Нові особливості проведення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану в україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування

28 жовтня 2022 року

  Нормативні документи, які регламентують відповідні зміни у закупівельному процесі:

  1. Постанова КМУ від 12 жовтня 2022 р. № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (Постанова № 1178) - регламентує порядок проведення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень.
  2. Наказ ДП “ПРОЗОРРО” від 20.10.2022 № 25 «Про затвердження Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (Наказ № 25).
  3. Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.
   Постанова № 1178 набрала чинності 19 жовтня 2022 р., Наказ № 25 набрав чинності 26 жовтня 2022 р., відповідно до зазначених нормативних документів, основні види процедур передбачаються наступні:
 
 
    Відкриті торги з особливостями – це основна зміна нової Постанови № 1178, яка передбачає наступне:
  1. При оголошенні відкритих торгів з особливостями - термін подання пропозицій повинен бути не менше ніж 7 днів (раніше 15 днів).
  2. Щоб закупівля відбулася достатньо одного учасника. В такому випадку він одразу потрапляє на кваліфікацію. Якщо ж учасників два і більше, то система призначає електронний аукціон.
  3. Договори за результатами торгів укладаються через 5 днів після публікації в системі повідомлення про намір укласти договір але не пізніше ніж через 15 днів (аргументовано термін укладання договору може бути продовжений до 60 днів).
  4. У відкритих торгах з особливостями є оскарження. Строк розгляду скарги 7 робочих днів (може бути продовжено до 12 робочих днів).
  5. Замовник може не застосовувати до учасника процедури закупівлі кваліфікаційні критерії у разі закупівлі товарів.
  6. Передбачено перелік випадків зміни істотних умов договору, зокрема змінювати ціну за одиницю товару у договорі пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку за умови документального підтвердження такого коливання (раніше до 10%).
  7. Розширено механізм застосування можливості усунення невідповідностей учасником процедури закупівлі, виявлених замовником під час розгляду тендерної пропозиції (24 години на виправлення всіх невідповідностей окрім забезпечення та технічної часнини).
  8. Заборонено здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у юридичних осіб - резидентів Російської Федерації/Республіки Білорусь державної форми власності, юридичних осіб, створених та/або зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь, та юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками (власниками) яких є резиденти Російської Федерації/Республіки Білорусь, та/або у фізичних осіб (фізичних осіб -підприємців) - резидентів Російської Федерації/Республіки Білорусь.
  9. Заборонено купувати білоруські та російські товари. Винятком є лише закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до набрання чинності Постанови № 1178.
  Придбання товарів і послуг, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень та є меншою ніж 200 тис. гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів у підприємства або організації, що засновані громадською організацією осіб з інвалідністю та отримали дозвіл на право користування пільгами з оподаткування.
  Переговорна закупівля як процедура не застосовується, але є можливість укласти прямий договір відповідно до п. 13 Постанови № 1178, в тому числі за відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.
  Порядок проведення спрощених закупівель в цілому не змінився, однак змовник у разі виявлення невідповідностей у пропозиції учасника має розмістити повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей, тобто розповсюджується правило 24 години на виправлення.
 
 
Боярова О.,
начальник відділу державних закупівель

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook