Кластер цифрової енергетики розпочинає проєктну роботу

3 січня 2023 року
    У відповідності до плану діяльності Кластера цифрової енергетики на 2023 рік відбулась робоча зустріч науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України та Інституту загальної енергетики НАН України.

    ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України вбачає нагальною необхідністю співпрацю з інноваційним бізнесом в енергетичному секторі для формування спільного доступу до ринку сучасних інформаційних технологій та здійснення інноваційної діяльності. Наш інститут має на меті розвиток проєктної діяльності для одержання дослідно-конструкторської, освітньої, науково-технічної та інноваційної продукції для енергетичного ринку, підвищення якості підготовки фахівців з урахуванням потреб ринку праці, формування нових компетенцій з цифровізації.
    За ініціативи директора Віктора Каплуна відбулась презентація наукових напрямів та наукових шкіл ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження і Інституту загальної енергетики НАН України для визначення напрямів подальшої співпраці.

     Перша частина робочої зустрічі була присвячена ознайомленню гостей з навчально-науковою базою і науковими доробками нашого інституту з екскурсійним супроводом директора інституту Віктора Каплуна, завідувачів кафедр Віталія Лисенка та Євгена Антипова.

 

    Віталій Бабак представив когорту з 16 науковців Інституту загальної енергетики, серед яких відомі фахівці в енергетичній сфері: доктори технічних наук Леонід Щербак, Артур Запорожець.

    Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун окреслив основну мету робочої зустрічі – формування змісту спільних проєктів наукових досліджень і розробок, які будуть готуватись на оголошений конкурс Національного фонду досліджень України.
    Заступник директора ННІ з наукової роботи Микола Заблодський зазначив, що напрями досліджень наукових колективів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження та Інституту загальної енергетики підпадають під напрям конкурсу «Вирішення питань продовольчої та енергетичної безпеки України».
    Наукові ідеї спільних проєктів стосуватимуться створення системи забезпечення об'єднаних територіальних громад енергоресурсами безпосередньо на власних територіях за рахунок гнучкої мережевої інтеграції технологій виробництва первинних палив, їх конверсій та впровадження відновлюваних джерел з адаптивною інтелектуальною системою їх управління на основі динамічного енергоменеджменту.
    У своєму виступі заступник директора Інституту загальної енергетики з наукової роботи Сергій Шульженко акцентував увагу на використанні як складової проєкту моделі математичного програмування з цілочисловими змінними визначення структури та обсягів розвитку традиційної і відновлюваної енергетики при виконанні міжнародних екологічних угод та безпекових обмежень, яка враховує структуру генеруючих потужностей України, їх техніко-економічні і фізико-технічні показники.
    Старший науковий співробітник Інституту загальної енергетики, доктор технічних наук Артур Запорожець запропонував тему другого проєкту «Методи і засоби моніторингу технічного стану об’єктів теплоенергетики та їх впливу на забруднення атмосферного повітря».

    Результатом зустрічі було створення спільної робочої групи для підготовки змістовної та обґрунтування фінансової частин проєктів.

Микола Заблодський,
заступник директора з наукової роботи
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook