Аспіранти економічного факультету співпрацюють з Європейською Комісією

29 жовтня 2021 року
   Проєктна група освітньо-наукової програми «Економіка підприємств та галузей національного господарства» підготовки докторів філософії з гордістю повідомляє, що результатом співпраці випускників нашої програми доктора філософії Ірини Чебан та Алли Чміль та Joint Research Centre (JRC) Європейської Комісії стала їх участь у випуску Огляду «Аграрні ринки в Україні: поточна ситуація та ринковий прогноз до 2030 року» (Nykolyuk, O., Pyvovar, P., Chmil, A., Bogonos, M., Topolnyckyi, P., Cheban, I. and Fellmann, T., Agricultural markets in Ukraine: current situation and market outlook until 2030, EUR 30874 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2021, ISBN 978-92-76-42649-3, doi:10.2760/669345, JRC126768. https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC126768
 
   У цьому Огляді представлено поточну ситуацію та перспективи основних українських ринків сільськогосподарської продукції до 2030 року разом із оновленням моделі країни в Україні в AGMEMOD. AGMEMOD – це система часткової рівноваги, середньострокової, динамічної, багаторинкової та багатокраїнової економетричних моделей, яка використовується для формування прогнозів для ринків сільськогосподарської продукції ЄС та сусідніх країн. У даній роботі оновлено базу даних та поведінкові функції, що представляють ринкових агентів моделі країни України. Результати прогнозу на 2030 рік показують, що хоча кількість пшениці, виробленої в Україні, зросте лише незначно, очікується, що кукурудза стане домінуючою зерновою культурою. Адаптація до зміни клімату є основною рушійною силою цієї тенденції. Продовжуватиме зростати вітчизняне виробництво сої, ріпаку та соняшнику, а також кількість олійної олії та шроту. Очікується, що у скотарстві та свинарстві відбудуться структурні зміни, які свідчать про заміну самозабезпечених виробників (сільських домогосподарств) спеціалізованими господарствами. Однак, крупніші спеціалізовані виробники не скомпенсують втрату поголів’я тварин у господарствах, і, отже, обсяги виробництва яловичини та свинини, ймовірно, зменшаться в наступне десятиліття. І навпаки, прогнозується зростання виробництва м’яса птиці та яєць. Оскільки пандемія COVID-19 триває з початку 2020 року, у цьому Огляді також аналізується її вплив на українське сільське господарство. Аналіз демонструє середньо- та довгострокову стійкість українського виробництва та експорту сільськогосподарської продукції до цієї кризи. Загалом, поточний звіт показує, що AGMEMOD дає відповідні результати та дає змогу структуровано обговорювати основні тенденції розвитку, зміни та причини змін у виробництві та торгівлі агропродовольчими товарами.

  Дана публікація є яскравим свідченням високої якості підготовки аспірантів на економічному факультеті та залучення їх до міжнародної академічної спільноти.
  Висловлюємо щиру подяку доктору філософії PhD Марії Богонос зі Спільного дослідницького центру (JRC) Європейської Комісії (Іспанія) за традиційно плідну співпрацю з економічним факультетом, а також науковому керівникові Алли Чміль та Ірини Чебан д.е.н., професору, декану економічного факультету Діброві Анатолію Дмитровичу за високі результати наших здобувачів.
 
Вікторія Байдала,
гарант ОНП «Економіка підприємств та
галузей національного господарства»

 

 

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook