Кафедра біохімії і фізіології тварин імені М. Ф. Гулого залучила до дистанційного онлайн навчання більшість студентів різних спеціальностей

16 березня 2022 року
ФВМ НУБіП України

Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого нарощує темпи дистанційного онлайн навчання здобувачів вищої освіти різних спеціальностей. До роботи вже долучилися більшість студентів спеціальностей «Ветеринарна медицина», «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», «Ветеринарне забезпечення Збройних Сил України», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Громадське здоров’я», «Біоінженерія», «Фізична культура і спорт».

15 березня 2022 р. доктор ветеринарних наук, професор, академік НАН ВО України, заслужений науково-педагогічний працівник НУБіП України, лауреат премії ім. С. З. Ґжицького Валентин Карповський прочитав лекцію з дисципліни «Фізіологія тварин» на тему «Фізіологія дихання» для студентів 13 групи ІІ курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»).

Цього ж дня докторка ветеринарних наук, доцентка, академік НАН ВО України Лариса Кладницька прочитала лекцію з дисципліни «Фізіологія тварин» на тему: «Обмін мінеральних речовин, води та вітамінів» для студентів 2 курсу 5–10 груп факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна медицина». Були присутні 69 студентів.

15 березня 2022 року також навчалися студенти І курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Лекцію з дисципліни "Біохімія у тваринництві" прочитала докторка педагогічних наук, професорка, очільниця навчально-методичного відділу НУБіП України Лариса Кліх. Темою "Вуглеводи тваринного організму" розпочато цикл другого модуля дисципліни. До лекції приєдналися 47 здобувачів вищої освіти.

Студентам ІІ потоку (5–9 групи) ІІ курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна медицина») докторка біологічних наук, професорка, академік НАН ВО України, лавреатка Державної премії України в галузі науки і техніки Лілія Калачнюк представила лекцію з дисципліни «Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії» online. Лекційний матеріал був присвячений вивченню процесів травлення, а саме: біологічні особливості перетравних процесів і всмоктування речовин у моногастричних і жуйних тварин; характерні риси катаболізму, анаболізму й енергетичного обміну та їх гормональна регуляція.

Згідно з розкладом другого семестру для студентів 2 курсу 14 групи факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна медицина – ветеринарне забезпечення Збройних Сил України») проведено лекцію на тему «Гормони і їх роль у метаболічних процесах» з дисципліни «Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії”. Лектор – професор кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого, доктор біологічних наук, професор, академік НАН ВО України, лауреат премії імені Тараса Шевченка КНУ ім. Тараса Шевченка Ігор Калінін. Лекція відбулась в дистанційному форматі на платформі Google Meet.

Ряд навчальних занять відбулося 16 березня 2022 р. Зокрема на першій парі було проведено лекцію з дисципліни "Біохімія у біоінженерії" для студентів першого курсу спеціальності «Біоінженерія». Лекцію прочитала професорка Лариса Кліх. Розглядалися питання складу і властивостей гомо- і гетерополісахаридів організму людини та тварин. До лекції приєдналися 8 здобувачів вищої освіти. На другій парі відбулася лекція з дисципліни "Біохімія у тваринництві" для студентів І курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів (спеціальність ТВППТ), яку також прочитала професорка Лариса Кліх. До лекції приєдналися 40 здобувачів вищої освіти повного терміну навчання.

Цього ж дня, на третій парі доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НАН ВО України, лауреат премії ім. С. З. Ґжицького Віктор Трокоз прочитав лекції з дисципліни «Фізіологія сільськогосподарських тварин» на тему: «Функції та фізіологічні властивості м‘язів» студентам І курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів (спеціальність «Технологія виролбництва і переробки продукції тваринництва». На лекції були присутні 45 студентів, які з цікавістю вивчали поданий матеріал та брали участь у дискусіях по ходу зустрічі.

Професор Валентин Карповський представив лекцію на тему: «Фізіологія обміну речовин» студентам факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК (Спеціальність «Громадське здоров'я». Відсутні були лише два студенти (обидва з поважних причин).

Надзвичайно інтенсивно здобувачі вищої освіти працюють над виконанням лабораторних, практичних і самостійних робіт, а також складанням модульних тестів на платформі Elearn. Весь науково-педагогічний склад кафедри сприяє цій діяльності студентів: здані роботи вчасно оцінюються, надаються консультації у форумах ЕНК, а також в групах Viber, електронною поштою та іншими засобами комунікації. З робочими програмами, силабусами та електронними навчальними курсами кафедри можна ознайомитися за покликанням.

Зустрічі із студентами відбуваються на різних платформах: ZOOM, Cisco Webex, Google Meet. Для студентів, які мають слабкий сигнал інтернету, презентації та тексти лекцій розміщуються у вайбер-групах дисципліни або надсилаються електронною поштою. Слід підкреслити значний інтерес здобувачів освіти до навчання на кафедрі. Практично відсутні студенти, що пропускають заняття без поважних причин. Частина студентів доєднуються з-за кордону, куди вони були змушені були виїхати через агресію росії.
За повідомленням старост груп причини відсутності студентів різні: проживає в зоні бойових дій, де наразі відсутній зв’язок та світло; знаходиться у лавах територіальної оборони; знаходиться в сільській місцевості, де погане інтернет-покриття; потрапили під ворожий обстріл та інші.

Насамкінець висловлюємо впевненість в тому, що дуже скоро «згинуть наші вороженьки, як роса на сонці» і всі ми повернемося до нашого звичного життя у нашій вільній, незалежній Україні.
СЛАВА УКРАЇНІ!

Віктор Томчук,
завідувач кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого,
доктор ветеринарних наук, професор, академік НАН ВО України,
лауреат премії ім. С. З. Ґжицького, заслужений науково-педагогічний
працівник НУБіП України, відмінник освіти України

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook