Пам’яті вчителя. М’якушко Володимир Костянтинович – 100-річчя з Дня народження

18 грудня 2022 року

     Відомий вчений, еколог, лісівник, геоботанік та організатор наукових досліджень, автор понад 200 наукових праць Володимир Костянтинович М’якушко (15.12.1922 р. – 28.02.2011 р.) вніс значний внесок у вивчення соснових і широколистяних лісів України та підготовку фахівців для лісогосподарської галузі.


     Народився Володимир Костянтинович М'якушко 15 грудня 1922 р. у м. Жмеринка Вінницької області в робочій сім'ї. До початку ІІ світової війни навчався в Бакинському військовому училищі зенітної артилерії. З грудня 1941 р. до липня 1942 р. В.К. М’якушко брав участь в обороні Севастополя. Під час одного з боїв на Сапун- Горі був поранений та потрапив у полон, оскільки госпіталь, де він перебував на лікуванні, був захоплений ворогом. У травні 1945 р. Володимир Костянтинович був звільнений з полону, йому відновили військове звання та поновили на військовій службі. У 1946 р. його демобілізували у запас.
     У 1948 р. Володимир Костянтинович вступив на лісогосподарський факультет Львівського сільськогосподарського інституту, який закінчив з відзнакою в 1953 р. Після закінчення інституту він залишився на кафедрі загального лісівництва, працював старшим лаборантом (1953-1959), пізніше асистентом (1960-1962), тут розпочав дисертаційну роботу з вивчення черешні в лісах західних областей України. У 1962 р. В.К. М’якушко переїзджає до Києва і починає працювати в Інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного АН УРСР на посадах молодшого, пізніше старшого наукового співробітника відділу геоботаніки. У 1966 р. Володимир Костянтинович успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Черешня (Сerasus avium (L.) Моеnch.) у лісах західних областей УРCР». Результатами дослідницької роботи ним була видана монографія під назвою «Черешня в лісах України» (1972).
     У 1974 р. В.К. М’якушко захистив докторську дисертацію на тему «Соснові ліси рівнинної частини УРСР» за спеціальністю «Ботаніка» - на основі якої була видана монографія «Сосновые леса равнинной части УРСР» (1978), де наведено історичний опис та географію соснових і широколистяно-соснових лісів України, описано закономірності їх поширення та дано геоботанічну характеристику соснових і широколистяно-соснових лісів. Їхню оригінальну класифікацію, первинну біологічну продуктивність, біохімічні аспекти взаємодії між рослинами, шо становить важливий внесок у науку. Велике практичне значення мають викладені в ній рекомендації щодо біологічної оптимізації ведення господарства у соснових лісах, їхнього відновлення, підвищення продуктивності та раціонального використання.
     Володимир Костянтинович М’якушко в період з 1974 по 1978 рр. працював заступником директора з наукової роботи Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного АН УРСР. У 1976 р. з Інституту географії до Інституту ботаніки був переведений відділ екології яким керував академік П.С. Погребняк. Після його смерті відділ очолив В.К. М’якушко. Продовжуючи наукові традиції цього відділу, ним та його співробітниками була закладена мережа екологічних напівстаціонарів у різних регіонах України.
     У 1980 році Володимира Костянтиновича обирають на посаду завідувача кафедри дендрології та зеленого будівництва Української сільськогосподарської академії (УСГА). У 1981 році кафедра змінює назву на кафедра дендрології та охорони природи у зв’язку з останнім випуском фахівців спеціалізації «Зелене будівництво». В 1982 році Володимиру Костянтиновичу було присвоєне вчене звання професор. В УСГА Володимир Костянтинович продовжив дослідження соснових лісів, результати яких опубліковані в монографії «Экология сосновых лесов» (1989). Результатом багаторічної наукової діяльності стало видання колективної монографії «Сільськогосподарська екологія» (1992), кількох учбових посібників «Екологія» (1984), «Охорона природи» (І986) тощо. Під його керівництвом захищено понад 10 дисертаційних робіт. Неодноразово був відзначений урядовими нагородами.
     За ініціативи і сприяння Володимира Костянтиновича навчальна лабораторія кафедри – дендрологічний сад УСГА у 1989 році отримала статус Державного ботанічного саду (нині Ботанічний сад НУБіП України), який на даний час є візитівкою не тільки Університету, а й м. Києва та України. Багато років В.К М’якушко був членом Українського ботанічного товариства, керував його секцією екології.
Похований у Києві на Берковецькому цвинтарі.

Вдячні учні:
Коновальчук В.К., канд с.г.-г. наук, доцент
Кушнір А.І., канд. біол. наук, доцент
Ведмідь М.М., канд с.г.-г. наук, доцент

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook