Сучасне навчальне обладнання для студентів факультету конструювання та дизайну

8 лютого 2022 року
     Для забезпечення ефективної підготовки студентів ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» та підвищення якості навчального процесу завдяки підтримці керівництва університету на факультеті конструювання та дизайну у 2021 році було придбано сучасне навчальне обладнання.

     На кафедру надійності техніки для лабораторії гальванічних покриттів придбано гальванічну лінію ЛХЗМ «хром»-«залізо»-«мідь» та імпульсний випрямляч «BVP Prof One 15V 150A. Зазначене обладнання використовується для нанесення гальванічних покриттів при проведенні лабораторних робіт з дисциплін «Надійність сільськогосподарської техніки», «Надійність обладнання лісового комплексу», «Ремонт машин та обладнання», «Проектування технологічних процесів та підприємств технічного сервісу».

 

     Гальванічна лінія ЛХЗМ виготовлена за сучасними технологіями на підприємстві «ПОЛІМЕРЕЛЕКТРО», м. Тернопіль. Лінія призначена для проведення технологічних процесів нанесення покриттів на деталі при відновленні хромуванням, залізненням, мідненням. Імпульсний випрямляч для гальванічних процесів «BVP Prof One 15V 150A Reverse», що виготовлено компанією «BVP Electronics», забезпечує дистанційне управління режимами роботи гальванічної лінії. Зараз фахівці кафедри проводять переоснащення лабораторії, монтаж та наладку обладнання.

    Кафедра конструювання машин і обладнання отримала п’ять нових квадрокоптерів DJI R.YZE Tello Boost Combo. Таке поповнення матеріальної бази кафедри дозволить на більш якісному рівні проводити освітній процес, зокрема, у частині виконання лабораторних робіт з дисциплін „Системи керування роботами та БПЛА”, „Оптимізація режимів руху роботів і БПЛА”, „Операційні системи та мови програмування роботів і БПЛА”, „Теорія мехатронних систем сільськогосподарських машин” та „Мехатроніка”. Всі ці дисципліни викладаються студентам спеціальності 133 – Галузеве машинобудування. Крім того, літальні апарати можна використати для проведення наукових досліджень, наприклад, у напрямку, який останнім часом динамічно розвивається. Мова йде про ройову робототехніку.

     На кафедру механіки придбані сучасні аналітичні ваги RADWAG AS 220.R2, які використовуються при виконанні лабораторних робіт з дисциплін: «Механіко-технологічні властивості сільськогосподарських матеріалів», «Механіка деревини», «Випробування будівельних конструкцій», «Механіка матеріалів і конструкцій». Зручна проста конструкція даних ваг дозволяє значно зменшити час, що витрачається студентами на підготовку та безпосереднє зважування зразків з різними механічними властивостями, причому, ваги мають досить високу точність зважування (до 0,1 мг). Використання даного обладнання підвищило зацікавленість студентів до визначення розмірно-масових та об’ємно-масових характеристик сільськогосподарських і конструкційних матеріалів.
     Для забезпечення навчального процесу на кафедру нарисної геометрії, комп`ютерної графіки та дизайну закуплено інтерактивну дошку INTECH Intercative Whiteboard та окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2.
     Інтерактивна дошка INTECH Intercative Whiteboard буде використовуватися для проведення лекцій та самостійних робіт з дисциплін «ЗД моделювання», «Комп’ютерні технології», «Технології віртуальної, доповненої та змішаної реальності». Ця дошка дозволяє виводити на екран зображення з комп`ютера, має тачскрін поверхню що дає змогу реєструвати до 10 дотиків до екрану одночасно, має функції копіювання, збереження, ластику тощо. Наявність такого обладнання є необхідною умовою сучасної комп’ютерної аудиторії.

     Окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2 будуть використовуватися для проведення лекцій та самостійних робіт з дисципліни «Технології віртуальної, доповненої та змішаної реальності». Розроблене на кафедрі середовище віртуальної реальності дає змогу одночасно працювати декільком користувачам в віртуальному середовищі, взаємодіючи між собою. Для цього потрібно використовувати декілька окулярів віртуальної реальності. Oculus Quest 2 є найсучаснішим шоломом віртуальної реальності, перевагами якого є автономність (не потрібне підключення до комп’ютера), висока роздільна здатність екрану, можливість працювати в розробленому середовищі.

     Дане технічне забезпечення необхідне для створення сучасної лабораторії віртуальної, доповненої та змішаної реальності на кафедрі нарисної геометрії, комп`ютерної графіки та дизайну. Був створений проєкт даної лабораторії для майбутнього ремонту 220 аудиторії 11 корпусу. Кафедра просить адміністрацію НУБіП у допомозі з ремонтом даної аудиторії для забезпечення сучасного навчання студентів, популяризації інженерних спеціальностей та привабливості абітурієнтів.

     Отже, придбання новітнього обладнання позитивно вплине не лише на якість надання освітніх послуг, але й рейтинг спеціальності «Галузеве машинобудування» освітніх програм «Технічний сервіс машин та обладнання сільськогосподарського виробництва» і «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва». Адже якість матеріально-технічної бази є однією із складових для розвитку університету і безпосередньо впливає на вибір абітурієнтами при вступі закладу вищої освіти.
     Тож колектив факультету конструювання та дизайну висловлює щирі слова вдячності керівництву університету за підтримку та можливість підвищити якість професійної і практичної підготовки студентів.

Зіновій Ружило,
декан факультету конструювання та дизайну

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook