Призові місця І туру Всеукраїнської олімпіади з математики в НУБіП України посіли студенти факультету землевпорядкування

11 травня 2022 року

     Землевпорядники добре знають частину знаменитої фрази відомого німецького вченого Карла Фрідріха Гауса «Математика – цариця всіх наук…». Метод найменших квадратів, що став основою для розвитку геодезії був запропонований саме Гаусом, зональна система плоских прямокутних координат започаткована ним же і через століття доопрацьована Крюгером застосовується й нині для визначення положення точок і перерахунку координат. Опанування геодезії без математики неможливе. Тому й не дивно, що знати цю дисципліну фахівцям спеціальності Геодезія та землеустрій є вкрай необхідним. 

     Іншими словами характерною складовою підготовки висококласного бакалавра чи магістра з геодезії та землеустрою нероздільно пов’язано із застосуванням знань з вищої математики. Адже це є фундаментом для вивчення багатьох спеціальних дисциплін, зокрема студенти навчаються опрацьовувати геодезичні вимірювання, розв’язувати геодезичні задачі на площині, сфері та у просторі. Застосовують набуті навички під час опанування вищої, супутникової геодезії, проведенні землеоціночних робіт, розробляючи землевпорядні проекти, детальні плани території тощо.
     Все зазначене стосується й тих здобувачів, які нададуть перевагу роботі з ГІС, базами даних тощо. Підвищення професіоналізму такого фахівця. Власне, математичній підготовці студентів на факультеті землевпорядкування надається особлива увага. До нас вступають студенти, які добре склали ЗНО з математики, адже цей предмет є профільним. Ретельно вдосконалюють свої знання протягом трьох семестрів, показують гарні результати у підсумку.
     В НУБіП України 20 квітня 2022 року відбувся І тур Всеукраїнської олімпіади з математики, учасниками якого стали 97 студентів з п’яти  факультетів та ННІ. Факультет землевпорядкування був представлений 22 учасниками.
     Нині приємно відзначити, що призові місця вибороли саме першокурсники землевпорядники, розподіливши їх таким чином:
1 місце – Вікторія Лещенко (викладач Наталія Арнаута) та Артур Радчук (викладач Юлія Іванова);
2 місце – Анна Баленко (викладач Юлія Іванова), Христина Василенко, Єлізавета Пономаренко (у обох викладач Наталія Арнаута);
3 місце – Єгор Болдирєв, Олексій Шестерик (у обох викладач Наталія Арнаута).
     Водночас зазначимо, що у 2021 році мінімальний прохідний бал на спеціальність 193 Геодезія та землеустрій становив – 171.258, а це означає, що вступають сильніші, особливо з математичною складовою. Для прикладу у Вікторії Лещенко ЗНО з математики становило 183 бали, в Артура Радчука – 184, Анни Баленко – 182, Олексія Шестерика та Єгора Болдирєва – 181.
     Щиро вітаємо наших зірок математичного олімпу та їхніх наставників з успішним проходженням першого етапу олімпіади. Бажаємо цікавої підготовки і подальших успіхів на наступних етапах!
     Пишаємось таким результатом, адже впевнені, що вивчення вищої математики в сучасних умовах відіграє особливу роль у підготовці майбутніх фахівців геодезичної та землевпорядної сфери, як у плані формування певного рівня математичної культури, інтелектуального розвитку, так і в плані формування наукового світогляду.
 
Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру
Ніна Батечко,
завідувач кафедри вищої
та прикладної математики

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook