Участь НПП і студентів кафедри глобальної економіки у науковій дискусії за ініціативи ФАО ООН щодо можливості розвитку агропродовольчих ринків

September 30, 2021
НУБіП України

   29 вересня 2021 року за ініціативою ФАО ООН в онлайн-режимі було проведено вебінар про стан рибальської і аквакультурного промисловості України - Fishery and aquaculture industry stakeholder briefings. Мета форуму: створення інформаційної мережі для обміну досвідом, успішними проектами, ідеями та політичними ризиками, характерними для рибної галузі. Це дасть можливість поліпшити практики обміну інформацією, галузевого менеджменту, торгівлі та інвестицій.

  До участі у вебінарі долучились НПП кафедри глобальної економіки: д.е.н., професор, завідувачка кафедри Вдовенко Н.М., яка є Національним консультантом з питань ринку риби, рибної продукції та статистики рибного господарства і аквакультури в Україні (Регіональний офіс в Європі і Центральній Азії Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)), доценти Михальчишина Л.Г. та Данилевська-Жугунісова О.Є., а також студенти економічного факультету, що вивчають курси "Аграрна політика" і "Глобальна економіка", і є членами кафедрального наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція". Для студентів це була прекрасна можливість почути виступи провідних світових та національних фахівців у сфері глобальних аграрних ринків, зокрема ринку аквакультури. Під час панельної дискусії студенти мали змогу обговорити розміри державної підтримки аграрної галузі, інструменти регулювання внутрішнього та зовнішнього агропродовольчого ринку, вплив транснаціональних корпорацій на конкурентоспроможність аграрного сектора економіки та інші актуальні питання глобальної та національної економіки.

   В процесі обговорення фахівці констатували, що за останні 30 років стан рибних ринків і споживання рибної продукції значно змінилися. Поперше, рибна продукція фактично перестала бути біржовим товаром. По-друге, за три останні десятиліття значно збільшилася в масштабах аквакультура, на неї припадає близько чверті всього видобутку водних біоресурсів у світі.

   Серед усіх країн світу найбільш розвинуте рибне господарство в Норвегії, Ісландії, Японії, Південній Кореї, ЄС, США і Китаї, де поряд із традиційним промисловим рибальством займаються також сільськогосподарською діяльністю із штучного розведення, утримання та вирощування об'єктів аквакультури в повністю або частково контрольованих умовах. Цей напрям ототожнюють із рибництвом. Останніми роками в зв’язку зі значним зменшенням у світовому океані запасів риби, а відповідно і обсягів її вилову, все більшого поширення набуває розвиток різних форм аквакультури.

   Головним виробником рибної продукції є Китай, який постачає 93% світового обсягу риби, вирощеної людиною. Спостережувана ринкова експансія пов'язана з поліпшенням рівня життя населення, збільшенням споживання морепродуктів, зміцненням експортних позицій країни і з тим, що китайське законодавство сприяє розвитку ринкової інфраструктури і стимулює мешканців держави займатися бізнесом шляхом податкових пільг. У список провідних виробників міжнародного ринку риби та морепродуктів входить індійське представництво корпорації Amalgam Enterprises, Faroe Seafood, Dongwon, Lyons Seafoods, Stolt Sea Farm, The Seafood Company, Tri Marine International, Fishery Products International, Princes, Trebon, Sajo Industries & Surapon Foods. По виробництву лосося лідирують Cermaq, Marine Harvest, Salmar, Leroy Seafood, Marine Harvest. Відзначимо, що в норвезької корпорації Marine Harvest працюють близько 5000 чоловік. При цьому підприємство має представництва в 20 державах і продає свою продукцію в 70 країн світу. У цілому прогноз міжнародного ринку риби і морепродуктів, як природного вилову, так і вирощених на підприємствах аквакультури, сприятливий. Однак збут, а тому і виробництво, буде здійснюватися через кілька ключових регіонів. Водні біоресурси з кожним роком скорочуються, зважаючи на те, що методи природного вилову шкодять довкіллю. Тому попит на рибу і морепродукти, які вирощені в умовах підприємств аквакультури, зросте. Обсяги промислового розведення риби за останні 25 років збільшилися більш ніж на 900% і продовжують зростати.

   Український аграрний сектор з потенційним виробництвом, що значно перевищує потреби внутрішнього ринку, може сприяти розвитку національної економіки та її ефективній інтеграції у світовий економічний простір, а отже, зростанню доходів задіяного в аграрній економіці сільського населення, кількість якого становить понад третину всього населення країни, а також забезпечити мультиплікативний ефект розвитку інших галузей національної економіки. При цьому метою розвитку аграрного сектору економіки країни слід вважати стабільне забезпечення населення якісною, безпечною, доступною вітчизняною сільськогосподарською продукцією, різновидом якої виступає продукція рибництва.

   Стан світового рибного господарства свідчить, що у розвинутих країнах відбувається заміщення споживання виловленої риби та морепродуктів продукцією аквакультури. У передових рибальських країнах вона визнана одним із основних чинників, що поліпшують стан економіки, насичують внутрішній ринок, забезпечують продовольчу незалежність країни, зайнятість населення, збільшують експортні надходження. Саме тому відповідно до положень Стратегії розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року, яка була схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 р. № 806-р., надавалась пріоритетна підтримка для забезпечення розвитку рибництва, тобто розвитку аква- та марикультури на водних об’єктах загальнодержавного та місцевого значення. Отже, у перспективі актуальності набуває перехід до концепції сталого розвитку як основи економічного розвитку країни, насичення ринку якісною та безпечною сільськогосподарською продукцією, складником якої виступає продукція аквакультури (рибництва), а також підтримання екологічної рівноваги у сфері виробничо-господарської діяльності, що зумовлює раціональне використання та охорону водних біоресурсів як складової частини природних ресурсів.

Лариса Михальчишина,

доцент кафедри глобальної економіки


 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook