17 листопада відзначають Міжнародний день студента

17 листопада 2021 року
     Студенти – це одна із самих прогресивних верств суспільства в усі часи. Їх сміливість і відвага до постійного втілення новаторських ідей, тяга до справжніх ідеалів свободи не раз ставала взірцем до загального наслідування, надихаючи інших і виступаючи прикладом для майбутніх поколінь.
 
     Міжнародний день солідарності студентів, який відзначається у всьому світі щорічно 17 листопада, яскраве тому підтвердження. Цей день приурочений події, яка сталася в колись окупованої нацистами Чехословаччини. 28 жовтня 1939 р. студенти та викладачі празьких університетів вийшли на мирну демонстрацію на знак річниці утворення своєї історичного держави. Німці, побачивши непокору з боку народу захопленої ними території, цинічно розігнали цю мирну демонстрацію, застосовуючи властиву їм жорстокість, внаслідок чого був убитий Ян Оплетал, один із студентів медичного факультету. Його похорони переросли у відкриту і масову акцію протесту.
     Почалися арешти. Зранку 17 листопада 1939 р., бажаючи придушити виниклий настрій народних мас, карателі оточили празькі студентські гуртожитки і заарештували понад 1200 студентів, а також ряд представників викладацького складу, з яких дев’ятеро активістів та студентів цього руху демонстративно стратили в катівнях в’язниці празького району Рузіне без суду. Решта були відправлені в концтабір Заксенхаузен. Побоюючись подальшого опору, за особистим наказом Гітлера, всі вищі навчальні заклади Чехії були закриті до кінця війни.
     Українська спільнота, відчуваючи глибоку солідарність до принципів демократії, з ініціативи студентської молоді, приєдналося до цієї міжнародної ініціативи і закріпило в своєму законодавстві День студента, що відзначається 17 листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 р. № 659/99.
 
У цей День приєднуємось до привітань на адресу всіх студентів!
Бажаємо вам завжди бути переможцями, не втрачати дух свободи і впевнено дивитися в завтрашній день! Здоров’я та нових звершень!
З Міжнародним днем студентів Вас! 
Студенти І курсу навчання ННІ лісового та садово-паркового господарства в
Музеї історії НУБіП України. 2021 р.
 
Народні прикмети та традиції цього дня
Туман – до відлиги, а ось іній на деревах і траві – до холодів.
Побачили комара? Значить зима буде теплою.
Качки залишаються на зимівлю – до м'якої зими.
Якщо випало багато снігу, то буде хороший урожай озимих.
Якщо сніжок випав і не тане, то буде навесні багато пролісків.
Якщо на річці лід купами стає, то буде багато хліба.
Якщо по небу пливуть хвилясті хмари, схожі на гребені морської хвилі, то скоро погода зіпсується.
Зоря ввечері зелена – до ясної погоди.
Якщо кури курличуть, общипують і перебирають пір'я, то буде снігопад.
Вдалині ліс почорнів – чекай відлиги.
Якщо біля сонця білі кола, то насувається сніжна буря.
 
Цей день в історії: міжнародні свята та події
 
1663 – укладені «Батуринські статті» між гетьманом Брюховецьким та московським урядом, що дещо обмежували гетьманську владу в Україні на користь московського царя.
1800Вашингтон став столицею США.
1804 – засновано університет у Харкові.
1869 – було відкрито Суецький канал.
1913 – Панамським каналом проходить перше судно.
17 (4) листопада 1918 – укладено угоду між Директорією Української Народної Республіки та Великою радою німецьких солдатів Києва про нейтралітет німецького війська.
1921 – відбувся останній бій національно-державницьких сил проти московського більшовизму. Волинська повстанська група генерал-хорунжого Юрка Тютюнника зазнала поразки під с. Малі Миньки на Житомирщині. Це була остання відчайдушна спроба Армії УНР здобути волю збройним шляхом.
1933 – США оголошують про визнання СРСР та встановили з ним торгові відносини.
1948 – введено в експлуатацію газопровід Дашава-Київ, діаметром 500 мм і довжиною 509 км. Офіційний день заснування «Київтрансгазу».
1959 – південноафриканська компанія «Де Бірс», Йоганнесбург, починає виготовлення штучних діамантів.
1966 – у ніч з 16 на 17 листопада 1966 р. зареєстрований найбільший метеорний дощ: метеори потоку Леонідів (з'являються регулярно через кожні 33,25 року) були видні на небі між східною частиною СРСР і західною частиною Північної Америки.
1969 – в Гельсінкі починаються радянсько-американські переговори по обмеженню стратегічних озброєнь.
1970 – після м'якої посадки на поверхню Місяця в районі Моря Дощів космічної станції «Місяць-17» в подорож по супутнику Землі відправляється «Місяцехід-1».
1971 – військовий переворот в Північній Ірландії.
1989 – поліція розігнала студентську демонстрацію в Празі, присвячену 50-річчю протестів проти нацистської окупації 1939 р. З цього фактично почалася «оксамитова революція», що повалила комуністичну владу в Чехословацькій Соціалістичній Республіці.
1994Верховна Рада України скасувала Декларацію про суверенітет Криму.
1996 – компанія Microsoft здійснила другу спробу (перша – 1994 рік) увійти в ринок портативних комп'ютерних пристроїв - цього дня компанією анонсовано вихід операційної системи Windows CE.
2000 – «Україна ніколи не буде ядерною державою»,- заявив експрезидент України Леонід Кучма на зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
2004 – відомий британський журналіст Аскольд Крушельницький опублікував у газеті «The Independent» сенсаційні матеріали: українська міліція отримала наказ фальсифікувати вибори Президента в Україні.
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook