США і Канада: протипожежна стратегія

28 квітня 2022 року
Відкритий ліс

У січні поточного року Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів (USDA) оприлюднило свою кризову стратегію боротьби з лісовими пожежами та наголосило на необхідності докладання спільних зусиль задля покращення ситуації з лісовими пожежами на кордоні з Канадою. Стратегія USDA підкреслює необхідність зміни парадигми в боротьбі з пожежами в умовах зміни клімату та управлінських втручань, таких, зокрема, як: контрольоване спалювання та проріджування. Як заявляють в USDA, нова стратегія покликана суттєво знизити ризик лісових пожеж у національних лісах штатів, які найбільше потерпають від них. На виконання заходів, передбачених стратегією, в тому числі, й сприяння стійкості лісів і безпеки місцевих громад, буде виділено $50 млрд протягом 10 років.

На початку лютого Рада міністрів лісів Канади (CCFM), до якої входять 14 федеральних, провінційних і територіальних міністрів, розпочала Канадський діалог про пожежі та стійкість лісів, який направлений на підтримку розробки загальноканадської стратегії запобігання лісовим пожежам і пом’якшення їх наслідків. Одним із активних учасників національного обговорення в якості експерта стала і Канадська асоціація лісових продуктів (FPAC), яка прагне допомогти уряду в пошуку ефективних способів боротьби з цим стихійним явищем.

Відданість уряду Канади до сталого лісокористування грунтується на підтримці здоров’я лісів та їх зберіганні як лісів майбутнього. Це ставить лісовий сектор Канади в унікальне положення ключового партнера в рамках загальносоціального підходу до пошуку рішень, які можуть зміцнити економічні можливості лісу.

Фахівці лісового господарства Канади тісно співпрацюють із громадами, корінними народами, науковими колами, урядами та бізнесом у підтримці зниження ризику пожеж. Як зазначають у FPAC, початок національного діалогу дасть можливість знайти найбільш дієві та нешкідливі способи протидії виникненню пожеж у канадських лісах.

Факти про лісові пожежі в Північній Америці:

  • • сезон лісових пожеж, зазвичай, триває з квітня по вересень; • у Канаді щорічно стається близько 7,3 тис. лісових пожеж, у результаті яких згорає, в середньому, 2,5 млн га;
  • • витрати на гасіння пожеж за останнє десятиліття в Канаді виросли з $800 млн до $1,5 млрд на рік;
  • • у США у 2021 році сталося понад 59 тис. лісових пожеж, а у 2020-му — близько 58 тис.; • у 2021 році в США вигоріло майже 2,8 млн га лісу, а в 2020-му – 4,08 млн га; • лісові пожежі в Каліфорнії у 2018 році завдали збитків приблизно на $150 млрд.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/200534/

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook