Факультет конструювання та дизайну: підбито підсумки наукової роботи

9 грудня 2021 року
     8 грудня 2021 року згідно з наказом ректора НУБіП України від 27 жовтня 2021 року № 1158 відбулося засідання наукової ради факультету конструювання та дизайну, на якому були розглянуті звіти по НДР з державним фінансуванням та за ініціативною тематикою. Для цього було сформовано комісію, до якої увійшли провідні вчені факультету та представники науково-організаційного відділу НДЧ.

     У вступному слові голова наукової ради факультету професор Юрій Ромасевич ознайомив учасників засідання з тематикою досліджень, які виконуються на факультеті. У поточному році їх п’ять, з них три – заключні. Крім того, дослідження ведуться і за п’ятьма ініціативними темами.

     Керівники НДР представили членам комісії наукові напрацювання, ознайомили присутніх з результатами проведених досліджень.
     Д-р техн. наук, професор Микола Чаусов доповів про виконання НДР на тему «Нові способи підвищення втомної довговічності алюмінієвих сплавів за рахунок використання імпульсного введення енергії і нанотехнологій». Отримані результати пов’язані зі створенням фізико-механічної моделі прогнозування втомної довговічності алюмінієвих сплавів, у тому числі, при дії динамічних незрівноважених процесів. Значна кількість публікацій у наукометричних базах даних виконавців цього дослідження та їх висока цитованість свідчать про актуальність проведених досліджень.
     Канд. техн. наук, доцент Андрій Пилипенко доповів про виконання НДР на тему «Наукове обґрунтування і розробка методів динамічного моделювання та режимно-параметричної оптимізації сучасних вантажопідйомних машин». Отримані результати даної теми були позитивно оцінені членами комісії, було відмічено їх вагомість та глибину опрацювання окремих питань.
     Д-р техн. наук, професор Володимир Булгаков доповів про виконання НДР на тему «Розроблення ресурсозберігаючих вібраційних технологій та технічних засобів для галузі буряківництва». Доповідач розповів про основні результати проведених наукових досліджень, зокрема, розроблені математичні моделі руху фронтально начіпленої гичкозбиральної та задньоначіпленої асиметричної гичкозбиральної машин. Хоча тема перехідна, результати, що отримані її виконавцями, та значна кількість публікацій у наукометричних базах даних Scopus / Web of Science свідчать про високий рівень проведених досліджень.

     Д-р техн. наук, професор Костянтин Лопатько доповів про виконання НДР на тему «Розробка ресурсозберігаючих технологій покращення показників якості рослинних біоресурсів нановмісними препаратами». Керівник теми розповів про нові методи отримання наночастинок металів для створення мікроелементних комплексів для рослин та встановлення дозозалежних ефектів стимуляції розвитку рослин.

     Всі представлені результати були критично обговорені, їм дана позитивна оцінка. Крім того, було намічено перспективні напрями подальшого розвитку наукової роботи на факультеті, зокрема, шляхом виконання сумісних (міжкафедральних) наукових проєктів. На засіданні наукової ради факультету конструювання та дизайну були розглянуті також науково-дослідні роботи, що виконувались без фінансування (ініціативні).
     Підбиваючи підсумки, голова наукової ради факультету професор Юрій Ромасевич у загальному позитивно оцінив науково-дослідну роботу, яка проводиться співробітниками факультету, відзначив значний потенціал досліджень та побажав усім учасникам успіху і подальших наукових звершень.


Юрій Ромасевич,
голова наукової ради факультету
конструювання та дизайну

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook