Розвиваємо дорадництво. Кафедра лісової меліорації і оптимізації лісоаграрного ландшафту надала консультації найбільшому розсаднику рослин України «MegaPlant»

27 жовтня 2014 року

      «MegaPlant» — найбільший в Україні (200 га) промисловий декоративний розсадник з вирощування рослин відкритого ґрунту. Закладений в 2006 році, розсадник розташований в Київській області (Фастівський р-н, с. Трілеси). Розсадник спеціалізується на власному виробництві туй, самшитів, різних листяних та хвойних дерев та кущів. Посадковий матеріал для розсадника завозиться з кращих розсадників Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Італії, Польщі. Всі рослини адаптовані до кліматичних умов України та характеризуються високою морозостійкістю.

Центральний вхід у декоративний лісовий розсадник. У центрі – виконавчий директор Мазуркевич Станіслав і менеджер лісорозсадника Олексій Бордусь

    

Сильні переважаючі вітри формують прапороподібну крону, видувають ґрунт на розораних ділянках, зменшують запаси вологи у ґрунті

     Розсадник розташований на підвищеній відкритій місцевості і плантації рослин потерпають від сильних пануючих північно-західних вітрив. У зв’язку з цим у рослин формуються прапороподібні крони, висушується відкриті ділянки ґрунту, розвивається вітрова ерозія.

     Для запобігання прояву дефляційних процесів і захисту плантацій адміністрація розсадника звернулася до науковців кафедри лісової меліорації і оптимізації лісоаграрних ландшафтів за допомогою, оскільки вчені кафедри мають досвід проектування, створення і вирощування системи вітроломних лісових смуг не тільки на аграрних територіях, а й для захисту садів, виноградників, розсадників, пасовищ та об’єктів багатофункціонального призначення.

Високорослі некондиційні клени – прекрасний матеріал для створення міжквартальних лісових смуг

Плантація липи серцелистої

     Колектив кафедри у складі проф. Юхновського В.Ю., доцентів Дударця С.М. і Малюги В.М. 23 жовтня провели рекогноцсировочне обстеження території розсадника, намітили місця закладання окружних і внутрішньо квартальних вітроломних лісових смуг, проаналізували наявний в підприємстві асортимент деревних і кущових порід, які доцільно використати для створення захисних насаджень і надали іншу консультативну допомогу.

   

           Відділення Туї західної “Smaragd”, готової для реалізації     Плантація молодих саджанців туї

      Пропозиції кафедри найшли глибоке зацікавлення у керівництва розсадника. Під час дискусії прийнято рішення розробити загальний проект, що у перспективі дозволить залучити в університет позабюджетні кошти, адже на кафедрі функціонує навчально-наукова-виробнича лабораторія «Захисне лісорозведення», одним із завдань якої є надання дорадчих послуг виробничникам.

    

            Вибір місця для розміщення вітроломних лісових смуг   Ділянка берези повислої

В. Юхновський,
завідувач кафедри лісової меліорації і

оптимізації лісоаграрних ландшафтів

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook