Руслана Бондар: для мене основна цінність ОП «Адміністративний менеджмент» у тому, що вони у співпраці з проєктом "Агрокебети" відкривають агро із найпривабливішого боку

13 грудня 2021 року
     Руслана Бондар 2-й рік навчається в магістратурі за програмою «Адміністративний менеджмент» і паралельно працює в ТОВ «Сігнет холдинг». Чи не розчарувалася вона у своєму виборі? – про це наша розмова.

  • Як так вийшло, що обрала «Адміністративний менеджмент»?

     — «Адміністративний менеджмент» – моя друга освітня програма. Першою спеціальністю – і в бакалавраті, і в магістратурі - була «Філологія (англійська та німецька мови) та переклад», яку опановувала теж в НУБіП. Але, вступивши в магістратуру на філологію, розуміла, що одних мов буде замало для подальшого працевлаштування. Справа в тому, що вчителем/викладачем чи перекладачем я працювати не хотіла і не хочу. Тому вирішила отримати ще другу вищу освіту, більш технічну.

  • Зрозуміло, але й вибір технічних спеціальностей у нашому університеті чималий…

     — Так. Але ще при вступі на бакалаврат у 2015 році, розглядала для себе варіант факультету аграрного менеджменту. І при виборі другої освіти я знову повернулася до нього. Всі нюанси вступу до магістратури з врахуванням того, що я була студенткою очної форми навчання на іншому факультеті і хотіла вступити паралельно на ФАМ, вирішила дізнатися у декана Анатолія Остапчука. Він і розповів про «Адміністративний менеджмент» і його співпрацю з проєктом «Агрокебети» та його переваги, і я зрозуміла: це дійсно крутий варіант. Адже тут будуть даватися знання як з економіки й менеджменту, так і з агрономії та агроінженерії. Навчання проходить з участі запрошених лекторів, причому як з України, так із закордону, а також провідних агарних компаній. І, найголовніше, ці знання будуть не «сухі», тільки з книжок, а з реального виробництва. Дуже зацікавила і піврічна практика в одному з провідних агрохолдингів.
     Щоправда для мене вибір став викликом, адже я ніколи не була дотична до агро, та я розуміла, що воно того варте.

  • Хто з менторів запам’ятався найбільше?

     — Напевно, найбільше мій ментор – начальник відділу планування та контролю даних SAP «БАЙЄР» Микола Опара, який працює на насіннєвому заводі в Почуйках. Саме тут я проходила практику. І хоча раніше не стикалася з плануванням, він зумів розповісти про нього так, що навіть ця досить таки монотонна робота з цифрами стала для мене цікавою. Під час практики, та і потім теж, він ділився усіма тонкощами роботи, допомагав, навчав. Добре пам’ятаю його розповідь про кар’єру. Висновок був такий: не потрібно ніколи ні перед чим зупинятися. Навіть якщо ти чогось і не знаєш – запитай і тобі завжди допоможуть. Варто просто спробувати і все вийде, навіть якщо ти цьому і не навчався.

  • А як щодо лекторів?

     — Було дуже багато цікавих лекцій і лекторів. Наприклад, лекції із земельно-правових відносин, особистої результативності та комунікативної ефективності, критичного мислення та прийняття управлінських рішень, смарт-технологій в агроменеджменті, сучасних підходів та інструментів менеджменту, організаційної поведінки та лідерства. Щодо лекторів, то хочу відзначити менеджера полтавського кластера ІМК Андрія Загорулько, Олександру Ралко – бізнес-леді, яка знає усі тонкощі бізнесу та ділилася з нами «живими» кейсами, Наталію Аверіну (PwC) та Ольгу Бігун (Байєр).

  • А що можете сказати про практичну заняття і проходження практик на підприємстві?

     — Як я вже згадувала, практику проходила на насіннєвому заводі в Почуйках (ТОВ «Монсанто Насіння», Байєр). Це сучасний завод з доробки насіння кукурудзи, який є найбільшим підприємством такого типу в Україні та одним із найбільших у Європі. Його потужності дійсно вражають. Під час практики я неодноразово відвідувала виробництво. На власні очі побачила процеси прийому та обробітку кукурудзи. Працювала з даними, які стосувалися минулого сезону, та цьогорічного (практика почалася 15 квітня 2021р., а закінчилася 1 жовтня 2021 р.). Це був досить цікавий та пізнавальний період навчання, і я змогла застосувати свої знання з агрономії, інженерії та менеджменту. Крім того, практика була побудована так, що я могла поєднувати роботу на заводі та написання магістерської кваліфікаційної роботи.

  

  • У чому основна цінність ОП «Адміністративний менеджмент» конкретно для тебе?

     — Для мене основна цінність у тому, що вони відкривають агро із найпривабливішого боку. Незалежно від того, яка в тебе освіта (а одногрупники у мене є з різними базовими спеціальностями), ти знайдеш себе тут і зможеш реалізувати. Усіх нас об’єднує аграрне спрямування та співпраця з проєктом «Агрокебети». Хоч ми і різні, але нам цікаво разом. Всі прийшли чогось навчитися і готові працювати. Тож, якщо хочете професійного та особистісного росту – вам точно на «Адміністративний менеджмент» факультету аграрного менеджменту!

Розмовляла Ірина Кушніренко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook