Про раціональну підготовку запасу їжі для споживання в екстремальних умовах

15 лютого 2022 року

    Останні тижні ми майже безперервно знаходимось під інформаційним пресингом щодо високого ризику початку військового вторгнення. Хто б що не говорив про «трапиться/минеться», але свідомі люди готують «тривожні валізи» із наборами для виживання при розвитку найгіршого сценарію.

      Складання продуктового запасу є обов’язковим та дуже важливим компонентом підготовки до надзвичайної ситуації. За таких умов можливе відключення електроенергії, що триватиме кілька днів. Тоді не можна буде обійтися без консервів, сухих сумішей та інших продуктів, які не потребують охолодження, варіння, додавання води чи спеціальних умов приготування. Також слід подбати про міцний посуд (бажано металевий) та ручну відкривачку для консервів.

РЕКОМЕНДОВАНІ ЗАПАСИ ПРОДОВОЛЬСТВА

Збираючи продуктовий набір, врахуйте такі речі. Зберігайте принаймні кількаденний запас продуктів тривалого зберігання. Вибирайте продукти, які стане їсти ваша родина. Пам’ятайте про будь-які особливі дієтичні потреби вашої родини.

При виборі запасів продуктів харчування, зверніть увагу на такі:

  • Готові до вживання м’ясні консерви, консервовані фрукти, ягоди і овочі (знов нагадаю про консервний ніж)
  • Білкові (злакові, горіхові та інші) або фруктові батончики
  • Сухі пластівці або гранола
  • Арахісове масло
  • Сушені фрукти
  • Консервовані соки
  • Пастеризоване молоко, що не псується
  • Висококалорійні продукти
  • Харчування для немовлят (за потреби)

БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

     Без електрики та холодильнику продукти, що зберігаються при низьких температурах, можуть стати небезпечними. Бактерії в їжі швидко розмножуються при температурі від 5 градусів Цельсія, і якщо ці продукти споживати, то це може спричинити отруєння чи кишкову інфекцію. Розморожену їжу зазвичай можна їсти, якщо вона ще холодна й з холодильника. Її можна повторно заморозити, якщо вона містить кристали льоду. Пам’ятайте: якщо ви сумніваєтеся у безпеці продукту, краще викиньте його.

      Аби ваші продукти були безпечними, зберігайте їх в закритих контейнерах. Тримайте в чистоті посуд для приготування та споживання їжі. Викиньте будь-яку їжу, яка контактувала з забрудненою паводковою водою. А також ту, що була при кімнатній температурі протягом двох годин або більше, що має незвичайний запах, колір або текстуру. Для немовлят використовуйте готову суміш для годування. Якщо потрібно змішувати дитячі суміші, використовуйте воду в пляшках або кип’ячену воду.

     Не їжте з банок, які набряклі, пом’яті або іржаві, навіть якщо продукт всередині виглядає безпечним для вживання. Не споживайте їжу, яка виглядає або пахне ненормально, навіть якщо банка виглядає нормально.

ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ

    У надзвичайних ситуаціях можна використовувати альтернативні джерела тепла для приготування їжі, включаючи підігрівачі для свічок, жаровні, каструлі для фондю або камін. Вугільні мангали та туристичні пальники призначені лише для використання на вулиці. Консерви з супермаркетів можна їсти з банки без розігрівання, якщо це зазначено на етикетці.

     Щоб розігріти їжу в банці, спочатку зніміть етикетку. Далі ретельно вимийте та продезінфікуйте банку. Зокрема, можна використати розведений розчин відбілювача, розведений у воді в пропорції 1 до 10. Відкривайте банку перед нагріванням.

ЯК ОХОЛОДЖУВАТИ ПРОДУКТИ, ЯКЩО ВИМКНУЛИ ЕЛЕКТРИКУ

     Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери максимально зачиненими. Холодильник зберігатиме продукти холодними близько чотирьох годин, якщо його не відкривати.

    Охолоджені або заморожені продукти повинні зберігатися при температурі 5 С або нижче. Використовуйте термометр в холодильнику, щоб перевірити температуру.

   Охолоджена їжа має бути безпечною, якщо електроенергія була відключена не більше чотирьох годин. Викиньте будь-яку швидкопсувну їжу, як-от м’ясо, птицю, рибу, яйця або залишки продуктів, які зберігалися при температурі вище 5 С протягом двох годин або довше.

Олег Швець, к.мед.н., доцент кафедри
технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
Президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook