В осінньому семестрі магістри факультету землевпорядкування слухатимуть унікальний лекційний курс «Аграрна і земельна політика» від академіка Сергія Кваші

30 вересня 2022 року
   29 вересня 2022 року студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» факультету землевпорядкування розпочали слухати авторський курс лекцій з дисципліни «Аграрна і земельна політика», розробником і лектором якого є відомий вчений-економіст, проректор, академік Сергій Кваша (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u375/ilovepdf_merged_31.pdf).

   В умовах повномасштабної війни російської федерації проти України та блокування морських портів, порушення ланцюгів збуту сільськогосподарської продукції, змін земельної політики в умовах воєнного стану актуальність даного курсу не викликає сумніву.
   Тож юні землевпорядники і геодезисти з цікавістю вивчатимуть вплив державного управління і регулювання на розвиток сільського господарства в цілому та стан аграрних ринків, зокрема, в умовах глобалізації світової економіки, вступу України до СОТ, набуття нашою державою статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Здобувачі освітньої програми «Геодезія та землеустрій» мають унікальну можливість слухати лекції особисто від Сергія Миколайовича, адже протягом останніх років він був координатором і учасником кількох міжнародних і національних проектів з проблем зовнішньоекономічних аспектів розвитку аграрної економіки України.

 

   В процесі вивчення курсу, слухачі оволодіють теоретичними і методологічними основами формування та реалізації аграрної політики держави, вмітимуть оцінювати її ефективність та обґрунтовувати вибір тих чи інших заходів державного регулювання. «Аграрна і земельна політика» як навчальна дисципліна дає можливість опанувати методичні та методологічні основи розробки та реалізації комплексу заходів з підтримки і забезпечення розвитку сільського господарства в системі міжгалузевих зв’язків у національній економіці, а також оцінити з позиції теорії практичні дії державних структур щодо регулювання агропромислового виробництва країни.
  На першій лекції Сергій Миколайович детально розкрив причини державного регулювання сільськогосподарського виробництва, окреслив суть та цілі аграрної політики держави. Наша країна славиться родючими землями, сільськогосподарське виробництво займає провідну роль, адже уся продукція, що вирощення нашими аграріями ціниться у світі, це зумовлює необхідність державного регулювання галузі. У світі є ряд країн, які перетнуть межу голоду і продовольчої кризи, якщо Україна припинить свої постачання продукції. Це добре прослідковується зараз, коли країна у стані війни і усі міжнародні шляхи були заблоковані. Лише мудро проведена аграрна політика держави з міжнародними партнерами дала змогу позитивно розв’язати проблему.

  Академік Сергій Кваша розкрив поняття довгострокової та короткострокової аграрної проблеми. Зауважив про важливість самозабезпечення країни продуктами харчування та гарантування продовольчої безпеки держави. Разом зі здобувачами визначив систему цілей аграрної політики держави, що включає основні політико-економічні цілі для розвинених країн та цілі аграрної політики для більшості країн.

   Протягом лекції професор заохочував присутніх до дискусії, бажав почути думки з приводу теми бесіди, апелював до розвитку аналітичного мислення у студентів і надавав практичні поради й корисну для майбутніх фахівців інформацію.

Наталія Мединська
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook