10 листопада - Всесвітній день науки за мир і розвиток

10 листопада 2021 року

Всесвітній день науки заради миру та розвитку, який відзначається щороку 10 листопада, підкреслює значну роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до обговорення нових наукових проблем. Це також підкреслює важливість і актуальність науки в нашому повсякденному житті.


Електромобілі вишикувалися на офіційному старті гонки з нульовими викидами біля офісу Організації Об’єднаних Націй у Женеві (UNOG), Швейцарія.
ФОТО: ФОТО ООН/Жан-Марк Ферре


Пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки заради миру та розвитку має на меті забезпечити інформування громадян про розвиток науки. Це також підкреслює роль вчених у розширенні нашого розуміння дивовижної, крихкої планети, яку ми називаємо домом, і в тому, щоб наші суспільства стали більш стійкими.

Метою Дня є:

  • Підвищити обізнаність громадськості про роль науки для мирного та стійкого суспільства;
  • Сприяти національній та міжнародній солідарності для спільної науки між країнами;
  • Відновити національні та міжнародні зобов’язання щодо використання науки на благо суспільства;
  • Звернути увагу на виклики, з якими стикається наука, підвищуючи підтримку наукових починань.
  • День дає можливість мобілізувати всіх учасників на тему науки заради миру та розвитку – від урядовців до ЗМІ та школярів. ЮНЕСКО наполегливо закликає всіх приєднатися до святкування Всесвітнього дня науки заради миру та розвитку, організувавши власну подію або заходи в цей день.


Тема 2021 року: Створення кліматичних громад
У 2021 році відзначається ХХ Всесвітній день науки за мир і розвиток. Оскільки зміна клімату стає серйозною загрозою для життя мільярдів людей і планети, цьогорічне святкування підкреслить важливість «Створення спільнот, готових до клімату». Мета полягає в тому, щоб наблизити науку до суспільства шляхом висвітлення деяких ключових наукових аспектів і можливих рішень, наданих наукою, технологією та інноваціями, для вирішення деяких головних глобальних проблем, з якими стикається суспільство сьогодні. Захід базуватиметься на результатах наукової доповіді ЮНЕСКО. Він розпочнеться з основної промови, в якій буде представлено деякі з ключових проблем, з якими ми стикаємося в побудові громад, готових до клімату. Після цього відбудеться панельна дискусія щодо кліматичних рішень.

День також буде нагодою представити лауреата премії ЮНЕСКО Калінги за популяризацію науки.

Приєднуйтесь до розмови з хештегами #ScienceDay.

Історія
Організація цілеспрямованого заходу, пов’язаного з прихильністю до науки і суспільства, була одним із позитивних результатів Всесвітньої конференції з науки в Будапешті 1999 року. Вважалося, що це можливість кожного року підтверджувати відданість досягненню цілей, проголошених у Декларації про науку та використання наукових знань, та виконувати рекомендації Наукового порядку денного: рамки дій.
З моменту свого проголошення ЮНЕСКО у 2001 році Всесвітній день науки заради миру та розвитку породив багато конкретних проєктів, програм і фінансування науки в усьому світі. День також допоміг сприяти співпраці між науковцями, які живуть у регіонах, затьмарених конфліктами – одним із прикладів є створення за підтримки ЮНЕСКО Ізраїльсько-палестинської наукової організації (IPSO).
Обгрунтування відзначення Всесвітнього дня науки за мир і розвиток полягає у важливості ролі науки та вчених для сталого суспільства та необхідності інформування та залучення громадян до науки. У цьому сенсі Всесвітній день науки за мир і розвиток дає можливість показати широкій громадськості актуальність науки в їхньому житті та залучити її до дискусій. Це також дає унікальну перспективу для глобального пошуку миру та розвитку.
10 листопада 2002 року під егідою ЮНЕСКО у всьому світі відзначався перший Всесвітній день науки за мир і розвиток. До святкування залучили багато партнерів, таких як урядові, міжурядові та неурядові організації, національні комісії ЮНЕСКО, науково-дослідні установи, професійні асоціації, ЗМІ, викладачі природничих наук та школи.

Вітаємо колег та здобувачів освіти нашого факультету, які активно займаються науковим пошуком з професійним святом! Бажаємо творчої наснаги, натхнення, сил та енергії для подальшої наукової діяльності. Наукове майбутнє університету та України – саме за вами! Нових відкриттів та наукових звершень!

Джерело: ООН

Підготував проф. Віктор Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook