День Гідності та Свободи

21 листопада 2022 року
 
21 листопада українці відзначають знакове державне свято - День Гідності та Свободи. Воно було приурочене до річниці початку Помаранчевої революції і Революції Гідності, які в різні роки істотно вплинули на хід політичних подій в Україні.
Відзначанню Дня гідності та свободи в Україні передували дві події.22 листопада 2004 року в Києві почалися мирні акції протесту на знак незгоди з результатами другого туру виборів президента України. Напередодні, 21 листопада, Центральна виборча комісія оголосила, що з різницею у 3% переміг тодішній прем'єр-міністр Віктор Янукович. Однак, більшість українців були прихильниками Віктора Ющенка і проявили незгоду з такими результатами, оскільки під час виборів було зафіксовано багато порушень.Тому тисячі громадян України вийшли на безстрокову акцію протесту, центром якої став Майдан Незалежності у столиці. Тут під помаранчевими прапорами було розбите наметове містечко. Акція протесту тривала близько двох місяців і в окремі дні кількість протестувальників сягала півмільйона осіб. І правда перемогла!
Так символічно сталося, що 21 листопада 2013 рокуукраїнці знову вийшлина мирні акції протесту. Та цього разу наш народ не був згоден з рішенням уряду Миколи Азарова призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Адже до цього держава йшла роками. Спочатку мітинги Євромайдану були мирними. Однак все змінилосявночі 30 листопада.На вулиці продовжували залишатися кілька сотень активістів, переважно студентів.Їх жорстоко розігнала поліція. Від рук беркутівців постраждали близько 80 осіб. У відповідь на що 1 грудня у центр Києва з’їхалися сотні тисяч людей. Свавілля влади скликало людей, обурених корупцією, узурпацією…
Євроінтеграційні гасла дали безперервному мітингу назву Євромайдан. Перетворившись на проект повного оновлення державної системи, він отримав назву Революція Гідності. Люди вимагали покарати винних у погромі мітингарів.
Протягом трьох місяців Революції Гідності протестуючі українці вимагали повернути курс на євроінтеграцію і припинити застосування грубої сили до мітингувальників. Кульмінацією конфліктів влади і народу стали події 18-20 лютого 2014 року. Від рук силовиків загинули десятки українців. Надалі розпочалося вторгнення рф в Україну… Спочатку до АР Крим у лютому-березні 2014 року з подальшою аннексією півострова. Потім на сході України (на Донбасі) розпочалася війна зі створення під прикриттям «народних» виступів спецслужбами рф терористичних так званих днр і лнр.
24 лютого 2022 року відбулося повномаштабне вторгнення рф в Україну. Ракети ворога полетіли на українські мирні міста, у тому числі й на Київ. Ворожа навала посунула на територію незалежної України… Під окупацію потрапили наші міста, села..  Окупанти почали все руйнувати, грабувати майно держави та населення,  чинити геноцид українського народу, катувати патріотів, знищувати нашу ідентичність, автентичність, змушували наших дітей переходити на навчання мовою ворога…
Утім на оборону цінностей, які відстоював Майдан, постали воїни, що тримають нині небо на Сході та Півдні України і зараз мужньо відстоюють Україну на фронті. Зараз кожен громадянин держави прагне спокою і миру, стабільності і захисту, й надіється, що незабаром події радуватимуть мирним небом над Україною. Перемога за нами!
 
Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним  і драматичним феноменом для України. Український народ довів свою відданість свободі, свою гідність, заплативши однак за такі цінності найвищу ціну – життям 107 учасників акції протесту, Героїв України, названих Небесною Сотнею.
 
 
       Ми пишаємося, що навчаємося у вільній Україні!
 
21 листопада – це і день великого християнського свята – Собору Архистратига Михаїла й інших Небесних Сил безтілесних. Архистратиг Михайло ще за часів Київської Русі вважається покровителем Києва. Його памятник встановлено у центрі нашої столиці – на Майдані Незалежності.
 
 
Ми впевнені, що з допомогою країн світу і за покровительства Архистратига Михайла Україна Переможе, поверне окуповані території і залишиться суверенною та стане потужною багатою Державою!

 

 

Ігор Коротков,

студент ОС «Магістр»

факультету тваринництва та водних біоресурсів 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook