Наш садівничий фронт: на кафедрі садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка підвели підсумки літніх навчальних практик та підготували навчальну базу до старту очного навчання

7 серпня 2022 року

Ходімте в сад. Я покажу вам сад, де на колінах яблуні спить вітер.
А згорблений чумацький небопад освітлює пахучі очі квітів...
Ходімте в сад. Я покажу вам сад. Його сумління покажу вам очі.

Микола Вінграновський

Якісне навчання студентів спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» неможливе без практичних занять безпосередньо у плодовому розсаднику, саду, винограднику… Специфіка вирощування садивного матеріалу, формування рослин у розсаднику і саду вимагає набуття професійних навичок в процесі догляду за рослинами. І догляд цей має відбуватися постійно, інакше можна легко втратити цінну навчальну і дослідницьку базу.

Впродовж літніх місяців викладачі і співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка робили все можливе і навіть більше, щоб підтримувати насадження навчальної лабораторії «Плодоовочевий сад» у належному стані.

Найбільших зусиль вимагає плодовий розсадник. Нині тут триває одна з найважливіших операцій – окулірування підщеп у першому полі шкілки саджанців. Викладач дисципліни «Розсадництво» і куратор розсадника доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Наталія Шевчук змогла залучити до цього процесу декількох магістрів кафедри, серед яких Діана Сокурець (на фото) та Ганна Бойчук. Дівчата із задоволенням влосконалювали своє вміння з проведення даної хірургічної операції.

У липні основний акцент робився на формуванні саджанців у другому полі розсадника. Тут вагому допомогу надали студентки 3-го курсу Юлія Гуляк, Ярослава Дудар, Анжела Михайленко. Дівчата, які мешкають у Києві, не втратили можливість пройти навчальну практику наживо. Молодці! І велика вам подяка за допомогу!

   

   

Важливим етапом роботи в розсаднику є розмноження вегетативних підщеп шляхом укорінення зелених живців, для чого в НЛ створені необхідні умови. Під керівництвом завідувачки лабораторії Марії Спірочкіної студентки навчилися заготовляти живці, обробляти їх стимулятором коренегенезу і висаджувати у касети.

Магістри – дипломники кафедри регулярно проводили обліки і спостереження на своїх дослідних ділянках. Павло Христофор досліджував динаміку росту саджанців черешні на підщепі Колт. Оцінюючи нинішній стан рослин, можна сподіватись, що якість саджанців цієї осені буде високою.

   

   

   

Зможемо також показати студентам 2-3 курсів, яких з нетерпінням очікуємо на очне навчання з 15 липня, гарні квіткові насадження. Вдалося зберегти колекції хризантем, жоржин, гладіолусів, троянди. Зусиллями доцента кафедри овочівництва і закритого ґрунту Іванни Гаврись вирощено саджанці розкішних сортів троянд, які своєю красою надихають відвідувачів нашого саду.

Ми намагались втримати наш садівничий фронт і багато чого нам вдалося, не дивлячись на обставини, в яких доводиться жити і працювати. Адже, коли хочеш щось зробити, шукаєш можливості.

Слава Захисникам України! Слава Україні!

доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Наталія Шевчук


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook