Святковий вечір туристичного клубу «Барс»

18 грудня 2021 року
     Цього року був 60-річний святковий вечір туристичного клубу «Барс», який проводиться кожного року другої суботи грудня.

     Привітальним словом розпочав вечір випускник НУБіП 1980 року, турист, громадський наставник та куратор клубу, доцент кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності Стретович Олександр Анатолійович. Спортивний туризм в нашому вузі – Національному університеті біоресурсів і природокористування України (тоді називався Українська сільськогосподарська академія – УСГА), як і в інших вищих навчальних закладах Києва (на той час це, переважно, КДУ, КПІ та УСГА), почав зароджуватися на початку 60-х років ХХ століття.

     В січні 1967 року вузівська туристська секція офіційно набула статусу клубу туристів, активно діяли туристські секції на більшості факультетів, крім походів вихідного дня вже декілька груп виходили в мандрівки першої і (навіть!) другої категорії складності, збірна команда УСГА зі спортивного туризму і спортивного орієнтування на місцевості заявила про своє існування на обласних змаганнях, було виділено хоч якесь власне приміщення і мізерне спорядження, відчувалася підтримка з боку ректорату та військової кафедри.
    Наступними виступили з привітальним словом магістр 2-го року навчання ННІ ЛіСПГ Ковтун Віра та новий голова тур клубу «Барс»Ткаченко Антон, студент 2-го курсу, спеціальності «Туризм». Він розповів про свої досягнення у змаганнях зі спортивного туризму.

     Було приємно зустріти Матюшенко Людмилу, випускницю спеціальності «Конструювання та дизайн» та учасника клубу туристів. Своє перше знайомство із клубом було у 2005 році. І відтоді Людмила не полишала мандрівки та тренування. Сванетія, Карпати і чимало ще стежок були представлені у відеофільмі непростих подорожей.

     З 1964 року працював на кафедрі біохімії Артюх Валерій і потрапив у клуб УСГА. Він згадував, що для розвитку туризму були досить сприятливі умови – видавали спорядження, палатки, спальники, приміщення у 1 корпусі. Разом з клубом ходив у гори, сплавлялись на байдарках. За своє життя побував у 45 країнах! Досить часто користувався автостопом. Він відзначив, що потрібно виходити за рамки України. У світі створюються інтернаціональні групи, до яких можна доєднатись і вирушати у мандрівки, звичайно ж, дотримуючись взаємоповаги та підтримуючи традиції туризму.

     Дегтяр Михайло Андрійович, голова ЦМКК, згадував про те, як будучи головою клубу туристів, водив студентів у походи. Одним з таких був похід по слідах героїв партизанської слави, зокрема, Цибульова. Працювала школа туризму, в якій ходили навіть 4-5 категорії. Також він додав, що українці стають дуже активними у цій сфері, на міжнародних чемпіонатах беруть участь як судді міжнародної категорії. Останнім часом українським мандрівникам до вподоби припала Туреччина і стали її активно освоювати.

     Наприкінці вечора Володимир Михалюк, випускник університету 1982 року, запропонував під струни гітари заспівати клубівську пісню на український переклад:

З тобою ми поруч йдемо,
В наметі одному спимо,
П'ять років злетять, наче дні...
Згадаєш про них ти, чи ні?..
Приспів:
Згадай же, мій брате, згадай, друже мій,
Як нас не здолав буревій,
Згадай і Карпати, і Крим, і Кавказ,
Ті гори, що в серці у нас!
Згадай же туристськую дружбу ти,
Намети і гори, манливі світи,
Багаття палаючий зліт
Згадай і на старості літ!
Туристський клуб - наш рідний дім,
Шляхи торуємо одні.
То відповідь дай ти мені -
Згадаєш про мене чи ні?

     ТК «Барс» має довгу історію та запрошує до наших лав студентів, щоб разом розвиватися і активно проводити час. Ми є у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/groups/367033263730244/. За будь-якими питаннями звертайтесь за телефоном +380734258214 (Віра).


Ковтун Віра,
магістр 2-го курсу, ННІ ЛіСПГ

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook