Дізнатися про рівень радіаційного фону тепер можна у режимі реального часу

29 березня 2022 року

З першого дня військового вторгнення росії на територію України та захоплення Чорнобильської і Запорізької АЕС над Європою та світом нависла ядерна загроза. Відтоді щодня інформацію про рівень радіаційного забруднення шукають сотні тисяч людей по всьому світу.

Щоб дати суспільству максимум достовірної інформації і своєчасно захистити населення, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів разом із ГО «SaveDnipro» на Saveecobot зібрали всі актуальні дані на єдиній карті радіаційного фону в Україні https://www.saveecobot.com/radiation-maps. На ній відображені заміри з точок контролю, розміщених по всій країні.

Це стало можливим завдяки співпраці з нашими партнерами – власниками даних: Міністерством охорони здоров’я України, Державною службою надзвичайних ситуацій України, Укргідрометцентром, органами місцевої влади та суб’єктами господарювання.

Дані збираються щодня автоматично або вручну фахівцями, навіть у найбільш небезпечних населених пунктах. На сьогодні існує 514 точок замірів по всій країні. Зокрема державних:
- МОЗ України — 263;
- Укргідрометцентр — 175;
- ДСНС — 1;
- ЕКОТЕСТ — 1;
- Департамент екології та природних ресурсів Київської ОДА — 13.

Приватні системи:
- Екосіті — 51;
- uRADMonitor — 3;
- ДТЕК — 6;
- АТ «Криворізький залізорудний комбінат» — 1.

Відтак кожен може з телефону дізнатися точний рівень радіаційного фону в будь-якому українському місті та загалом в Україні.

«Через терористичні дії окупантів питання радіаційної безпеки сьогодні знову стоїть перед світом досить гостро. Всі ми вже знаємо, якими можуть бути наслідки аварій на об’єктах атомної енергетики. Звичайно, це викликає занепокоєння в українців, громадян інших країн, будь-якої адекватної людини. В таких умовах запит на достовірну інформацію про стан радіаційного фону в Україні, де ведуться запеклі бойові дії, є надзвичайно високим.

Зібрані на єдиній онлайн карті актуальні дані дозволять уникнути інформаційного вакууму та дати суспільству максимум достовірної інформації», - прокоментував в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Ми маємо забезпечити якомога більший захист кожному українцю, і для цього доступ до інформації про радіаційну обстановку має бути вільним і максимально відкритим. Тож закликаємо всіх власників, які мають дані про радіаційний фон, доєднуватися до ініціативи та передавати дані для агрегації і подальшого опублікування задля цивільної оборони під час війни!

Віримо в Україну та нашу перемогу!

 

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. https://mepr.gov.ua/news/39082.html

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook