У бакалаврів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» розпочався прилюдний захист курсових проектів з дисципліни «Планування території населених пунктів»

12 травня 2022 року
     Підготовка фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» потребує знань із просторового планування. Така дисципліна як «Планування території населених пунктів» дає можливість здобувачам бакалаврського рівня одержати знання про розпланування і реконструкцію сіл (селищ), навички у розробленні проектів розпланування та забудови житлової і виробничої зон. Крім того, студенти навчаються користуватися нормативною базою та методичною літературою з розроблення містобудівної документації, а також застосувати одержані знання при складанні проектів землеустрою щодо встановлення або зміни меж населених пунктів, грошовій оцінці земель населених пунктів тощо.  
     Важливість цих знань особливо актуальна тепер. Адже за даними Київської школи економіки, з початку війни росії проти України зруйновано/пошкоджено 35,2 млн м² житлового фонду. Внаслідок бойових дій щонайменше 208 підприємств, 508 медзакладів, 562 дитсадки, 295 мостів, 156 складів, 102 релігійні споруди, 83 адмінбудівлі, 27 нафтобаз та 12 цивільних аеропортів було зруйновано, пошкоджено або захоплено. Відновлення інфраструктури й житлового фонду буде важливим завданням у найближчій перспективі.
     Майбутнім фахівцям землевпорядникам дуже важливо уміти розплановувати і проводити реконструкцію населених пунктів, приймати обґрунтовані проектні рішення при розплануванні як житлової забудови, так і виробничих зон. У навчальному плані дисципліна «Планування території населених пунктів» вивчається здобувачами освітнього ступеня «Бакалавр» в останньому семестрі. Її викладання забезпечують в.о. завідувача кафедри земельного кадастру, доцент Наталія Мединська і доцент Олег Цвях.
     Робочою програмою дисципліни передбачено, окрім лекцій і практичних робіт, також виконання курсового проекту. При його підготовці, здобувачі на прикладі реального села (селища) самостійно навчаються виконувати необхідні попередні розрахунки, обирати територію під розміщення населеного пункту, виконувати функціональне і будівельне зонування території та його архітектурно-планувальну організацію. Крім того, здобувачі навчаються проектувати виробничі комплекси, якщо цього вимагає завдання.
     Вже з наступного тижня у здобувачів розпочинається залікова сесія, за нею одразу – іспити, тому прилюдний захист курсових проектів – запорука успішного оволодіння матеріалом, який протягом семестру студенти вивчали і засвоювали. Цього разу, окрім ведучих викладачів, до прилюдного захисту курсових проектів долучився й декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков. На виробництві, розробка містобудівної документації місцевого рівня передбачає ряд технічних та економічних вишукувань, в тому числі й геодезичних. Тому Тарас Олексійович, як ведучий дисципліни «Топографія» на 1 курсі, ще й упевнився в застосуванні знань з геодезичних дисциплін, які студенти вже опанували раніше.
     Самостійність виконання курсового проекту забезпечується індивідуальними економічними вихідними даними та картографічними матеріалами, які надає ДП «Укрцивільбуд». Кваліфікаційна робота включає в себе пояснювальну записку та графічні матеріали – Генеральний план населеного пункту, що поєднаний з проектом детального планування. Креслення студенти виконують у програмних продуктах AutoCAD або ArcGIS.
     Бачення територіального розвитку обраних населених пунктів у студентів було цікаве і творче. Деякі проектні рішення викликали жваву дискусію, проте студенти чітко обґрунтовували свої проекти. Перший день захисту був успішним. Зокрема відзначимо Катерину Кизило, Віктора Зайчука, Анастасію Шамчук, Надію Іщенко, Ірину Парчук, Олександра Зайця, Владислава Теслюка, які представили свої роботи та отримали високі оцінки.
 
     У результаті розробки та успішного захисту майбутні фахівці зможуть у своїй подальшій виробничій, проектній і науковій роботі застосовувати загальнотеоретичні положення і добре володіти методикою розроблення і еколого-економічного обґрунтування містобудівної документації з обов'язковим урахуванням раціонального використання земель.
 
 
Ольга Тихенко,

доцент кафедри земельного кадастру 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook