Звіт декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова про діяльність колективу у 2022 році – схвалено! Головні завдання на 2023 рік визначено!

23 грудня 2022 року
факультет землевпорядкування
   19 грудня 2022 року відбулась звітна конференція трудового колективу факультету землевпорядкування НУБіП України. Від адміністрації Університету участь у засіданні брав проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша. Також до роботи засідання долучилися стейкхолдери на чолі з головою ради роботодавців факультету Анатолієм Полтавцем, представники студентів та аспірантів. Ольга Тихенко – голова профбюро факультету землевпорядкування виступила модератором засідання.

   Першим питанням порядку денного був звіт декана факультету Тараса Євсюкова про діяльність факультету землевпорядкування у 2022 році і визначення пріоритетних завдань на 2023 рік. Розпочав Тарас Олексійович свій виступ з того, що рік 2022 був складним і повним викликів. Водночас він став надзвичайно важливим і доленосним для України. Повномасштабна військова агресія, постійний терор і залякування ворогом, руйнація енергетичної інфраструктури внесли свої корективи в життя. Кінець лютого 2022 змінив життя кожного – і студентів, і викладачів. До лав Збройних Сил України пішли доцент кафедри управління земельними ресурсами Григорій Колісник, студенти денної форми навчання – Руслан Топчан та Олексій Малець, а також багато випускників факультету – Ігор Никитенко, Олександр Погребиський, Сергій Телегера, Руслан Ковальов, Дмитро Гоцало, Антон Волков, Михайло Бутко, Євген Коваленко, Анатолій Шкварько, Олексій Герасимчук, Олег Кохановський, Ярослав Бацюн, Сергій Давлад, Володимир Слободян та інші. Проте маємо і втрати. Під час виконання бойового завдання, на території Київської області, трагічно загинув випускник 2017 року Андрій Степчук.

  У перші місяці багато зі студентів факультету вступили до лав територіальної оборони. Взяли зброю до рук і співробітники – доценти Руслан Тихенко, Олексій Жук, голова ради роботодавців Анатолій Полтавець. Багато з колег готували їжу оборонцям і переміщеним особам, доставляли переселенців до кордону, плели маскувальні сітки, наповнювали мішки піском, готували коктейлі Молотова. Колектив факультету землевпорядкування активно долучався і долучається до збору коштів на військову техніку, обладнання та амуніцію тощо. Зокрема, в оснащенні підрозділу, де перебуває студент Руслан Топчан, також донатили на автомобілі, бензопили, взуття та облаштування ВПО. Кошти збиралися на банківські рахунки безпосередньо військових чи волонтерів, проводилися благодійні спортивні змагання. Щомісяця кожен працівник перераховує одноденний заробіток на рахунок ЗСУ до кінця військового стану. Усі співробітники залюбки підтримували волонтерські проєкти наших випускників: Хатії Хапави, Максима Кулаковського, Вікторії Лещенко, Володимира Кобилянського та інших.
   Ряд викладачів надавали і надають безоплатні фахові консультації з топографії, картографії, фотограмметрії при військових навчальних центрах та від громадських організацій. Абсолютно переважна більшість з нас стала українськими волонтерами, навіть не підозрюючи цього. І це все добрі справи, це виклик часу. Наголосив керманич факультету.
   Водночас, кожен з нас пам’ятав свій основний обов’язок. Кожен з нас був на своєму місці і виконував свою головну місію – місію вчителя і педагога. І на тверде переконання Тарас Олексійовича, після повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю, найважливішим досягненням для колективу і студентства стало відновлення освітнього процесу з 14 березня 2022 року, збереження колективу, матеріальної бази, адаптація до нових викликів та успішне виконання освітянської та інших видів статутної діяльності. Як би складно не було, але дякуючи нашим славним військовим, чіткій і переконливій позиції ректорату, колектив факультету землевпорядкування злагоджено працює і по це день і виконує покладені на нього обов’язки.
   Потому перейшов до аналізу результатів роботи колективу за окремими видами діяльності. Передусім зупинившись на Вступній кампанії 2022 року. Загалом, наголосив декан факультету, можна стверджувати, що вона пройшла вдало. Від імені колективу він висловив щиру подяку за роботу у Приймальній комісії Антоніні Москаленко, Людмилі Гунько, Олені Малашевській, Євгенії Кривов’яз, Юлії Мороз, Наталії Мединській, Олександру Шевченку, Наталії Бавровській, Ірині Колгановій. Вони гідно працювали у Приймальній комісії. Наразі маємо чотири групи першокурсників, у тому числі й англомовну, а також групу з числа випускників коледжів. Якщо ж говорити мовою цифр, то це 99 студентів денної форми навчання і з них 32 студентів у групі, що навчається за скороченим терміном. НУБіП знову очолив ТОП-10 закладів вищої освіти України за кількістю вступників на освітню програму бакалавра спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» у 2022 році. Загалом було подано 303 заяви. Значно покращилися показники й вступу до магістратури. Маємо 69 магістрів, з них 45 за державним замовленням на денній формі та 24 контрактної. І це проти 45 минулорічних.

  Найголовніше – за результатами цьогорічної і попередніх років вступних кампаній на факультеті у 2022 році відбувся приріст контингенту студентів на 64 особи (543 студенти станом на 01.10.2022 р., проти 479 – на 01.10.2021 р.). З одного боку, це позитивний тренд, що змушує обмірковувати питання кадрового забезпечення підготовки фахівців, а з іншого боку – загострюється питання забезпечення їх житлом, адже факультет нині має один з найвищих коефіцієнтів ущільнення.
   Проте, зазираючи в майбутнє, Тарас Олексійович зупинився на ризиках і тривогах Вступної кампанії 2023, які суттєво впливатимуть на її успіх.
  Насамперед, війна триває щодня, наголосив декан. Від 15 до 18 млн осіб, а це фактично, майже половина населення вимушено стала біженцями чи переміщеними особами. З них більше 8 млн перебувають в середині країни і до 9 млн за її межами, у т.ч. більше 6 млн дітей. І це можна вважати найзначніші ризики цієї війни – це потенційні втрати людського капіталу. Зазвичай, ймовірність повернення біженців залежить від тривалості війни: наразі повернутися додому планують від 68 до 75% біженців і переміщених осіб, але якщо війна триватиме більше року, таких найімовірніше залишиться не більше 50%, а якщо більше 2 років – кількість бажаючих повернутися скоротиться до 30-35%.
   По-друге, майже вдвічі в Україні зменшилася кількість заяв до закладів вищої освіти на спеціальність 193 «Геодезія та землеустрій». Маємо 3678 заяв у 2022 році, проти 6767 у 2021 році.
   По-третє, понизився прохідний бал вступників з 171 до 149.
   По-четверте, нині дуже низька кількість школярів на підготовчому відділенню (5 осіб), що також викликає особливе занепокоєння. А маємо доручення ректорату – кожному факультету сформувати мінімум одну групу абітурієнтів на підготовчі курси.
  Окремим питанням залишається вступ до магістратури. У наступному році випускається лише дві групи бакалаврів загальною кількістю 48 осіб, не буде випуску здобувачів, які навчаються за скороченим терміном навчання. Скільки з них дійдуть до фінішу? Скільки вступить? Які будуть умови прийому? ЄВІ чи без? Дуже багато питань і невизначеностей.
   Тому завдання для кожного з співробітників – не відсижуватися у січні-лютому, а активно діяти. Саме це декан рішуче вимагає від кожного співробітника. Успішне проведення Вступної кампанії 2023 стане запорукою успішного майбутнього кожної кафедри, факультету та Університету.
   Після цього Тарас Олексійович перейшов до аналізу освітньої діяльності протягом 2022 року. Він наголосив, що запорукою успішного проведення та завершення весняного семестру 2021-2022 н.р. стала злагоджена робота колективу з організації освітнього процесу за допомогою дистанційних технологій (розроблено майже 100% ЕНК, з них понад 75% атестовані), месенджерів (WhatsApp, Telegram, Viber, Messenger тощо), сервісів відеоконференцій (Zoom, Webex, Meet, Skype), а також YouTube, електронної пошти тощо. Це дозволило як студентам так і викладачам постійно перебувати в освітньому середовищі через усі доступні інформаційно-комунікаційні канали. Комунікація між учасниками освітнього процесу під час дистанційного чи змішаного навчання вийшла на перший план. Була налагоджена тісна взаємодія між усіма учасниками – старостами академічних груп, завідувачами кафедр, співробітниками факультету. Фактично усі перебувають 24/7 «online» і в постійній взаємодії.
   Важливою складовою освітнього процесу здобувачів освіти є практична підготовка. Рішення щодо проведення геодезичної практики в очній формі у липні-серпні 2022 року прийняти було досить складно. Ми розуміли всі загрози, які стояли як перед студентами і викладачами. Втім, заручившись підтримкою ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка і проректорів Василя Шинкарука та Сергія Кваші було прийнято рішення проводити геодезичні навчальні практики за звичним (традиційним) форматом з обов’язковим дотриманням правил поведінки в умовах воєнного стану, а базою проведення практик стала територія базового закладу НУБіП України. В підсумку, геодезична навчальна практика, проведена успішно, а по її завершенню здобувачі перейшли до очного навчання одразу з 15 серпня 2022 року.
   Безсумнівно, другим вагомим індикатором освітньої діяльності у 2022 році став початок 2022-2023 навчального року з 15 серпня 2022 р. Ясна річ, формат тоді було обрано вдалий. На той час, 190 студентів 2-3 курсів і 51 магістр другого року навчання спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з дотриманням правил й дисципліни навчалися в очному форматі до 17 вересня. Змінили їх 19 вересня 2022 року 99 першокурсників разом із 48 здобувачами четвертого курсу, а вже 26 вересня 2022 року до них доєдналось 69 магістрів першого року навчання. Освітній процес тривав організовано, явка здобувачів була на високому рівні. Навіть у перші дні відвідуваність в середньому становила – 82%. Протягом вересня-жовтня, виняткова увага приділялась практичним і лабораторним заняттям, особливо роботі з геодезичними приладами, спеціалізованим програмним забезпеченням, обладнанням. Для цього викладачами було своєчасно внесені відповідні зміни до робочих програм навчальних дисциплін. Крім того, для здобувачів було призначено додаткові заняття по суботам.
   Зимову сесію провели очно, а з 17 по 23 листопада відбувся прилюдний захист кваліфікаційних магістерських робіт також в очному форматі.
 Особливу увагу протягом 2022 року приділяли неформальній освіті, адже не завжди нові знання здобувачі отримують за партою. Неформальний спосіб подачі матеріалу тут відіграє своєрідне значення. Наприклад, завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин, організовував неспішні прогулянки печерськими пагорбами і проводив пізнавальні та насичені навчальні екскурсії студентам. Під час яких, здобувачі спеціальності «Геодезія та землеустрій» отримали можливість доторкнутися до історії земельних відносин та землеустрою безпосередньо на вулицях стародавнього Києва.
  А завідувач кафедри геодезії та картографії, професор Іван Ковальчук, у листопаді організовував пізнавальну екскурсію для студентів четверного курсу з дисципліни «Геоекологічний моніторинг» до Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.
   Не обійшов доповідач увагою і результати наукової діяльності колективу. Науково-дослідницький потенціал факультету представлений трьома член-кореспондентами НААН України, 10-ма докторами наук (з них 8 штатних), 21 кандидатом наук. Дослідження ведуться як за держбюджетною тематикою, так і за індивідуальними темами науково-педагогічних працівників.
   За звітний період НПП факультету землевпорядкування підготовлено та опубліковано 86 статей, у тому числі 36 – у фахових вітчизняних виданнях, 19 – у журналах, що входять до наукометричної бази Scopus, 9 – у журналах, що входять до наукометричної бази Web of Science, 22 – в журналах інших міжнародних наукометричних баз.
   На факультеті за освітньою програмою «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища» третього освітнього рівня здійснюється підготовка аспірантів. При цьому звітного року до аспірантури вступило 9 здобувачів, проти чотирьох у 2021 році. Функціонує одна спеціалізована вчена рада із захисту докторських і кандидатських дисертацій. Щоквартально виходить у світ науковий журнал «Землеустрій, кадастр і моніторинг земель».
  Два представники молодих вчених факультету – д.е.н., професор кафедри геодезії та картографії Іван Опенько та к.е.н., доцент цієї ж кафедри Олександр Шевченко стали стипендіатами Кабінету Міністрів України, а професору Іванові Ковальчуку Указом Президента України призначена державна стипендія для видатних діячів науки.
   За 2022 рік відбулося чимало подій у сфері міжнародної діяльності. Зокрема, професор Андрій Мартин та доцент Антон Кошель прочитали онлайн-лекції для студентів-геодезистів і землевпорядників Вроцлавського природничого університету. У кінці березня проведено мотиваційний вебінар від професійного ГІС-консультанта, менеджера з розвитку бізнесу шведської компанії Sweco Вадима Сокола. На якому він поділився зі студентами історією свого професійного успіху. Любов до своєї справи, мотивація, завзятість та активність стали ключем до успішної кар'єри ГІС-спеціаліста. Приємно було чути розповідь про досвід фахового зростання, а головне молоді люди почули, що потрібно знати, вміти та розуміти молодому фахівцю із геодезії та землеустрою, адже до 2030 року сфера ГІС генеруватиме близько 26 млрд доларів.
  Презентація результатів проекту «Глобальний компендіум із захоплення вартості земель» за підтримки Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) відвідав професор Андрій Мартин. ОЕСР та Інститутом земельної політики Лінкольна було опубліковано результати дворічного дослідження, яким став Глобальний компендіум із захоплення вартості земель (https://doi.org/10.1787/4f9559ee-en), що розкриває переваги та загальні проблеми захоплення вартості землі для політиків у національних та субнаціональних урядах, а також для науковців, практиків з просторового планування, землеустрою, а також державних службовців.
  Німецько-український агрополітичний діалог (APD) провів за цей рік цілу низку заходів у партнерстві з нашим факультетом. Значну увагу протягом 2022 року було приділено передачі передового європейського досвіду здобувачам спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» із закладів вищої освіти України – проведення гостьових онлайн-лекцій, вебінарів, воркшопів. Зокрема серед масштабних заходів був онлайн-курс лекцій «Консолідація земель: дієвий і актуальний інструмент сільського розвитку – огляд і перспективи для України», організований факультетом у квітні 2022 року. Також провели серію пізнавальних лекцій, серед яких лекції з питань оцінки земель та обліку земельних ділянок для цілей оподаткування, лекція «Управління сільськогосподарськими землями державної власності: приклади з німецької практики» та ін. Протягом вересня-листопада тривала серія авторських семінарів і тренінгів від одного з кращих європейських викладачів-практиків у сфері консолідації земель – професора Йоахіма Томаса (екскерівника відділу Міндовкілля, сільського господарства, охорони природи і захисту прав споживачів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія). Також у рамках заходів провели лекції німецькі експерти Вольфґанґ Ґлунц та Аксель Кольфенбах.
   Понад 30 учасників з Нідерландів, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Італії, Польщі, Румунії та України обмінювалися досвідом і результатами наукових досліджень із застосування геопросторових даних в сфері управління та охорони навколишнього середовища й ефективного використання земельних ресурсів. Науково-практичний вебінар «Сучасні геопросторові дані для сталого розвитку суспільства» був організований факультетом землевпорядкування НУБіП України та дослідницькою групою дистанційного зондування клімату і навколишнього середовища (CLIMERS) кафедри геодезії та геоінформатики Віденського технічного університету (TU Wien).
  Під час відвідування міжнародної виставки NTERGEO 2022 проведені перемовини із представниками швейцарської компанії Pix4D доктором сільськогосподарської інженерії Лореною Ускіса та її колегою, керівником з розвитку бізнесу Надзеждою Гіль, домовилися про безкоштовне надання університету від компанії ліцензійного програмного забезпечення Pix4Dmapper Educational Classroom, Perpetual license. Вартість цього програмного продукту становить 5 тис. євро. Наразі дане програмне забезпечення успішно впроваджено у навчальні дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування» і «ДЗЗ та технології обробки геопросторових даних».
   24-25 листопада у офісі FAO REU в Будапешті було проведено семінар-консультацію щодо підготовки загального магістерського курсу із консолідації земель та земельного банкінгу, який буде використовуватися як рекомендований матеріал закладами освіти Європи та Центральної Азії. Досвід України також був презентований на заході. Учасники семінару розглянули проект загального навчального плану та обговорили напрями його застосування в країнах Європи та Центральної Азії.
   Вроцлавський природничий університет – постійний багаторічний партнер нашого факультету. Цьогоріч відбулися стажування та візити НПП та навчання студентів. Зокрема у закордонному відрядженні цей дружній заклад відвідав доповідач і завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Також проходять стажування за програмою стипендій професора Станіслава Толпи доцент Ірина Колганова, а студентка 2 курсу Вікторія Лещенко за програмою Еразмус.
  Щодо виховної роботи, то на факультеті землевпорядкування як в університеті в цілому вона є важливим компонентом, адже впливає вона на формування як професійно значущих якостей здобувачів вищої освіти, так і виховання їхньої громадянської та світоглядної позицій, ствердження ціннісних орієнтирів студентської молоді, зокрема й національно-патріотичне виховання.
  Важливу складову виховного процесу на факультеті землевпорядкування відіграє «Літня школа з геодезії та землеустрою», на якій за підтримки роботодавців факультету проводяться майстер класи щодо використання новітніх приладів, а також геодезичні, інтелектуальні та спортивні конкурси. Такий підхід залишає безліч приємних спогадів у студентів і надає унікальну можливість переймання досвіду від провідних працівників сфери геодезії та землеустрою, а також помірятися силами в різних змаганнях.
   Студент другого курсу факультету землевпорядкування Владислав Ямковий цього року вчетверте виборов звання чемпіона України з кікбоксінгу. Команда факультету здобула бронзу, посівши ІІІ місце у змаганнях з футболу. Команда факультету землевпорядкування з шахів посіла І місце і стала чемпіоном 66-ї спартакіади студентів НУБіП України. Крім того, здобувачі завзято боролися у змаганнях з волейболу, стрітболу та настільного тенісу. Команда з мужніх студентів показала достойний результат у гирьовому спорті. Варто зазначити, що факультет землевпорядкування практично має свою футбольну команду – Old boys, адже більшість її гравцями є студентами факультету. Вони активно беруть участь у різноманітних футбольних турнірах м. Києва.
   Наприкінці вересня 2022 року за ініціативи студентської організації факультету землевпорядкування на чолі із Олександрою Калініченко був проведений спортивний турнір з міні-футболу серед команд першокурсників факультету землевпорядкування. Під час якого першокурсники отримали приємні враження та ще ближче познайомились один з одним. У кінці жовтня відбулася найочікуваніша спортивна подія – турнір з міні-футболу «Кубок декана 2022», участь у якому брали збірні команди від кожного курсу. Під час заходу панувала дружня атмосфера, а переможці на цілий рік закріпили за собою звання чемпіонів.
   У студентському гуртожитку №4 студентською організацією факультету були проведені чимало цікавих заходів, а саме: «Корпорація НУБіП» (переможець Володимир Бакаленко, студент 1 курсу), турнір з Мафії (перемогу здобув Ілля Ілляшов, студент 4 курсу), організовувалися ігри «Хто я?», «Камінь, ножиці, папір» та «шоу-Підкати», кіберспортивний турнір з CS:GO та Dota2, PUBG, FIFA та WORLD OF TANKS. Все це дає змогу зблизити колектив і весело провести час.
  Крім того, студентською організацією факультету були організовані відеопривітання приурочені до «Дня Соборності», «Дня Героїв Небесної Сотні», «Дня визволення в’язнів фашистських концтаборів», «Дня матері», «Дня аварії на Чорнобильській АЕС», «День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні» тощо. Також студентською організацією факультету за умов дистанційного навчання часто організовуються різні міні-конкурси на Instagram-сторінці факультету (https://www.instagram.com/fzv_nubip_) та на каналі TikTok (https://www.tiktok.com/@fzv_nubip). У таких заходах студенти мають змогу проявити креативність, заробити додаткові бали до рейтингу, отримати приємні подарунки та просто поділитися моментами зі свого університетського життя.
   За період воєнного стану було організовано і проведено серію благодійних спортивних заходів (футбольні матчі, кіберспортивні турніри, аукціони), в результаті чого вдалося зібрали понад 26 тис. грн. Зібрані кошти були витрачені на амуніцію та військове спорядження для студентів факультету, які нині захищають нашу країну в лавах Збройних Сил України.
   На факультеті землевпорядкування особлива увага завжди відводилася співпраці зі стейкхолдерами. Вони люб’язно долучаються до освітнього процесу, майже щомісяця організовують цікаві і корисні навчальні заняття під час яких демонструють студентам новітні технології, що в майбутньому будуть невід’ємною частиною роботи майбутніх землевпорядників та геодезистів. До того ж, у надскладні для нашої країни часи, студентам важливо не втрачати мотивацію до навчання. На початку квітня офіцер з питань землекористування, координатор регіональних ініціатив Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у Європі та Центральній Азії Мортен Хартвігсен провів для студентів факультету землевпорядкування вебінар на якому розповів про особливості законодавства й добровільні принципи консолідації земель у Європейських країнах.
  У вересні 2022 року, студентам 3 курсу, у рамках угоди про співробітництво між Національним центром управління та випробувань космічних засобів та НУБіП України, було проведено пізнавальний майстер-клас з підбору методів опрацювання результатів супутникової навігації та дистанційного зондування Землі. Спікерами виступили начальник групи обробки супутникових даних Сергій Сластін і начальник відділу застосування та експлуатації навігаційних систем Олег Піскун. В осінньому семестрі, сертифікований інженер-землевпорядник, член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України» Микола Скорик погодився поділитися зі здобувачами знаннями і організував цікавий і пізнавальний майстер-клас «Кадастрова зйомка камерою смартфона або реінкарнація фототеодоліта». Студенти з великим задоволенням слухали лекцію про технології виконання точної геодезичної зйомки із допомогою мобільного пристрою та навіть самостійно провели зйомку на подвір’ї навчального корпусу №6.
   У листопаді на факультеті землевпорядкування, відбувся вже дводенний воркшоп головним питанням якого було: Як застосовувати дрони для моніторингу та охорони об’єктів історико-культурної спадщини? За два дні інтенсиву студенти послухали оригінальні й пізнавальні лекції про можливості застосування БПЛА для моніторингу та охорони об’єктів історико-культурної спадщини. Головними спікерами витупили Олександр Бессараб – керівник проекту, благодійного фонду ESJF Східна Європа, Тетяна Кондратенко – менеджерка з розвитку бізнесу компанії Germandrones та Гліб Лісовий – GIS-фахівець компанії DroneUA. У заході взяли участь близько 60 студентів. Сам захід проходив за підтримки European Commission.
  Протягом 2022 року разом із ВГО "АФЗУ" та "Земельною спілкою України" ми продовжували організовувати круглі столи з актуальних питань у геодезії та землеустрої, ми активно популяризуємо ці заходи в Інтернет просторі, аби залучати якомога ширшу аудиторію.
  Структурним підрозділом факультету ННВЦ «Охорони природних ресурсів та реформування земельних відносин» виконувалися роботи з наповнення спецфонду. До університетської скарбнички принесено близько одного млн. грн.
  На завершення доповіді Тарас Олексійович звернувся до трудового колективу факультету і студентства працювати на повну силу задля досягнення бажаного результату з усвідомленням тих викликів і загроз, що постали перед факультетом, університетом та освітою в цілому.
  Пріоритетними завданнями факультету і кафедр у 2023 році мають стати: підготовка до відзначення 125-річчя Університету; підготовка до акредитації освітніх програм бакалавра та магістра; комплексне оновлення змісту навчальних дисциплін, навчальних планів, перегляд й оновлення робочих програми з урахуванням викликів сьогодення і повоєнного відновлення та відбудови України, взявши до уваги останні наукові досягнення та сучасні практики (відшкодування збитків завданих військовими діями, оцінювання їх наслідків на довкілля, відбудова інфраструктури, рекультивація земель тощо); продовження співпраці з виробництвом та бізнесом через діяльність Ради роботодавців факультету; забезпечення якості освітнього, дослідницького процесів шляхом проходження стажування НПП провідних підприємства у сфері геодезії та землеустрою; продовжувати здійснювати виховну роботу шляхом реалізації Програми виховання студентів «Фахівець, громадянин, патріот»; продовжувати розширення міжнародного співробітництва, практику проведення Круглих столів разом з АФЗУ та Літньої школи з геодезії та землеустрою; запроваджувати кадрову мобільність і запрошувати кращих викладачів з інших вузів; запровадження міжнародної магістерської програми з консолідації земель та ін.

  Першим до обговорення звіту декана долучився завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Андрій Геннадійович, як гарант освітньої програми, закцентував увагу присутніх науково-педагогічних працівників, на необхідності формування тих навичок і вмінь у здобувачів вищої освіти, якими нині повинні володіти наші випускники. Наразі не вистачає фахівців, які добре обізнані із опрацюванням хмар точок і побудови 3D моделей місцевості. Дуже потрібні експерти, здатні чітко фіксувати збитки, що завдані об’єктам нерухомості внаслідок військових злочинів. Виникатиме необхідність у топографо-геодезичному забезпеченні формування земельних ділянок у післявоєнний час. Позаяк, Андрій Геннадійович відмітив важливу роботу із залучення кращих європейських фахівців у підготовку студентів і позитивно відзначив тут роботу декана факультету Тараса Євсюкова. І найважливішим вкладом викладачів факультету землевпорядкування у нашу перемогу є це підготовка висококваліфікованих фахівців, які будуть корисними для України.

  Наступним до обговорення долучився голова Ради роботодавців факультету землевпорядкування Анатолій Полтавець. Насамперед, Анатолій Миколайович подякував ректорату НУБіП, декану факультету землевпорядкування, науково-педагогічним працівникам за злагоджену роботу у підготовці студентів. Він підкресли, що найважливішим і найвідповідальнішим рішення колективу університету є повернення до очного навчання. Роботодавці високо оцінюють цей крок і наголошують на важливості очного навчання і практичної підготовки, зокрема й тих які проводяться на факультеті землевпорядкування. Не міг він не відмітити «Літню школу з геодезії та землеустрою 2022», що незважаючи на воєнний стан, дала можливість не лише ознайомитися, але й працювати студентам із найсучаснішим обладнанням.

   Потому до обговорення звіту приєдналася доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько. Для неї важливою подією цього року став початок навчального семестру 15 серпня в очному форматі. Окремо Людмила Анатоліївна зупинилась на викликах вступної кампанії цього року, важливості проведення тренінгів та семінарів із консолідації земель для студентів, проведення круглих столів з актуальних питань землеустрою, геодезії та ведення земельного кадастру, застосування БПЛА, відкритості геопросторових даних, пов'язаних із важкими умовами воєнного стану.

   Голова студентської організації факультету землевпорядкування Олександра Калініченко висловила подяку викладачам і деканату за розуміння та врахування тих обставин, у яких студенти навчалися протягом 2022 року. Говорила вона про необхідність підтримки та адаптації студентів першого курсу, які пройшли нелегку вступну кампанію. Окремо зупинилась на благодійних заходах, проведених на факультеті землевпорядкування та в цілому в університеті.

   Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша розпочав свій виступ із високої оцінки звіту декана. Сергій Миколайович окремо зупинився на важливості патріотичного виховання студентів, тій важливій роботі, яка проведена Університетом для підтримки студентів та колег, постраждалих внаслідок військових дій. Подякував раді роботодавців факультету під керівництвом Анатолія Полтавця у потужній підтримці практичної підготовки та працевлаштуванню студентів. Сергій Миколайович відзначив: «Наша мирна зброя – це якісна освіта!»

  Виступаючі і збори трудового колективу схвалили звіт декана про діяльність факультету землевпорядкування за 2022 рік та намітили пріоритетні завдання на 2023 рік.
   На завершення Тарас Олексійович подякував колективу за роботу і привітав із прийдешніми святами!

 

Ольга Тихенко,
голова профбюро
факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook