Синергія творчості

31 жовтня 2022 року
   Склалася особлива традиція, характерна саме для нашого університету з-поміж усіх вишів України, де навчають журналістики: при вивченні основ журналістики та журналістської етики організовувати навчальний процес таким чином, що групи працюють за моделлю редакційних колективів, обравши редакторів та редакційні колегії за напрямками творчого процесу, студенти виконують оригінальні спеціальні творчі завдання (СТЗ) на актуальні теми, а на завершення першого курсу, як практичне закріплення базових професійних навиків, готують до видання альманахи-дайджести.
  Видані в університетському Видавничому центрі за безпосередньої підтримки ректора НУБіП України академіка С. М. Ніколаєнка  фактично від написання СТЗ, редагування, додизайну, оформлення і верстки – ці роботи виконуються повністю самими студентами і є матеріальним втіленням мрії стати журналістами уже на самому початку їхньої творчої дороги. І хоча пандемія та війна – серйозні завади, усе ж наполегливість юних журналістів увінчалася успіхом і цього разу, – світ побачили друковані альманахи-дайджести «Слід по собі», «Учи. Працюй. Аналізуй. Думай» та електронна версія альманаху «Крок за кроком».
   Не порушено традиції й в іншому: редактори та члени редколегій колективних збірок – тепер уже другокурсники - Вікторія Супрун, Карина Задорожна, Діана Стеблина, Сергій Мінін, Анастасія Ковальчук, Олександра Мордавченко, Євгеній Говорко провели онлайн пресконференцію для журналістів-першокурсників.
   Враженнями ділиться Катерина Домбровська, староста навчальної групи першокурсників спеціальності «Журналістика»:
  «Це була напрочуд цікава та інформативна зустріч. Адже і ми виконуємо та захищаємо на практичних заняттях спеціальні творчі роботи, і нам належить працювати колективно над комплексом редакторських та дизайнерських завдань, і ми маємо отримати навики і компетентності роботи у редакційному колективі та згодом, як і наші попередники, поділитися набутими знаннями з новим поповненням студентів-журналістів… За кілька днів до пресконференції наш викладач Іван Сергійович Чиж надав нам для ознайомлення кілька примірників щойно виданих альманахів, тож ми мали змогу ознайомитися з творчими набутками другокурсників. А відтак зацікавлено слухали їхні розповіді про особливості роботи у редакційному колективі та про важливе значення, яке має така базова практична журналістика для професійного становлення майбутніх «акул пера і мікрофона». Наші не набагато старші від нас колеги високо оцінювали саме практичне значення спеціальних творчих завдань та роботу над укладанням, оформленням, редагуванням дайджестів. Важливо, що ці твори захищаються і прилюдно колективно обговорюються у редакції, фактично проходять своєрідний відбір і апробацію, як це буває і у професійних засобах масової інформації.
 
   У своїх запитаннях студенти-першокурсники намагалися висловити ті хвилювання і застороги, які, звісно ж, є у кожного, хто щойно ступив на нелегку і відповідальну журналістську дорогу. Приємно, що наші візаві дотепно і щиро ділилися своїми враженнями і своїм досвідом».
   Катя Лазюк: «Де брати натхнення для написання текстів?
  Олександра Мордавченко: «Натхнення прийде, якщо вдумливо осягаєш тему та любиш роботу зі словом; іноді, коли тема тобі близька і особливо зачепила, – пишеш текст на одному подиху».
  Конкретні питання організації роботи колективу студентів, як моделі редакційного колективу, цікавили усіх. Зокрема, кілька таких запитань поставили Тетяна Петрук, Анастасія Герасіна, Катерина Лазюк, а Єгор Касенюк особливо цікавився мистецтвом дизайну видань… І жодне запитання не залишилося без відповіді.
   Розмова була відвертою і щирою. Вікторія Супрун, редактор альманаху «Слід по собі…» чесно зізналася, що їхній колективний труд міг і не побачити світ, якби колектив демократично не змінив редколегію та належно не зорганізувався. "Усі члени редколегії працювали з подвоєною енергією та відповідальністю і усе у нас вийшло!». Цю ж думку висловила редактор альманаху «Учи. Працюй. Аналізуй. Думай» Анастасія Ковальчук: «Важлива творча атмосфера у редакції! Ми просто отримували задоволення від цієї роботи, жили нею, із задоволенням спілкувалися навіть тоді, коли доводилося щось і неодноразово переробляти після зауважень вимогливого шеф-редактора…». На що, на продовження, зауважив у притаманній манері Євгеній Говорко: «Чекайте, що з вас усю творчу душу витрясатимуть…». Іван Сергійович, долучившись до розмови, зауважив: «Навіть коли твоє перо легке і ти за кілька хвилин можеш сотворити есе, не забувай про вагу слова! Легким хай буде слово та не легковажним!». З цим погодився Сергій Мінін, редактор альманаху «Крок за кроком…» і, дякуючи своїй колезі по редакції, дизайнеру Даші Оксенюк, визнав: «Мені простіше самому щось зробити, виправити аніж десятки разів нагадувати та вимагати. А без дисципліни, відповідальності і взаємної вимогливості у журналістиці – аж ніяк!.. Важлива роль кожного. Тоді народжується і колектив, і колективний результат!..»
  Підбиваючи підсумок цієї насправді знакової для нас, першокурсників-журналістів, пресконференції та бажаючи кожному із нас успіхів на творчому шляху, І. С. Чиж наголосив: це – очевидний вияв синергії творчості двох струмків однієї потужної ріки – Журналістики. І закликав, щоб наше слово завжди було своїм і особливим:
Слово – з нищівною детонацією
 проти ворога!
Слово – з лагідною інтонацією
 до кожного свого…
Слово – промінчиком в темряві
 – дорога до світла…
Слово-молитва, щоб матінка наша
 Вкраїна розквітла!
 
   Надихаюче і мотивуюче!
 
 Катерина Домбровська,
 староста навчальної групи першокурсників
 спеціальності «Журналістика»

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook