісних машин.
   У лабораторії «Енергетичні установки колісних машин» готуються до представлення складальні одиниці, макети та розрізи агрегатів сучасних двигунів автотракторного типу та сформовані місця для проведення лабораторних робіт за такими дисциплінами, як «Трактори і автомобілі» (ІІ і ІІІ курси спеціальності «Агроінженерія»), «Основи конструкцій мобільних енергетичних засобів» (ІІІ курс спеціальності «Галузеве машинобудування») і для дисципліни «Двигуни внутрішнього згоряння» (ІІІ курс), яка буде викладатися на новій спеціальності «Автомобільний транспорт». Для підтримки практичної складової зазначених дисциплін передбачається і оновлення стендів для випробування та обкатки двигунів внутрішнього згоряння з переведенням їх на сучасне комп’ютерне управління. Це дозволить використовувати їх не тільки в навчальних, а і в наукових цілях. 

   У лабораторії «Трансмісія та ходова частина» передбачається надання можливості здобувачам освіти ознайомитися з трансмісіями сучасних тракторів, їх складальними одиницями та агрегатами. На особливу увагу заслуговують працюючі макети – розрізи трансмісій колісних тракторів, що дозволяють безпосередньо побачити, як забезпечується передача енергії від двигуна до коліс трактора.
   Переважна більшість цього обладнання – реальні зразки складальних одиниць сучасних тракторів і автомобілів як вантажного, так і легкового типу, що випускаються в Україні та за кордоном. Це дає змогу практично освоїти сучасні конструктивні підходи до формування колісних машин та принципи їх експлуатації, діагностики та ремонту на основі вивченої конструкції.

   Окрім того, зазначені лабораторії стануть базою для викладання дисципліни «Трактори» для слухачів курсів на отримання посвідчень трактористів-машиністів, які відновлені на кафедрі у цьому році.
   Завдяки енергії та наполегливості доцента Івана Колєсніка та завідувача лабораторіями Станіслава Костюка проводиться проектування, виготовлення, монтаж і налагодження лабораторних установок, стендів та макетів. Натхненником та ідейним керівником процесу оновлення технічного забезпечення навчального процесу став завідувач кафедри Євген Калінін, який безпосередньо бере участь у відновленні науково-методичного фонду кафедри.
   Колектив кафедри висловлює вдячність ректору НУБіП Станіславу Ніколаєнку та декану МТФ Вячеславу Братішку за підтримку, допомогу та сприяння. Результатом спільних зусиль стане перехід на новий, більш якісний, рівень практичної підготовки студентів.
 
Ігор Сівак

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook