Коляда та Вертеп - традиції українського Різдва

11 січня 2023, 10:00
     Зимові місяці в українській народній традиції, за словами Олекси Воропая, сповнені чарами первісної поезії нашого народу. І це дійсно так: саме в цей час, час Різдвяного циклу свят, проводили найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток, а ще - вшанувати покійних предків. У цей період українці віншували, колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель та їхнім домочадцям.  Цікаво, що традиція колядувати походить ще від дохристиянських часів і має язичницьке коріння. Здавна у наших предків було свято, яке присвячували дню народження сина язичницької богині краси та любові. Його звали Коляда. За переказами, він з’явився на світ у найдовшу ніч року, в День зимового сонцестояння (за старим календарем це було 6 січня).
 
     Готуватися до колядування молодь розпочинала ще від 4 грудня (Введення в Храм Пресвятої Діви Марії), а самі колядники ходили від хати до хати із 7 (подекуди- ще 6-го) січня і до Водохреща (19 січня), хоч в деяких регіонах дозволяли колядувати аж до 15 лютого (Стрітення). Існувало повір'я, що на Водохреща "коляду розстрілюють на льоду", тому що часто під час освячення води мисливці стріляли з рушниць у повітря. Це означало, що різдвяні свята закінчилися. Тож прийміть коляду від викладача кафедри культурології Владислави Чайки та її учениць:
 
 
     Колядники України часто ходять з вертепом - театральним дійством, яке  молитовно прославляє Бога і часто комічно відображає побутове життя.  Історія вертепу – від старовинного мандрівного маріонеткового театру до живого вертепного дійства з різноманітними героями та музичним супроводом – багата і цікава, тому декілька століть поспіль українці чекають на вертепне дійство у своїх домівках під час різдвяних свят, чекають його на вулицях міст і сіл, тому що саме актори вертепу додають справжнього духу Різдва, який завжди потрібний незалежно від віку, погоди чи місця перебування.
     Сьогодні ми пропонуємо Вам вертепне дійство від старшого викладача кафедри культурології Сергія Дудка, який часто залучає до занять у творчих колективах майбутніх студентів. Сергій Віталійович зараз служить у лавах ЗСУ, проте з вірою в Бога, ЗСУ і нашу Перемогу представляє:
 
 
      Нехай же кожен з нас знайде в собі Христа, а Україна, осяяна світлом Новонародженого, якнайшвидше прийде до Перемоги!
 
 
Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook